Uutiset

Yleinen

Seko Tigerilla tarkka ja nopea sekoitus

Seosrehulla tuotos kasvuun

Sami Mukkala on Kälviän Ruotsalon kylässä asuva maanviljelijä, jonka nykyaikaisessa navetassa maitoa tuottaa sadan lehmän lypsykarja. Navetan laajennus on valmistunut hiljattain ja maidon talteenotosta vastaavat kaksi lypsyrobottia. Maitotuotannon tehokkuuden saavuttamiseksi myös ruokinnan täytyy toimia luotettavasti ja laadukkaasti. Tästä syystä Mukkala hankki viime vuoden lopulla Seko Tiger -seosrehuvaunun, joka varmistaa tuotantoeläinten ruokinnan oikean laadun ja määrän.

Seko Tiger VMD240 -seosrehuvaunu saapui Mukkalan tilalle joulukuussa ja siitä lähtien laite on ollut jokapäiväisessä kovassa käytössä. Mukkala päätyi käyttämään vaunua sähkömoottorilla, sillä hän laski sähkön edullisuuden ja käytön helppouden korvaavan helposti sen, mitä traktorikäyttöön verrattuna ajassa ehkä hävitään. ”Nyt ei tarvitse yhtä tilan traktoreista sitoa päivittäin vaunun eteen ja ainahan tarvittaessa voi myös traktorin eteen laittaa, vaikka ainakaan vielä ei siihen ole mitään aihetta ilmennyt”, kertoo Mukkala. Sähkömoottori on 45 kW:n tehoinen ja Mukkalan mukaan sähkömoottorin noin tuhat kierrosta minuutissa riittää sekoitukseen mainiosti.

Mukkala kiittelee myös Ylivieskan Konefarmin ripeätä toimintaa, sillä kun hän toivoi vaunuunsa sivupurkuluukun päätysyötön sijaan, ei hommaa kauaa ihmetelty ja ammattimiehet asensivat toivotun mekanismin vauhdikkaasti turhia kyselemättä. Muutenkin Mukkala on ollut hyvin tyytyväinen Konefarmin palveluun, se on ollut nopeaa ja tehokasta.

Tehokas prosessi

Mukkala on ollut erittäin tyytyväinen Seko-vaunun luotettavuuteen ja työn laadukkaaseen jälkeen. Itse sekoitusprosessi sujuu mieheltä jo rutiinilla ja Mukkalan karjalle noin puoleksitoista vuorokaudeksi riittävä seosrehuannos valmistuu alusta loppuun reilussa puolessa tunnissa. Mukkala aloittaa urakan syöttämällä vaunun etuosan sivuluukusta tarvittavat kivennäisaineet ja vitamiinit. Tämän jälkeen ruuvit tuovat navetan seinustan siiloista ensin noin 200 kiloa rypsiä ja seuraavaksi 600 kiloa Raimix-täysseosta. Seko-vaunun äänimerkki on kauniisti sanottuna mieleenpainuva ja täyttömäärän saavuttamisen kuulee kyllä hieman navetalta kauempaakin.

Mukkalalla säilörehu on varastoituna läheiseen siiloon ja etukuormaimella varustetulla Fendtillä ei kauaa kourallisen hakemisessa aikaa kulu. Seko-vaunun näyttö kertoo selkeästi tarvittavan määrän, kunnes tällä kertaa vaadittu 4200 kilon määrä on saavutettu.

Seko Tigerissa on kaksi järeää ja oikeaoppisesti suunniteltua pystyruuvia, jotka takaavat tasaisen laadukkaan sekoitustuloksen. Mukkala antaa vaunun vielä jauhaa sekoitusta hetkisen, kunnes on tyytyväinen lopputulokseen. Mukkalan navetan käytäväleveys on sen verran kapea, että itse jakoon käytetään DeLavalin kiskoilla kulkevaa rehuvaunua, joka täyttyy sivupurkuluukun ja kuljettimen kautta muutamassa minuutissa, jonka jälkeen vaunu lähtee hoitamaan varsinaista ruokintaa.

Ruokavaliolla tuotos ja terveys kuntoon

Mukkala kertoo seosvaunun toteuttaneen sille asetetut vaatimukset ja sen hankinnan jälkeen lypsykarjan tuotosluvut ovat kehittyneet ja samalla myös terveystilanne on parantunut. ”Olen havainnut varsinkin ensikoilla litramäärien nousseen reippaasti, mutta myös muulla karjalla lisäys on ollut tuntuva. On helpottavaa kun tietää, että koko karja saa varmuudella ruokavaliostaan kaikki lypsämiseen ja hyvinvointiin vaadittavat ainesosat”, kiittelee Mukkala. Tehostuneen tuotannon kautta myös karjan päälukua on helpompi kasvattaa ja navettaan mahtuva 115 lypsävän raja saavutetaankin tällä vauhdilla nopeasti.Lue seuraavaksi