Uutiset

Yleinen

Siementä maahan isoilla tassuilla

Lyttyläläisen maanviljelijän Jukka Rostedtin talliin tuli keväällä uusi erikoismallia oleva traktori. Valtra on valmistanut Suomen 100-vuotisen historian kunniaksi sadan kappaleen erän T214-juhlamalleja. Yksi tällainen runsain lisävarustein ladattu traktori päätyi Porin Lyttylään massiivisilla Michelin CerexBib -takarenkailla varustettuna. Rostedt tavoitettiin myöhäisiltä kevätkylvöiltä kesäkuun alussa uuden Valtran ratista.

Porin Lyttylän pelloille ilmestyi viime keväänä Michelinin mammuttirenkailla varustettu Valtra T214 -traktori. Viljanviljelijä Jukka Rostedtin juhlamalli tässä päätehtävässään eli kylvökoneen veturina.

Sukutilaa toisessa polvessa viljelevä Jukka Rostedt sai ensikosketuksensa Michelinin mammuttirenkaisiin puimurikäytössä. Ensimmäiset CerexBib-uutuusrenkaat hankittiin aikoinaan juuri leikkuupuimuriin. Silloin kriteerinä oli saada hyvin kuormaa kantava rengas elonkorjuuseen. Kokemukset olivat hyvät ja rohkaisevat.

Michelin CerexBib on matalailmatilainen rengas suurimassaisille koneille. Tässä kylvökone aikaansaa runsaasti aisapainoa traktorin takarenkaille. Leveät CerexBib -kumit kantavat sen nöyrästi.

”Isomassaisena koneena leikkuupuimuri oli hyvä ”testauskohde” uudelle rengastyypille. Pitkäaikaisena Euromasterin asiakkaana olen aktiivisesti yhteydessä myyjään. Tai se taitaa olla paremminkin myyjä, joka on aina innokkaasti yhteydessä minuun. Uutuustuotteita onkin usein testattu juuri meidän koneissa”, sanoo Jukka Rostedt.
Puimurikäytön hyvien kokemusten myötä lähdettiin miettimään Michelin CerexBib -rengastusta myös traktorin alle Porin Euromasterin Jari Viljasen kanssa. Viime syksyn KoneAgria-messuilla Jyväskylässä asia sitten nytkähti konkreettisesti eteenpäin. Rostedtin hieroessa traktorikauppaa Agco Suomen Jukka Jaakkolan kanssa, tarvelistalla olivat suuren kantavuuden omaavat renkaat. Aikaisempien hyvien kokemusten perusteella juuri CerexBib seuloutui varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Uusi Suomi 100 -vuoden Valtra-juhlamalli saatiinkin sitten

Etupään Michelin XeoBib-renkaiden mitat ovat 600/60 R30. Niitä ei koskaan vaihdeta, vaan ne ovat alla traktorin kaikissa työtehtävissä. Takapään CerexBibien mitat ovat 1000/55 R32. Rostedtin tilalla niiden päätehtävä on kylvötyö. Syksyllä niitä käytetään myös kultivaattorin vedossa. Vaihtoehtoisina renkaina taakse on käytössä XeoBib 710/60 R42.

 

keväällä Lyttylän pelloille allaan juuri Michelin CerexBib -takarenkaat. Ne ovat Jari Viljasen mukaan Suomen ensimmäiset traktorin alla pyörivät CerexBibit. Eturenkaina on Michelin XeoBib 600/60 R30 -kumit, joiden leveys on 600 millimetriä.
”Nämä samat eturenkaat tulevat olemaan tässä koneessa aina paikoillaan eikä niitä näin vaihdeta kausitöiden mukaan”, toteaa Rostedt. Takapään CerexBibien mitat ovat puolestaan 1000/55 R32. Näitä metrin levyisiä renkaita käytetään takapäässä aina peltotöiden yhteydessä. Vaihtoehtoisina takapään renkaina tuli mukaan Michelin Xeobib -kumit mitoiltaan 710/60 R42.

Huima pito
Ensimmäiset kokemukset CerexBib-kumeista traktorikäytössä ovat Rostedtin mukaan lupaavat. Uusi Valtra T214 valjastettiin kylvötöitä varten Horsch Pronto 6 DC -kylvökoneella. Yhdistelmälle kertyy painoa yhteensä yli 16 tonnia, kun kylvökoneen 3 500 litran säiliö on täynnä. Siitä huolimatta koneella voi hyvin mennä sellaisiinkin märkiin paikkoihin, joihin äestäjä ei välttämättä edes uskalla ajaa.

Takatassun jälki on suuri, mutta matala. Suuri maakosketus parantaa vetokykyä. Pienen pintapaineen myötä kantavuus on suuri. CerexBib soveltuu näin hyvin raskaisiin koneisiin, kuten puimureihin ja suuriin traktoreihin.

