Uutiset

Yleinen

Seko hevostilan kompostoriksi Alsbölen tallille Vantaalle

Lannankäsittely on monesti hankalaa jo siksi, että lanta vaatii paljon säilytystilaa. Haasteita on myös taajamissa, jossa lannan haju ei välttämättä ole naapurustoa miellyttävää. Hevostiloilla talleista tulee lantaa, jossa on paljon kuiviketta. Tilavuutta siinä lannassa on paljon. Jos lanta käsitellään lähellä syntypaikkaa ja kompostoidaan, lanta on nopeasti käytettävissä uudelleen. Antti Launto hankki käytetyn Sekon kompostoriksi hevostilalleen, jota hän pitää vaimonsa Pirkko Kiviluodon kanssa.

Käytettynä löytyi sähkömoottorilla varustettu 17-kuutioinen Sekon vaakaruuvimalli. Tämä seosrehuvaunu oli ennen Kristiinankaupungissa karjatilalla paikalliskäytössä, jolloin se oli varustettu jo ensimmäiselle omistajalle sähkömoottorilla. Sähkömoottori on siinä kätevä, että säännöllinen sekoitus ei sido traktoria eikä kuljettajaa.

Ensin pähkittiin sitä, millainen kompostorin oikein pitää olla. Tarvasjoella, verstaalla, jossa Sekon vaunuja kunnostetaan ja rakennetaan, oli olemassa katto, joka istutettiin vaunuun. Myös epoksimaalausta pohdittiin, joka olisi maksanut reilu 2000, jolloin komposti ei tarttuisi seinämiin. Seinämiin voisi laittaa myös muovilevyjä.

Kompostoriin syötetään kaksi heinäpaalia ja noin kahdeksan kuutiota lantaa. Kun ruuvit kiertävät ulkokautta alas, nousee kompostoituva tavara yleensä ylös ja painuu vaunun oikealle puolelle alas. Samalla komposti aukeaa ja saa ilmaa. Jollei traktoria ole seosrehuvaunun edessä, tarvitaan verkkovirtakäyttöinen hydraulimoottori, jolla saa luukut auki ja purkukuljettimen liikkumaan. Paalikauha oli valmiina, jolla on kätevä syöttää paalit vaunuun.

Kolmella satsilla on harjoiteltu sekoituksen rytmitystä, jotta kompostoituminen saadaan toimimaan. Kun vaunu kytketään myöhemmin sähkökäyttöiseksi, hoidetaan vastaisuudessa pyöritykset ajastimella. Nyt on kokeiltu sekoitusta ensimmäisenä viikkona kerran päivässä, toisella viikolla joka toinen päivä ja kolmantena viikkona joka kolmas päivä.

– Tavara näyttää juuri tällaiselta, kun se on seisonut muutaman viikon. Sitä olen pohtinut kompostoidessani, jotta onko tämä näin helppoa, Antti nauraa. Oman pellon lannoittamisessa kompostia käytetään joka tapauksessa.

Ehkä paalissa olevan seosaineen, esikuivatun heinän ja hevosen lannan puhde on sattumalta optimaalinen ja kompostointi käynnistyy nopeasti. Nestettä on alkuun olevinaan massassa paljon, mutta sitä ei kuitenkaan valu pois. Kompostoitunut tavara on sopivan muhevaa, joten se lienee käyttökelpoista pienen seisomisen jälkeen. Yksinkertaiset asiat ovat toimivia. Tämä on kolmas satsi, joka Antilla on pyörimässä. 2,5 viikossa massa on jo kompostoitunut ja tilavuus on pienentynyt puoleen.

Erilaisia kuormaus- ja siirtotöitä kuten lantaliikennettä hoidetaan Wacker Neusonin kuormaimella. Kompostoitava tavara välivarastoidaan lavalla.

Lue seuraavaksi