Uutiset

Yleinen

Salaojitusta suunnitelmallisesti – lopputulos paras

Kun työ suunnitellaan ajoissa ja huolellisesti, saadaan yleensä paras lopputulos. Tällöin tarvikkeet saadaan hankittua edullisesti sesonkien ulkopuolella. Kun työ lopulta alkaa, valmisteltavat työt ovat tehty ja voidaan keskittyä olennaiseen. Tämä Savon Salaojan ojitustyömaa oli hyvin suunniteltu ja asiakas, rautalammilainen Veli-Matti Junno oli hoitanut ennakkovalmistelut mallikkaasti.

Savon Salaojalla oli työn alla 30 hehtaarin alue, joka oli vanhaa turvesuon pohjaa. Koko aluetta ei ojitettu kerralla, vaan syksyllä työ jatkuu, kun toisen puolen alueen nurmisato on korjattu. Rautalammen Rastunsuolla turvetuotanto on loppunut ja alue on ollut jo tovin viljelykäytössä. Avo-ojissa peltoalasta noin 10 % on oja-aluetta ja jos kylvössä on viljaa, savipohjan ja ojanreunatiivistymien takia voi toiset 10 % peltoalasta olla vajaatuottoista. Nyt kyseinen haluttiin alue ottaa kokonaan haltuun ja luopua sarkaviljelystä.

– Savon Salaoja on käynyt jo 70-luvulla kyseisellä Junnon tilalla tekemässä salaojaa ketjukoneella. Isoisäni kävi täällä jo ojittamassa, kertoo Jouni Kolehmainen.

Kyseisellä työmaalla on käytössä koko Savon Salaojan kalusto eli aura, kaksi sorakonetta ja kaksi kaivukonetta Kuvat Lauri Nyyssönen. Käytössä ovat olleet myös asiakkaan traktorit ja asiakkaan tilaama iso kaivukone. Salaojitettava alue on vaativa, kun kaatoa ei juurikaan ole. Vanhat sarkaojat täytetään, jolloin koko alue saadaan yhteen lohkoon. Samalla kerätään kivet ja tasoitetaan maat saroissa ison kaivukoneen kolmemetrisellä kauhalla. Käytössä on myös vanha aikoinaan suokäytössä ollut maantasauslana.

Jokaisella työmaalla työ yritetään suunnitella mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi tehdä. Salaojasora yritetään tuoda mahdollisimman lähelle, jotta siirtomatka salaojituksen käynnistyttyä olisi lyhyt. Tällöin ojituskoneen ei tarvitse odottaa soraa. Tällä työmaalla on käytössä lähes koko ajan kaksi sorituskonetta, jolloin ojaa päästään tekemään keskeytyksettä. Salaojakone ei liiku yhtään nopeampaa putkenlaskussa oli sorakoneita yksi tai kaksi, mutta yhdellä koneella soran haussa seisahdukset yleensä venyvät eikä ojaa silloin lasketa.

Hankkeen suunnittelu alkoi jo vuosi sitten, jolloin haettiin avustukset ja mitoitettiin putket. Osa putkista oli ostettu jo viime vuoden puolella, jolloin asiakas sai niistä alennusta tehtaalta ja vielä vähennyksiä verotukseen jo viime vuodelle. Talvella roudan aikana ajettiin myös sora, vajaa 4000 kuutiota sopiviin paikkoihin pellolle, jolloin jäätynyt maa ei tiivistynyt. Nyt käytettiin sorasta noin 2000 kuutiota.

Kun työmaa on valmisteltu kunnolla, niin ojaa saadaan tehtyä ilman viiveitä. Kokoojaoja on kaivettu kaivukoneella auki 15. päivästä toukokuuta, ja putkea on laitettu 315- ja 200-millisistä rumpukangista 160-millisiin. Toisella koneella on kaivettu ojaa ja toisella on pudotettu soraa putken päälle. Välikaivoja on myös rakenneltu. Vesihuolto on hoidettu etukäteen myös kokoojaojista eteenpäin perkaamalla laskuojat. Tällöin putkia ei tarvitse laskea veteen ja kun kokooja on valmis, imuojia on nopea tehdä.

Johtuen kivisestä pohjamaasta, joudutaan imuojien ojalinjat avaamaan etukäteen, jolloin putkea laskiessa ojalinja on todettu kivettömäksi, eikä työ keskeydy siinä vaiheessa. Linjan aukaisu etukäteen vaatii tupla-ajon, mutta kivisessä maastossa se kannattaa tehdä.

Imuojien laitto alkoi 29. toukokuuta ja kahdessa päivässä imuojia saatiin asennettua kahdeksan kilometriä. Neljässä päivässä ojaa tuli lopulta 16 kilometriä ja työmaa oli tällä kertaa ojituksen osalta valmis viikon suunnitellusta etuajassa. Imuojissa käytettiin 65-millistä putkea.

– Suuri kiitos etuaikaan valmistumista kuuluu asiakkaalle ja suunnittelijalle, jotka olivat tehneet huolellista työtä, Jouni kehuu. Paalutukset olivat työmaalla kohdallaan ja samoin tarvikkeet. Asiakkaan kaivukone jäi työmaalle tasaamaan sarkoja. Samalla tasataan lanalla koko pelto, niin tasaiseksi kuin saadaan ja tasaaminen jatkuu maan painumisen vuoksi vielä muutamana tulevana vuonna.

Viimekesäinen video löytyy osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=95YSwaGAlbI

Lue seuraavaksi