Uutiset

Yleinen

Sarka 2020

Seinäjoen Sarka-tapahtuman konepuoli oli jo viime vuonna yhdessä hallissa. Toisessa hallissa olivat kotieläimet. Järjestely on omiaan parantamaan ison hallin sisäilmaa. Sarka ei ollut erityisen yllätyksellinen. Kotieläinpuolelle toki näyttelyssä on kiinnostavaa etenkin, jos on rakentamassa jotain. Konepuolella uutta oli ensimmäistä kertaa näyttelyssä julkisuudessa Claas-koneiden kanssa liikkeellä oleva Hankkija. Claasin puimurit ja ajosilppurit ovat olleet tuttuja ja luotettavia työlaitteita. Nyt tarjolla ovat laajasti myös traktorit.

Etenkin kotieläintilalla on paljon nosteltavaa. Aiemmin nostovälineenä on ollut traktori etukuormaimella varustettuna tai kurottaja. Kun peruskoneeseen tarvitaan järeyttä, otetaan käyttöön pyöräkuormaaja, jolla saadaan nostettua suurempia kuormia, mutta myös riittävää peruskoneen järeyttä rehusiilolle. Kuvassa NHK-Keskuksen edustama JCB, josta oli esillä TM320s-malli.
Rekitecin valikoimissa on kuivanakin tilapäisesti pyörimistä sietävä lietepumppu, joka sopii nestejakeelle separointityöhön tai prosessiteollisuuteen. Pumpussa ei ole repijää. Pumpun jäähdytykseen riittää nestettä 10-20 kuutiota tunnissa, joka minimissään separoinnissa irtoaa. Pumppu on rakennettu niin, että tiivisteet öljyssä. Separointilaitteiston kustannuksia kyseinen pumppu keventää hieman, koska separaattorin jälkeen ei tarvita allasta eikä erillistä nestepinnan nousuun reagoivaa pumppua.
HCP:n maahantuomalla Weidemannilla on tarjolla sekä perinteisellä moottorilla olevia kuormaimia että sähkökäyttöisiä. Perinteiset ovat tähän mennessä olleet huomattavasti kysytympiä.
Hankkijan osastolla oli ensimmäistä kertaa Claasin traktorit. Pää on siis auki. Claasin tuoteperhe on toki kattava, kun tarjolla ovat hyvämaineiset puimurit ja ajosilppurit isommista koneista. Hankkijan tärkeä tuoteryhmä on myös kuormaimet. Vasemmalla Avantin malliston isompaa päätä. www.hankkija.fi
Kaikilla ei ole suurta lämmöntarvetta, mutta kattilahuone on, jossa poltetaan bioenergiaa. Ala-Talkkarin Veto turve/hakemaatilla saadaan puskurivarastoon parin päivän tarve poltettavaa tavaraa, jotta kiinteistö saadaan pysymään lämpöisenä.
Junkkarin kylvölannoitin toimii jäykemmilläkin mailla, kun alle valitaan oikeat vantaat. Jyräpyörästön vanne- ja rengaskoko ovat kasvaneet. Nyt toimitetaan renkaita useimmiten 20 tuuman vanteilla. Itse kylvössä eniten työsaavutukseen vaikuttaa työleveys. Työn etenemistä edesauttaa Junkkarin koneissa myös isot säiliöt.
Happowa tarjoaa leasing-palvelua rehukorjuukoneiden hapottimiin. Kyseessä on 3+1+1-vuoden sopimus, jossa asiakas saa käyttöönsä sopimusvuosien korjuukaudeksi hapottimen. Korjuukauden jälkeen hapotin toimitetaan Happowalle, joka huoltaa koneen ja säilyttää sitä seuraavaan korjuukauteen. Etuja on kaksi; leasing on verotuksessa kerralla vähennettävä kustannus ja käytössä on korjuukaudella toimiva hapotin. Toinen vaihtoehto varmistua hapottimen toiminnasta, on toimittaa oma hapotin Happowalle talviparkkiin. Talviparkin hintaan sisältyy huolto; venttiilisarja, laakerit ja o-renkaat vaihto ja sisäosien tarkastus.
Tom Hellström (oransseissa) hoitaa nyt BT-Agron omistajista kauppaa, kun Boris Lindgård siirtyi vientipuolelle myymään etenkin Kvick-Finniä LyckeGårdin nimissä. LyckeGård osti Kvick-Finnin tuoteoikeudet ja alkoi panostaa tuotteen kansainväliseen markkinointiin. BT-Agron toiminta ei muutu entisestä, kun etenkin luomutuotantoon sopivan kaluston myyntiä ja neuvontaa jatketaan. Tomin apuna ovat Stig Nygård ja Jorma Hietanen.
AgriToukola Machineryn osastolla oli esillä Bednarin kylvölannoitin ja Westernin karjavaunu. Yksi yrityksen mielenkiintoinen kasvukauden ”kone” on Isaria-täsmäviljelyjärjestelmä. Järjestelmässä hyödynnetään jaettua lannoitusta, jolloin kasvukauden aikana annettava lisälannoitus levitetään tarpeen mukaan pellolle työn edetessä skannatun kasvuston perusteella. Isaria-skanneri toimii myös hämärässä, jolloin päivittäistä työaikaa voidaan pidentää.
Hyväkoneen osastolla esiteltiin uutta mallisarjaa olevia kuormaimia. Moottoreita on päivitetty uusien päästöluokkien mukaan ja myös koneiden rakenne on muuttunut. Ohjaamon puhdistettavuus on parantunut, samoin ohjaamon äänieristys, jolloin kuljettajalla on mukavampi tehdä töitä .

Lue seuraavaksi