Uutiset

Yleinen

Sampo-Rosenlewin uudet suurtehopuimurit

Tehoa ja puhtautta

Sampo-Rosenlewin menestyksekkääseen Comia-puimurisarjaan saapuvat uudet suurtehopuimurit C10 ja C12. Nykyaikaisinta teknologiaa edustavat puimurit tuovat mallistoon ennennäkemättömän puintitehon, puhtauden ja käyttömukavuuden yhdistelmän.

Kävimme tutustumassa uuden Sampo-Rosenlewin Comia C12 -puimuriin Kauhavan Pelkolan kylässä, jossa Comia ahkeroi Maatalousyhtymä Peltoluhdan kauravainiolla. Maatalousyhtymän omistavat veljekset Esko ja Sami Peltoluhta ja tänä syksynä yhtymällä oli puitavaa yhteensä noin 300 hehtaaria. Kuvauspäivään mennessä Comialla oli puitu yhteensä 185 hehtaaria ohraa sekä kauraa ja uutuuskone onkin miellyttänyt koneen käyttäjää.

Merkittävä kehitysaskel

Uutuuspuimurin ohjaimissa ollut Tapio Peltoluhta kuuluu samaan veljessarjaan. Sampon uutuudesta miehellä oli vajaan 200 hehtaarin jälkeen jo selkeä mielipide. ”Comia C12 on tehokkuudeltaan huikea ja se vie luokan uudelle tasolle monien kehittyneiden ominaisuuksien ansiosta. Työtehon lisäksi myös viljan puhtauteen on kiinnitetty huomiota ja jälki on ollut todella hyvää”, kiittelee Tapio Peltoluhta.

Kuljettaja huomioitu

Comian ajoergonomia on kehitetty vastaamaan pitkien työpäivien vaatimuksia ja esimerkiksi kyynärnojaan integroitu ajokahva sekä Comvision-kosketusnäyttö tekevät kuljettajan työn mahdollisimman kevyeksi. Comvision kertoo kaiken käytännön työssä tarvittavan tiedon ja lisäksi se toimii tappiomittarina ja antaa varoitukset mahdollisissa häiriötilanteissa. Laaja ikkunapinta-ala tarjoaa hyvän näkyvyyden joka suuntaan ja varsinkin pöydän tapahtumat ovat täysin nähtävillä. Peltoluhta on tyytyväinen myös Comian kokoonsa nähden hyvään ketteryyteen ja turvallisuutta lisäävät peruutuskamera sekä peilien sähköinen säätö ovat osoittautuneet tarpeellisiksi varusteiksi.

Tuottavuus ja puhtaus alan huippua

Comia-malliston leikkuupöytä on pitkälle kehitetty ja pöytätappioiden määrä on minimoitu. Patentoidun kaksoiskelajärjestelmän avulla tuottavuutta on saatu kasvatettua jopa 20 prosenttia yksikelajärjestelmiin verrattuna. Viljan puhtaudesta huolehtivat suuret kohlinpinta-alat ja CSP-pöyhinkela, jotka aikaansaavat hyvän erottelukyvyn vaikeissakin olosuhteissa. Puintuloksen täydentää uusi rajaiskierto. Korjuutöiden tehokkuutta lisää myös nopea koneen puhdistettavuus. Viettopinnat, seulat ja kohlimien pohjat voi puhdistaa vaivattomasti paikan päällä ja keskitetty rasvaus sekä suuret sivusuojat helpottavat huoltotoimenpiteitä.

Etenemiskykyä ja yksilöllisyyttä

Tapio Peltoluhta on tyytyväinen Comian moottorin voimakkuuteen, sillä 300 hevosvoiman Agco Powerin Euro 4 kuljettaa jättiläistä vaivattomasti. ”Tämä kausi oli olosuhteiltaan helpohko, mutta tällä yhdistelmällä pärjää varmasti vaivattomasti myös vaikeimpina syksyinä, jatkaa Peltoluhta.Lisää etenemiskykyä tarvittaessa voi Comian varustaa hydraulisella nelivedolla ja jopa 1050/50R32 -renkailla. Peltoluhdat valitsivat puimuriinsa 5,1 metrin levyisen leikkuupöydän vakiona olevan 5,7 metrin sijaan, sillä näin he välttyvät monilta leikkuupöytien irrottamisilta siirtojen yhteydessä. ”Hieman siinä tehokkuudessa pellolla hävitään, mutta ajallinen voitto on peltojemme sijaintien ansiosta merkittävä”, kertovat Peltoluhdat.


Lue seuraavaksi