Uutiset

Yleinen

SEME-kaivurikahmarilla kivet kohdalleen

Savonlinnalainen Veikko Pitkänen tarkastaa Jussi Pesosen työnjälkeä omakotitalonsa pihan pengerrystyömaalla ja suorassa näyttää kivet olevan.

 

Urakoitsija Jussi Pesosen maatila sijaitsee Varparannan kylässä, Savonlinnasta parikymmentä kilometriä pohjoiseen. Tilalla Pesonen viljelee mansikkaa ja jonkin verran viljaa, jonka ohessa Pesonen on tehnyt traktoriurakointia noin kymmenen vuoden ajan. Traktoriurakointi käsittää lumitöitä Savonlinnan kaupungissa sekä satunnaisia maataloustöitä. Kolme vuotta sitten Pesonen hankki 5-tonnisen kaivukoneen, koska piharakennustöitä oli jatkuvasti tarjolla. Keväällä 2010 hän hankki normaalien kauhojen lisäksi koneeseensa Rantasalmella toimivan Selän Metalli Oy:n valmistaman SEME Sk Kaivurikahmarin, joka on ensimmäinen kaivurisovitteiseksi kehitetty malli. SEME-kahmarin kehittämisessä alunperin traktorikäyttöön tarkoitetusta yleiskahmarista kaivukonekäyttöön on Jussi Pesonen toiminut reilun vuoden testikäyttäjänä. Nyt kahmari alkaa olla valmis kovaankin käyttöön pienien modifiointien jälkeen. Kahmarin reunimmaisia piikkejä on hieman vahvennettu samoin kuin reaktiotankoakin ja soviteosa on muutettu pulttikiinnitteiseksi sekä hieman matalammaksi, jotta saadaan tasainen pyöritys kahmarille. Hieman isompiin 5-8 tonnin kaivukoneisiin on tehty vielä vahvempi kahmariversio, jonka mallimerkintä on Hk.

Kaiken kaikkiaan Pesonen oli tyytyväinen kahmariinsa ja sen käyttömahdollisuuksiin ja ominaisuuksiin esimerkiksi piha- ja viherrakentamisessa sekä kaikenlaisten irtomateriaalien, kuten kivien, kantojen, puiden, klapien ja muiden materiaalien käsittelyssä.

 

www.selanmetalli.fi

 

 

Tekniset tiedot:                         SEME Sk SEME Hk

Paino, kg                                             160          200

Aukeama, mm                                   1268        1268

Puristusvoima, kN                                12             14

Kaivukonesuositus tn                           <5             5-8

Vakiosovitteet (Engcon, Hymas) 30,40,45        40,45

 

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi