Uutiset

Yleinen

Siementen kunnostusta Jalasjärvellä

Kevään kylvöihin varaudutaan hyvin erilaisella aikataululla, kuten veroilmoitusten täyttöönkin. Osa täyttää veroilmoituksen heti lomakkeiden tultua ja laittaa ilmoituksen eteenpäin. Osalla täyttäminen venähtää viimeiseen iltaan. Osa laittaa kylvösiemenen kuntoon ajoissa, osa jättää kunnostamisen viimeiseen hetkeen. Merkittävää etua ajoissa tekemisestä toki saa, jos kevät on aikainen. Tällöin kylvösesonki voidaan aloittaa heti.

Kunnostettava siemen tuodaan perävaunulla ja kipataan kuivaamon vanhan puolen monttuun.

– Viime vuonna saatiin erikoisesta kasvukaudesta huolimatta kuitenkin tällä seudulla kohtalaisen hyvin itävää siementä, toteaa urakoitsija Toni Harju Jalasjärveltä.

Kunnostettava siemen tuodaan perävaunulla ja kipataan kuivaamon vanhan puolen monttuun. Elevaattorilla tavara nostetaan ylös ja uudella puolella alhaalla on lajittelija. Kunnostettu siemen nostetaan tämän jälkeen ylös. Irtotavarana käsiteltävä siemen punnitaan 100 kilon erävaa´alla ja peitataan. Tämän jälkeen siemen valutetaan perävaunuun.

Jos siemen pakataan suursäkkiin, punnitus tehdään peittauksen jälkeen pakkausvaiheessa. Säkki on vaa´an päällä, ja yleensä pakkauskoko on 600 kiloa. Suurin osa asiakkaista ottaa siemenet suusäkkeihin, mutta irtotavaranakin menee osa, Toni kertoo. Toni jatkaa, että meille molemmat vastaanottotavat sopivat, kun kurottajalla saadaan säkit näppärästi nostettua odottavaan perävaunuun.

Kylvösiemen kasvukaudelle voidaan hankkia sertifioituna siemenenä, jolloin lajike on puhdas ja kylväjä tietää mitä kylvää. Serfioidussa siemenessä lajike on tunnettu ja valittu paikkakunnan kasvuolosuhteiden mukaan. Sertifioitu siemen on myös puhdasta rikkakasveista ja siemen on peitattua.

Moni käyttää omaa siementä kylvössä. Siemen saattaa olla hankittu vuosia sitten serfioituna ostosiemenenä eikä lajike oli välttämättä merkittävästi taantunut. Jos rikkakasvitilanne on pidetty kurissa, oma siemen saadaan kunnostettua, jos siemen vain itää. Lajikkeet taantuvat, mitä useamman vuoden niitä viljelee. Myös naapurilohkoilla tai lähiseudulla viljeltävät saman lajin eri lajikkeet taannuttavat siemenen ominaisuuksia.

Aikoinaan tämä tilakeskus ostettiin liiketoimintoineen. Naapurit ottivat pellot hoitoonsa. Tilakeskuksen kuivaamossa kuivataan rahtina lähiseudun viljaa ja kevätkaudelle työllistää siementen kunnostus. Töitä ehditään tehdä koneurakoinnin lisäksi viljan kanssa syksyllä ja keväällä.

Kurottajan puomin nokkaan on laitettu kamera, kun asiakkaat eivät aina muista mitä kaikkea perävaunuun on jäänyt pohjalle. Kun kameralla näkee lavan pohjan ohjaamoon, saadaan säkin asetettua tiukkaan ja voidaan välttää säkkien rikkoutuminen lavalle jääneeseen tavaraan.

Koneurakointi työllistää täysin Tonin, Tonin veljen Timon ja yhden ympärivuotisen työntekijän Martiskaisen Miron. Sesonkina töissä on lisäksi 2-3 kuljettajaa. Lietettä siirretään etäsäiliöihin kevättalvesta lähtien ja levitys aloitetaan Vervaetilla keväällä. Seuraavana työllistää rehunkorjuu, jota tehdään kahdella Claasin ajosilppurilla noukkivilla ja niittävillä pöydillä.

– Syksyllä viljojen kuivaus ja keväällä siementen kunnostus ja peittaus sopivat hyvin koneurakoinnin rinnalle tarjottaviksi palveluiksi, Toni kertoo.

Harjun pajalla laitetaan lietekalustoa kuntoon kevääksi. Nyt on käynnissä etuakselin vaihto. Perävaunun teksti kertoo, että ollaan oikealla asialla.’

Lue seuraavaksi