Uutiset

Yleinen

Ruiskutusta Pelikanilla

Kylvöt tehdään kuusimetrisellä Krausen suorakylvökoneella. Keväällä tehdään kasvinsuojeluruiskutus joko ennen tai kylvön jälkeen etenkin juolavehnää vastaan.

– ”Me emme ole kääntäneet maata vuosikausiin”, vakuuttaa Ari.
Kasvinsuojeluruiskutuksiin on hankittu täksi kevääksi Pelikan -kasvinsuojeluruisku. Puomiston leveydeksi valittiin 18 metriä, jolloin se menee tasan kylvökoneen työleveyksien kanssa. Peltoa kierretään kylvökoneella, niin että pellon ympäri ruiskutetaan ensin kahdesti.

– Tällöin ei tarvitse varoa metsää, nauraa Tero. On selkeintä ajaa kaksi kierrosta, kun monet lohkojen kulmat päättyvät kiilaan.

Hinta ratkaisi

– Hinta tämän kaupan oikeastaan ratkaisi. Haluttiin kuitenkin hinattava ilma-avusteinen kasvinsuojeluruisku, kertoo Tero.

Noin 400 hehtaaria peltoa ruiskutetaan Lahti- Orimattila- Nastola- alueella ja tiellä kuljettavia kilometrejä tulee myös paljon. Vuodessa ruiskutetaan noin 1000 hehtaaria, kun yleensä pellot käydään läpi kaksi tai kolme kertaa tarpeen mukaan.

Vesivaunu käytössä

– Meillä on vesivaunu, jota käytetään myös kadunpesu-urakoinnissa, ja samalla vaunulla hoidetaan myös ruiskutusvesilogistiikkaa, kertoo Ari.

– Kun vedet siirretään vesivaunun kanssa, ruiskun kanssa ei tarvitse kulkea useampaa kertaa hakemassa vettä ja saadaan isommatkin alat hoidettua kerralla. Vettä ruiskussa kulkee mukana kuitenkin jo 3000 litraa, Ari jatkaa.

– Vesivaunu edellyttää toista traktoria ja kuljettajaa, mutta vesivaunun kanssa saadaan ruiskutukset kuitenkin kätevämmin tehtyä, vakuuttaa Ari. Ruisku saadaan täyteen noin kahdessa minuutissa ja sen jälkeen voi jatkaa levitystöitä.

Tarvittavat toiminnot

Pelikan -ruiskut on koottu Puolassa, ja pääasiassahan komponentit ovat italialaisia, joita muissakin ruiskuissa on. Muutamia liittimiä on kiristelty, mitä pitää tehdä monissa muissakin laitteissa.

– Tässä on kuitenkin samat toiminnot käytössä kuin muissakin ruiskuissa, ja samat työt tällä tulevat tehtyä kuin muillakin ruiskuilla, luottaa Ari.

Ruiskun varusteiksi valittiin kemikaalien täyttölaite, imulaite ja ilma-avusteinen puo­misto. Ruiskulla saa ruiskutettua kaposemmallakin työleveydellä ja ilma-avusteisuus säilyy. Taitetaan vain reunimmaiset lohkot kiinni ja suljetaan ilman pääsy ulommaisiin lohkoihin. Tämän jälkeen vähennetään ilmamäärää puhaltimelta hidastamalla sen pyörimisnopeutta.

Puhaltimen nopeudensäätö on portaaton.

Kun ruiskussa on hydraulinen puomisto, siinä mukana tulivat hydraulinen puomiston hissi, puomiston vakaaja ja 3-kärki suuttimet. Ruiskussa on aisaohjaus, jolloin ruisku seuraa tarkasti traktorin jälkiä.

– Nostovarsien mekaanisen lukituksen jätin kuitenkin laittamatta, jos käsi sattuu vahingossa nostolaitteiden korkeudensäätövivulle. Silloin vääntyy taatusti jotain rikki, pohtii Tero.

Elektroniikkaa

– Kun ruisku nyt on kaksi tankillista käytetty, ei kaikkia ominaisuuksia ole vielä otettu käyttöön. Müllerin boxi on vielä kalibroimatta isompiin renkaisiin, jotka hankittiin, ettei turhaan ajettaisi raiteita heti toukotöiden aikaan. Kunhan elektroniikka saadaan toimimaan ja määränsäätöautomatiikka pelaamaan, helpottaa se ruiskutustyötä hieman. Tällöin voidaan lisätä ruiskutettavaa määrää 10 % portain vaikka juolavehnäpesäkkeiden kohdalla. Vastaavasti päästään 10 % portain alaspäin.

– Kalibrointi tehdään sitten toukojen jälkeen ennen seuraavia ruiskutuksia, lupaa Tero. Käsisyötöllä nyt alkuun ajetaan, jotta saadaan ensin tou´ot tehtyä.

– Onhan meillä GPS:kin käytössä, mutta kun kylvökoneessa on ajouramerkkarit, se linja on lahjomaton. Urat ovat aina tarkemmat kuin GPS, ja uria on kyllä helppo seurata, vakuuttaa Ari. GPS:ää käytetään lähinnä lisälannoitteen levittämiseen, kun keväällä ei lannoiteta aivan täysillä.

Yksi isompi ruisku

– Eihän meilläkään, vaikka on vielä erilliset tilat, kannata useampaa pientä laitetta hankkia. Kun hankitaan kerralla yksi hieman isompi, työt sujuvat joka paikassa nopeammin. Ruiskusta haluttiin ilma-avusteinen, kun kaikilla lohkoilla yleensä tuulee, eikä ruiskutuskelejä pääse aina valitsemaan. Onpahan sekin ominaisuus nyt käytettävissä, toteaa Tero.

– Edellisessä kasvinsuojeluruiskussa oli mekaaninen puomiston taitto ja se kävi työstä, että puomiston kävi taittelemassa kahdesti lohkoa kohti, kertoo Tero.

Puomiston taittelu käsin lisää riskiä, että torjunta-ainetta pääsee iholle. Ja ainakin sitä tulee ohjaamon hengitysilmaan jalkineiden mukana.

Pieni puute

Yhden asian haluaisin tehdä tähän ruiskuun vielä lisää ja ne ovat lokasuojat. Kun puo­misto laskeutuu kuljetusasennossa lähelle renkaita ja kun ajetaan tiellä, renkaat nostavat joka tapauksessa hiekkaa puo­mistolle.

– Hiekkaa joutuu sitten ehkä rassaamaan suuttimista ja eikä ole mukavaa kun ruisku muutenkaan tulee rapaan, pahoittelee Tero.

Lisää kuivauskapasiteettia

Yhtymän osakkailla on yhteensä 400 hehtaaria peltoa, josta osa on vuokramaita ja kaikki sato kuivataan samassa paikkaa Orimattilan Pennalassa. 330 hehdon pakettikuivaamo rakennettiin 1980 -luvun lopulla. Nyt rinnalle täksi syksyksi on tulossa 240 hehtolitran Mepun vaunukuivaamo, jolloin kaappitilaa on yhteensä noin 600 hehtoa.

– Nyt saa sitten puida oikein tosissaan, jotta kuivaamot ovat täyskäytössä. Viime syksynä tekikin hieman tiukkaa vanhan kuivaamon kanssa, Tero muistelee.

Lue seuraavaksi