Uutiset

Yleinen

Scorpio poimimassa kiviä

ELHO Oy:n valmistama hydraulikäyttöinen kivipoimuri Scorpio esiteltiin neljä vuotta sitten. Mika Vuorenmaa Reisjärveltä hankki aikoinaan 0-sarjan koneet ja sitä on käytetty nyt viitisensataa tuntia. Mika pitää hydrauliikkaa toimivana kivipoimurissa. ELHOn koneita myy Lantmännen Agro Oy.

Kotieläintilallinen Mika Vuorenmaa on myös koneurakoitsija. Yksin Mika keräilee kiviä pellolta, kolmen kimpassa on KoneLantaasi Oy, jolla on Vredon ja TerraGatorin lietteenlevityskalusto ja siirtovaunut. Tämän lisäksi käydään auttelemassa Veljekset Skantz ay:tä rehun korjuussa kahdella traktorilla siirroissa ja kasalla tamppaamisessa. Syksyllä puidaan kylällä viljaa, joka pääasiassa tuoresäilötään. Askaretta on kasvukaudella joka päiväksi aamusta iltaan ja esimerkiksi rehu-urakointi tarkoittaa pitkiä työpäiviä. Apuna töissä on kaksi poikaa, joista toinen käy myös palkkatöissä muualla.

-Näissä hommissa kasvukaudella on kiire, mutta töitä ja ansioita ei riitä koko vuodeksi kaikille, Mika pohtii. Kylvökoneen myin pois, kun ei aika riittänyt sen kanssa pelaamiseen. Nyt ostan kylvötyöt samaiselta urakoitsijalta, joka osti koneeni.

Kaikenlaista on ollut mielessä, jotta saisi enemmän myös talvitöitä. Mika nauraa, jotta tämä kivien kerääminen on hieman kuin harrastus, jota käydään tekemässä naapurikunnissa ja pisimmillään ollaan oltu pariin otteeseen kauempanakin raiviolla. Nuo keikat kestivät useamman päivän, Mika muistelee.

Scorpio neljättä vuotta

-Aloittelin aikoinaan 2003 tai 2004 kivien keräämisen käytetyllä koneella. Kone vaihtui toisen merkkiseen käytettyyn 2010. ELHOn Scorpion ostin uutena 0-sarjan koneena kolme vuotta sitten, kun edellinen pehmeni liikaa, Mika muistelee.

-Tämän hankinnassa houkutteli aikoinaan hydrauliikka ja etenkin takaisinpyöritys, mikä mekaanisissa koneissa on hankala. Aikoinaan monta vahinkoa tuli, kun kone jumittui, kun kivi tai puukarikka jäi nakeliin. Niitä sitten väänneltiin rautakangen kanssa irti ja joskus sattui tapaturmiakin, kun koneen päällä ja alla ährättiin monesti rystyset verillä. Kun kivi jää jousen taakse, ei koskaan voi olla varma, milloin tilanne laukeaa. Nyt ei ole pidetty edes rautakankea mukana työmaalla, kun peruutuksella jumitukset saadaan purkautumaan, Mika kehuu. Etenkin raivioilla, missä on irtopuuta ja sitä yritetään saada kerättyä, pakki on ehdoton. Koneessa on myös riittävän avara rakenne, joten etupalkin ja rummun välissä sopii tavara liikkumaan.

-Vaikka kyseessä on 0-sarjan kone, niin kovin pieniä korjauksia laitteeseen on tarvinnut vuosien varrella tehdä. Joka aamu tällä ollaan pellolle lähdetty, kun on pitänytkin, Mika kertoo.

Mekaanisiin kivikoneisiin tässä on mielestäni huima ero. Nykytraktoreiden hydrauliikalla kivipoimuri toimii hyvin ja hydrauliikka antaa pelivaraa ja joustavuutta. 80 litraa tuottoa on minimi ja omassa traktorissani tuottoa on hieman niukasti, joten samaan aikaan ei voi käyttää esimerkiksi etukuormainta isomman kiven poistossa, Mika kertoo.

Esimerkiksi nostotyössä on koko ajan sama vääntö, jolloin kivet irtoavat mukavasti. Hihnavedolla, kun hihna kerran luistaa ja lämpiää, edessä on kohta hihnan vaihto. Pakitus hydraulivetoisessa on ehdoton, Mika toistaa.