”CerexBibit kantavat kuorman mukisematta tällaisen paikan yli, ja vielä ilman sutimista”, hämmästelee Rostedt. Leveissä renkaissa käytetään kaikissa 0,6 barin painetta. Pelkässä peltokäytössä voisi käyttää alhaisempaakin painetta, mutta Lyttylän lakeuksilla tulee sen verran paljon ajoa tiellä, että kyseinen paine on tarpeen. Etenkin tilalta lähdettäessä ja kylvökoneen säiliön ollessa pullollaan, vaaditaan renkailta hyvää kuormankantokykyä. CerexBib on tyypiltään matalailmatilainen rengas, joka rauhoittaa käyttäytymistä tieajossa raskaalla kuormalla ajettaessa. Sen Rostedt sanoo havainneensa ja tuntevansa joka kerta, kun tekee siirtoajoa pellolta toiselle. Horsch Pronto -kylvökoneen aikaansaama suuri aisapaino kohdistuu juuri traktorin takapyöriin, joten niiltä todella vaaditaan suurta kantokykyä.
Pellolla huomio puolestaan kiinnittyy renkaan jättämään matalaan tassunjälkeen. Se johtuu renkaan pienestä pintapaineesta, vaikka kannettavaa kuormaa olisi runsaastikin. Maakosketusalue on suurempi, jolloin myös vetoteho on parempi. Tämä oli yksi merkittävä seikka Rostedtin valitessa rengasta. Pito on järjetön, kuten hän sen sanoiksi pukee.

Jukka Rostedtin Valtra T214 on juhlamalli satavuotiaan Suomen kunniaksi. Kaikki valmistetut sata yksilöä on varustettu numeroidulla kyltillä. Tässä Jukan lähtönumero. Varmasti haluttu keräilyharvinaisuus sadan vuoden päästä, ehkä jo ennenkin.

Ei enää levikepyöriä
Rostedtilla on viljeltävänään 540 hehtaaria viljaa. Osa on vuokramaata. Loppukeväällä CerexBibit olivat kylvötöissä, mutta syksyllä niitä on tarkoitus käyttää myös kultivaattorin vedossa.
”Siinäkin hyvä vetokyky sekä suuri kantopinta ovat edukseen”, uskoo Rostedt. Levikepyörät eivät oikein sovellu Lyttylän maastoon runsaan tieajon ja paikoitellen ahtaiden liittymien johdosta. Niillä kokonaisleveys on aina yli neljä metriä, kun näillä Michelinin superleveillä se on tässä koneessa 3,3 metriä. Rostedt toteaakin luopuvansa levikepyöristä pikkuhiljaa kokonaan kaikissa koneissaan ja siirtyvänsä käyttämään näitä leveitä yksittäisiä kumeja. Puimurissahan ne jo ovat. Toki ne ovat hänen mielestään arvokkaat, mutta hän kuitenkin uskoo niiden käyttöiän olevan lähes loputon.

Miehiä ison tassun varjossa. Vasemmalla maanviljelijä Jukka Rostedt, traktorin myynyt Agco Suomen Jukka Jaakkola sekä isot renkaat toimittanut Jari Viljanen Porin Euromasterilta.

Tilalla on traktoreita vajaa kymmenkunta, joista valtaosa Valtroja. Keväällä konekanta vahvistui siis yhdellä uudella Valtralla. Eikä ihan millä tahansa Valtralla, vaan oikein Suomi 100 -juhlavuoden erikoismallilla. Niitä on valmistettu teeman mukaisesi sata numeroitua kappaletta asianmukaisin kyltein varustettuna. Traktorin valkoinen väritys tyylikkäine siniristilippukuvioineen erottaa ne muista ”riviValtroista”. Juhlamalliin on jo valmistajan toimesta ladattu suuri määrä käytännöllisiä lisävarusteita. Siihen kun vielä lisätään Euromasterin toimittamat Michelin CerexBib -superleveät tassut, on näky ja kyyti varsin juhlavaa.
Jukka Rostedt on tarjonnut usein koeajomahdollisuuksia läheiselle Sampo Rosenlewin puimuritehtaalle. Hänen pelloillaan onkin järjestetty monia esittely- ja koeajotilaisuuksia. Samoissa yhteyksissä on Euromasterkin monesti ollut esillä leveine maatalousrenkaineen. Tilaisuuksissa on päässyt testaamaan näitä leveitä kumeja tosioloissa.

Valtra T214, omapaino 7 300 kiloa, ja Horsch Pronto 6 DC -kylvökone, omapaino 6 500 kiloa, sekä täysi säiliöllinen (3 500 litraa) siemeniä painavat yhteensä yli 16 tonnia. Kylvökone tuottaa tässä yhdistelmässä runsaasti aisapainoa traktorin takarenkaille. CerexBib selviää kuitenkin hyvin näistä haasteista, jopa erittäin kosteissakin paikoissa. Käyttökokemusten mukaan täysin luistamaton rengas.


 

 

 

Lue seuraavaksi