Uutiset

Yleinen

Siilosovelluksen kiinnostus ylitti odotukset

Raisioagro on kehittänyt viljelijöille maksuttoman mobiilisovelluksen viljasiilojen kirjanpitoon. Uusi virtuaalisovellus tuo kirjanpidon kämmenelle. Viljelijän arki helpottuu merkittävästi, kun tietoa viljamääristä pystytään hallinnoimaan vaikka omalla kännykällä. Samalla siilokirjanpito on arvo-osuustili, sillä se kertoo siilon reaaliaikaisen markkina-arvon euroissa. Sovellus on ollut jymymenestys ja se sai välittömästi satoja käyttäjiä.

Uusi sovellus korvaa ruutuvihon ja excelit. Tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella käytettävään sovellukseen voi perustaa juuri tarvitsemansa määrän virtuaalisiiloja. Satoa korjattaessa kutakin siiloa voi täydentää haluamallaan viljalajilla ja -lajikkeella. Vastaavasti kun siiloja tyhjennetään, määrät voi merkitä nopeasti kirjanpitoon. Varastoitavan viljan lisäksi siiloihin voi perustaa myös kylvösiemenen varastot.

Sovellus hakee viljan hintatiedon Raisioagron tietokannasta. Näin ollen viljelijällä on koko ajan ajantasainen tieto siilossa olevan viljan markkina-arvosta. Sovellus ei edellytä Raisioagron sopimusviljelijänä oloa ja palvelua on kehitetty yhteistyössä useiden viljelijöiden kanssa. Jatkuva yhteydenpito asiakkaisiin on Raisioagron innovaatiotoiminnan moottoreita.

– Kun olemme perillä tuottajien arjesta, osaamme vastata tarpeeseen. Maataloustuottajat ovat arvokas lenkki innovaatioiden kehittämisessä. Suomalaisen maatalouden kilpailukyky edellyttää tietointensiivisyyden kasvua, sanoo Raisioagron toimitusjohtaja Jarmo Puputti.

Kiinnostus ylitti odotukset

Siilokirjanpito on ollut jymymenestys ja se on saanut palautetta helppokäyttöisyydestään. Käyttäjiä heti lanseerauksen jälkeen on jo lähemmäs 200.  Siilosovellus helpottaa viljelijän työtä arjessa. 

– Älypuhelin on viljelijän työväline. Sesonkiaikana palloja on niin paljon ilmassa, ettei muista mitä viljaa ja minkä verran missäkin siilossa on. Kun kuivurierä tyhjennetään siiloon, määrän ja laadun voi merkitä sormen näpäytyksellä siilokirjanpitoon saman tien, Raision sopimusviljelijä Erkki Haavisto sanoo.

Perinteinen kirjanpito on aikasyöppö. Siinä on myös riskejä. – Viljelijän on pitänyt tehdä kirjanpito kahteen kertaan, ensin paperille ja sitten viedä tiedot jälkeenpäin exceliin. Ei sitä aina ehdi. Nyt tiedot ovat varmuuskopion takana pilvessä, jos oma kone kaatuu. Joskus muistiinpanolappu pyörii kuivurilla pari päivää ennen kuin tiedot saa naputeltua koneelle. Jos paperilappu katoaa, ei niitä määriä muista jälkikäteen enää vaikka kuinka yrittää muistella, Haavisto jatkaa.


Digitaalisuus tuo helpotusta

Digitaalisuus tuo käytäntöä helpottavia välineitä viljelijän arkeen. Viljelijöillä on käytössään keskimäärin 5 – 10 siiloa, suurtilallisilla jopa 30 erillistä siiloa. Monella kirjanpito hoituu toistaiseksi vihkolla tai excel-taulukolla. Akilleenkantapää on ajantasaisen tiedon puute.

– Digitalisoituminen tuo uusia tapoja parantaa tuottavuutta ja kustannustehokkuutta. Siilokirjanpito on yksi käytännön esimerkki. Se helpottaa paitsi viljelijän arkea myös hänen ammatinharjoittamistaan. Arvoketjun alkupäässä olevat innovaatiot heijastuvat koko tuotantoketjuun, Jarmo Puputti toteaa.

Siilokirjanpidon mobiilioptimoitu sovellus löytyy osoitteesta: https://siilokirjanpito.raisio.com/.

Lue seuraavaksi