Uutiset

Yleinen

Sillanpäät luottavat Claasin voimaan

Urakointia yli 20 vuoden kokemuksella

Ossi ja Jare Sillanpää ovat kokeneita maatalousurakoinnin ammattilaisia, joiden toiminta-alueena on lähinnä Etelä-Pohjanmaan Jalasjärvi. Ossi aloitti urakoinnit 90-luvun alkupuolella pyöröpaalauksella ja tämän vuosituhannen alusta pääpaino on ollut ajosilppuriurakoinnissa. Ossin ja hänen poikansa Jaren luottomerkki on kautta vuosien ollut Claas ja tällä hetkellä alueen pelloilla ahkeroivat miesten Claas Jaguar 840- ja 850-ajosilppurit.

Ossi ja Jare Sillanpään maatila sijaitsee Jalasjärven Ahonkylässsä aivan valtatie kolmosen tuntumassa. Tila on toistaiseksi Ossin nimissä, mutta tuleva jatkaja Jare on ollut jo vuosia täysipäiväisesti hommissa mukana. Sillanpäillä on itsellään vuokramaineen noin 50 hehtaaria peltoa ja lisäksi navetassa on vielä komea emolehmäkarja. Pyöröpaalauksesta alkanut urakointi suuntautui ajosilppuritöihin lähinnä asiakkaiden jatkuvista toivomuksista johtuen, mutta myöntää Ossi jo omiin tarpeisiinkin ajosilppuria harkinneensa. Sillanpäillä on ajosilppurikaupoissa ollut kautta aikojen vakiomyyjä, sillä jalasjärveläisen K-maatalous Saarnion Vesa Lehtolan kanssa on solmittu jo monet silppurikaupat. ”Tällä hetkellä vuorossa taitavat olla vuoronumeroltaan seitsemäs ja kahdeksas Claas-ajosilppuri, eikä laadullisista syistä ole ollut aihetta merkkiä vaihtaa”, kertoo Ossi Sillanpää.

Sillanpäille ovat vuosien mittaan tulleet Claasin ominaispiirteet hyvin selville ja silppurien vahvuudet sekä heikkoudet ovat selkeästi tiedossa. ”Claasin tekniikka perustuu kohtuullisen yksinkertaiseen tekniikkaan, minkä ansiosta silppurit ovat hyvin toimintavarmoja ja tarvittaessa helposti huollettavia. Rehusesonki on aina lyhyt, joten turhiin katkoksiin ei ole varaa. Voima käytetään myös tehokkaasti hyödyksi, minkä ansiosta moottoreita ei tarvitse laittaa liian koville vaikeissakaan ajo-olosuhteissa”, kiittelevät Sillanpäät. He työllistävät sesonkiaikana rehunteossa kuusi miestä, minkä johdosta myös Claasien helppo ohjattavuus ja hallintalaitteiden selkeys on hyvin tärkeää. ”Kun samaa konetta ajaa moni eri henkilö, on hyvin tärkeää, että jokainen kuljettaja oppii tehokkaat ja turvalliset työtavat vaivattomasti”, kertoo Ossi Sillanpää.

Claas-ajosilppurit saavat kiitosta myös helpon säädettävyytensä ansiosta, sillä Suomen olosuhteet saattavat vaihdella samankin sadon aikana runsaasti.  ”Jälki on Claasilla ollut aina tasaisen laadukasta, mikä on tietenkin säiliörehun teossa ensiarvoisen tärkeää. Mikäli asiakas ei ole rehun laatuun tyytyväinen, on hänelle turha seuraavana kautena sopimusta tarjota. Claasin kanssa näitä ongelmia ei vuosien mittaan ole ilmennyt ja asiakkaat ovat voineet tarjota karjalleen ensiluokkaista rehua”, tiivistävät Sillanpäät.

Tekniikka kehittynyt vauhdilla

Sillanpäillä on kokemuksia jo monen sukupolven Claas-ajosilppureista ja he kertovat teknisen kehityksen olleen nopeaa. ”Uusimmat 800-sarjan koneet ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin vanha 600-sarja ja myös vuosimallia 2010 oleva Claas 850 on ottanut melkoisen harppauksen eteenpäin verrattuna 1996-vuosimallin 840-silppuriin verrattuna”, Jare Sillanpää jatkaa. Sillanpäiden Claasit ovat myös nelivetoisia, mikä on Suomen olosuhteissa osoittautunut tarpeelliseksi joka kaudella.

Urakointi asiakkaiden mukaan

Tämän vuoden kesällä Sillanpäiden Claasit urakoivat yhteensä noin 2000 hehtaaria kolmessa sadossa. Osalle asiakkaista Sillanpäät hoitivat koko prosessin aina niitosta karhotukseen ja aumalle ajoon. Claasien tehosta kertoo myös se, ettei rehunteon pullonkaula ole pitkään aikaan ollut silppuroinnissa, vaan lähinnä aumalle ajavilla on rehun teossa pahin kiire. Aumatyöt Sillanpäät jättävät suosiolla isäntien hoitoon. Niitoissa Sillanpäät luottavat Elhon laadukkaisiin yhdistelmiin ja karhotuksessa käytetään Pöttingerin itävaltalaisia huipputuotteita. Urakoiden toimivuudesta vastaa Sillanpäiden kuuden miehen vakiintunut työporukka, jolta homma sujuu ja kaikki tietävät tehtävänsä.

Toimeliaita miehiä työllistävät vuoden ympäri myös monet muut urakointityöt. Pyöröpaalaus on edelleen voimakkaasti kuvassa mukana ja kesän aikana paalattiin noin 7500 paalia.Syksyllä vaihdettiin paalain uudempaan Claas 455 Uniwrapiin, jolla paalattiin noin 2000 paalia. Sillanpäät kuuluvat myös neljän talon lantaurakointiporukkaan, joka omien ajojen lisäksi hoitaa Bergman 4190 -täsmälevitinvaunulla myös muiden tilojen lannoituksia. Traktorikalusto on urakoinnin perusjalka ja Sillanpäillä luottomerkki on selkeästi Massey-Ferguson. Massikoita on rivissä neljä kappaletta ja palettia täydentävät yksi Valtra sekä Case IH. Sillanpäiden urakointivalikoimaan kuuluvat lisäksi hakkurityöt, tienhoito sekä lumityöt ja pellon reunojen raivaus.


Lue seuraavaksi