Uutiset

Yleinen

Selkeitä lähtökohtia ja uusia malleja Valtralta

Kaluston hankintavaiheessa on syytä miettiä tulevat käyttökohteet tarkkaan. Monipuolisuus, voima ja ketteryys ovat tärkeitä ominaisuuksia tulevaisuudessakin. Kyseinen kehitys on selviö etenkin erikoisviljelyssä, mutta myös kiinteistönhoidossa. Traktorin suuresta ulkoisesta olemuksesta ei ole useimmiten hyötyä, päinvastoin. Peltotyöt olisi hyvä saada hoidettua kulkematta pellolla, mutta jos pellolle pitää mennä, otetaan mielellään käyttöön teho-painosuhteeltaan sopiva traktori. Mielellään tehoa saa olla painoon nähden enemmän kuin vähemmän.

Sama on isäntälinjan metsänhoidossa, jossa haetaan myös yksittäispuita metsästä; tuulenkaatoja ja pystykuivia. Harvennuksilla ketteryys on ensiarvoisen tärkeää. Kompaktista koosta on pelkästään hyötyä, kun tarkoitus ei ole tehdä täysleveitä ajouria. Ketteryys on valttia etenkin etukuormaintöissä ja metsässä, kun vaikka turhia pakituksia voidaan välttää.

Valtran lähtökohta uusien mallien esittelyssä on looginen. Traktorin fyysisiä ominaisuuksia, kuten painoa on helppo lisätä, mutta painoa on vaikea ottaa rakenteesta pois. Toisaalta monissa töissä vetotehoa ei tarvita kuten ennen, kun työ ei ole vain raakaa vetoa, vaan työtehtävät liittyvät enemmän laitteiden liikuttamiseen ja työn tekemiseen hydrauliikalla ja voiman­ulosotolla takaa ja yhä useammin myös edestä. Vetokoneet, joilla kiskotaan maanmuokkaria tai raskasta maansiirtoperävaunua ovat erikseen. Toisaalta ajovoimanotto on kätevä, jos jotain raskasta pitää kevyelläkin traktorilla vetää.

Yhä useammin traktorin pitäisi olla kompakti pakkaus, jolla voidaan tehdä monipuolisesti töitä. Yksi tällainen ominaisuus on etukuormaajan käyttö. Se sujuu helpommin, mitä paremmin nähdään ympärille.
Uudet N93- ja N103-mallit korvaavat vanhat N82- ja N92-mallit heti
Valtran uusissa N-sarjan traktoreissa on täysin uusi keula. Uusi rakenne parantaa sekä näkyvyyttä että ketteryyttä. Uutta ovat myös bi-halogeenivalot, jossa samassa paketissa ovat pitkät ja lyhyet ajovalot.

Kummatkin uudet mallit ovat saatavissa Valtran perinteisellä HiTech-voimansiirrolla, jossa on kolme pikavaihdetta. N103 on lisäksi saatavana viisiportaisella HiTech 5 -voimansiirrolla. Voimansiirto on ominaisuuksiltaan ja käytöltään samanlainen kuin isommissa malleissa, mutta sitä on kevennetty ja traktorin kokonaispaino on pienentynyt sata kiloa.
Voimanlähteenä kummassakin mallissa on linnavuorelainen kolmesylinterinen 33AWI-moottori. Moottorissa on yhteispaineruiskutus ja neljä venttiiliä per sylinteri. Pakokaasut puhdistetaan DOC-katalysaattorilla ja EGR-järjestelmällä, joka kierrättää pakokaasut jäähdyttimen kautta.

N93- ja N103 ‑mallit ovat räätälöitävissä, kuten muutkin Valtrat. Metsäkäyttöön on saatavilla metsäohjaamo ja teräksinen polttoainetankki. SVC-maisemaohjaamo on kätevä taajamakäytössä. Isompaan malliin on saatavana ohjaamojousitus ja TwinTrac-taakseajolaite.

Uusien mallien myötä koko N-sarja on uudistunut. Malliston lippulaiva on maailman tehokkain nelisylinterinen traktori N163, jossa on lisäteholla jopa 171 hevosvoimaa.
Poikkeuksellista uutuuksien esittelyssä on malliston muutoksen nopeus. Uudet mallit ovat jo tilattavissa ja niiden luovutukset alkavat hetimiten.

T-sarja uudistui

Valtran T-sarja uudistuu sukunäköiseksi N-sarjan kanssa. Uuden ilmeen lisäksi T-sarjaan on tullut koko joukko uudistuksia ja uusia ominaisuuksia, jotka parantavat traktorin tehokkuutta ja käytettävyyttä.
Uusissa 6,6 ja 7,4 litran AGCO Power -moottoreissa on uudet turbot, uusi hihnajärjestelmä, uusi moottorinohjausyksikkö ja uudentyyppinen SCR-laitteisto, joka puhdistaa pakokaasut entistäkin tehokkaammin.

Ekoa

Polttoainetalouteen on kiinnitetty erityistä huomiota. T163 Direct on ensimmäinen portaaton traktori, jossa on käytössä Valtran kehittämä EcoPower -ominaisuus. Eco-kytkintä painamalla pudotetaan moottorin maksimikierrokset 2100 kierroksesta minuutissa 1900 kierrokseen ja samalla nostaa suurimman väännön 680:sta 740 newtonmetriin. Samalla maksimiteho tulee käyttöön jo 1700 kierroksella, maksimivääntö 1250 kierroksella minuutissa ja vähennetään polttoaineenkulutusta ja melua.

Uuden T-sarjaan on saatavilla toisen sukupolven vaihteisto, Direct 2.0. Versu- ja Direct-malleissa cruisen, voimanulosoton, automaattiohjauksen ja nelivedon käyttö on siirretty sivupaneelista käsinojaan paremmin käden ulottuville. Direct-malleissa kuljettaja voi potentiometrillä määrätä kuinka vaihteisto reagoi moottorin kuormituksen vaihteluihin. Polttoaineensäästöä arvostava kuljettaja voi määrätä tavoitteeksi taloudellisimman kierrosluvun ja esimerkiksi vakaata voimanulosoton voimaa haluava voi säätää moottorin kierrosluvun säilyttämisen traktorin ensisijaiseksi tehtäväksi.

Lisää kaasua

Valtra on päättänyt aloittaa biokaasutraktorin piensarjatuotannon vuoden 2013 aikana ensimmäisenä traktorinvalmistajana. Taustalla on oma biokaasuteknologian tutkimus. Nelisylinterinen N-sarjan koetraktori esiteltiin kesällä 2010 ja kuusisylinterinen T-sarjan biokaasutraktori syksyllä 2011.

Piensarjatuotanto aloitetaan 110-hevosvoimaisella N101-mallilla. Traktori toimii ns. dual fuel ‑periaatteella, joka antaa mahdollisuuden valintoihin. Polttoaineeksi käy sekä liikennekelpoinen bio- tai maakaasu että diesel. Pieni määrä dieseliä sytyttää polttoaineen puristuksessa, mutta 70-80 prosenttia tehosta tulee biokaasusta. Traktorilla voidaan myös ajaa pelkällä dieselillä.

Biokaasuratkaisu ei rajoita traktorin käyttöä erilaisissa töissä, eri olosuhteissa tai erilaisten työkoneiden kanssa.

www.valtra.fi

Lue seuraavaksi