– Tehtaalla muuttivat alkuperäisestä aikoinaan reiän paikan kivikorissa ja nostovoima parani. Kivikorin nosto oli mielestäni hieman pienituottoisella hydrauliikalla hidas ja kori jäi joskus nousematta ilman nykäisyä. Sitten sain vinkin, mistä kuristusta voidaan hieman väljentää ja nyt kori nousee reippaasti ja voima riittää nostamaan korin ylös vaikka ojan taakse jyrkkään penkkaan ylämäkeen, Mika kertoo ja jatkaa, että kun vaunun teliväli on pitkä, vaunulla voi peruuttaa yleensä ojan yli, jolloin kuorma saadaan syrjään pellolta.

Toinen vaihtoehto on kipata kuorma perävaunuun, jos kiviä siirretään pidemmälle. Tässä kippauskorkeus ei lopu kesken, kun kivikori on apurungossa kiinni ja apurunko lisää kippauskorkeutta.

-Yleensä kivet kipataan pellon reunaan, mutta monilla kiville on käyttöä vaikka vankistamaan peltoteitä, Mika kertoo.

Työmaat vaihtelevat melkoisesti, kun jollain pelloilla keräillään hajakiviä. Raivioilla kiveä on joskus aivan vierekkäin ja päällekkäin, jolloin säiliö on taajaan täysi. Kiviä on saatettu kanniskella pellon kulmaan jo sata vuotta ja kun kulma oikaistaan helpottamaan peltotöitä, niin kiveä on sitten läjäpäin.

Laji on kova ja piikit ovat kivitöissä kulutustavaraa. Mika on hankkinut hitsattavia kulutuspaloja tehtaalta, mutta myös teettänyt itselleen hieman leveämpiä paloja, jotka kestävät pidempään kulutusta.

-Moni ehkä epäilee, että traktorin öljyt lämpiäisivät kiviä nostettaessa. Meillä ainakin käy juuri päinvastoin, kun tieajon jälkeen lämpötila laskee kivennostossa. Siirtolinjat ovat sen verran pitkät, että öljy ehti jäähtyä, Mika nauraa.

Tässä koneessa on oivallettu hyvin uusia juttuja, Mika pohtii, kuten paineakun käyttö ja karhottimen nosto, jos kierrokset alkavat hidastua. Kone on myös tehty metallin ääressä, joten kone kestää käytössä, Mika jatkaa.

Kun yhtään ei tiedä, miten kiveä nousee, niin töitä tehdään tuntilaskutuksella. Jos pellolla on isoja hajakiviä, niin isännät käyvät niitä nostelemassa usein itse, jolloin kivipoimurin kanssa ei tarvitse seikkailla pitkin peltoa.

-Maisema tässä ei päivän aikana kovinkaan usein vaihdu, mutta tämä on kuitenkin joutuisa vanhoihin koneisiini verrattuna, Mika toteaa.

Mika toteaa lopuksi, jotta kun uusia koneita kehitellään, niin tehdas voisi soittaa ensimmäisille asiakkaille vaikka ensimmäisen käyttökauden jälkeen ja kysellä kommentteja. Jotain kommentoitavaa nimittäin poikkeuksetta olisi. Mika itse aikoinaan laittoi kuvan tehtaalle, miten renkaat voisi kiinnittää toisin, jotta kivet eivät rikkoisi pantoja. Nyt mielessä olisi pieni parannus rummun pyörittäjään.

-Minulla kun on kaikenlaista konehommaa, niin perhettä ja etenkin vaimoa haluaisin muistaa. Vaatii kuitenkin pitkää pinnaa pyörittää tilaa viikkokaupalla yksinään, kun itse käyn konetöissä kylällä, Mika päättää.

Kivi haisee ja maa pölyää. Kun keli on kuiva, maa irtoaa kivestä hyvin. Viime vuonna oli märkää ja maata vietiin kivien mukana penkkaan. Hydrauliikalla saadaan koneen koneistoa myös peruutettua. Korjuualalta kiviä kerätään niin kauan kuin kiviä löytyy ja kun kivet loppuvat, kultivaattorilla kaivetaan uusia esiin. Pohjat kannattaa ensin tasata, jotta kivet eivät putoa monttuihin, Mika muistuttaa. Kippauskorkeus on ELHOn Scorpiossa riittävä.

Lue seuraavaksi