Uutiset

Yleinen

Ruiskutusta Amazonella

Mika oli aloittelemassa kevättöitä Salon lähellä vuokramaillaan, jotka ovat nyt toista vuotta vuokralla. Päivä oli huhtikuun 23. mutta viime vuonna liikkeellä oltiin viikkoa aiemmin, Mika muistelee. Nyt muokattavat lohkot kylvettäisiin rapsille seuraavana päivänä ja lohkot ruiskutettiin Super Treflanilla, joka muokattiin välittömästi peltoon ruiskutuksen jälkeen. Super Treflanin tehoaine vaikuttaa siemenestä kasvua aloittaviin rikkakasveihin.

Lohkot kunnossa

Salon ohikulkutien varressa olevat lohkot ovat hyvässä kunnossa. Lohkoilla on vuosikymmenet viljelty sokerijuurikasta ja pellon rakenne on kunnossa. Myös pH:sta ja ravinteiden tasapainosta on pidetty huolta. Pellot ovat Mikalla vuokralla 10 vuoden sopimuksella, mutta meininki on, että osa pelloista jää rakentamisen alle. Alueiden vuokrasopimukset lakkaavat sitä mukaa, kun kaavoitus ja rakentaminen etenevät.
– Se vain harmittaa, että hyvät pellot halutaan rakentamiskäyttöön, kun huonoja peltolohkoja ja mäkien reunoja hieman pohjoisempana olisi siihen tarkoitukseen kyllä riittävästi, pahoittelee Mika. Uusi moottoritielinjaus tässä muutti alueen liikenteellisen aseman kertaheitolla.

Perusteltu päätös

Pitkään kasvinsuojeluruiskun hankintaa kyllä pohdin, kun vaihtoehtona loppusuoralla oli kaksi ruiskumerkkiä, jotka hinnaltaan eivät kuitenkaan eronneet merkittävästi toisistaan. Oikeastaan lopulliseen ratkaisuun johti puomiston rakenne, Mika kertoo.
– Ja puomisto käyttäytyy oikeastaan paremmin, kuin oikeastaan etukäteen osasin odottaakaan. Englannissa toki aikoinaan näin puomiston toiminnan näyttelyn testiradalla. Tämä toimii paremmin kuin esitteessä, kehuu Mika.
Noin 1000 hehtaaria
Merkittävä osa pelloista on talouskeskuksen lähellä Kuusjoella. Vedet haetaan kotoa, vaikka tässä Salossa saisin vedet kyllä lähempääkin.
Kun hinattavat ruiskun tilavuus on 4200 litraa, niin ruiskuun hankittiin vakiokokoisia leveämmät 18.4*42 renkaat. Kun normaalisti käytetään ajouramerkkareita, suljetaan vielä kolmannen vantaan siemenet, jotta ruisku ei tallaa kasvustoa. Vaikka mukana on 4200 litraa nestettä, meno on kuitenkin vakaata. Vesisäiliö on muotoiltu niin, että painopiste on matalalla.
– Parhaita ruiskutuskelejä ovat illat ja yöt, kun aurinko on laskenut. Tällöin tuuli hieman tyyntyy. Salon seudulla tulee lähes aina, joten tuulisuuttimilla on täällä siis käyttöä. Paineen pitäisi olla noin 5 baria, jotta tuulisuuttimet toimisivat kunnolla, muistuttaa Mika.
– Jollei ajouramerkkareita olisi, pitäisi hankkia kyllä GPS, nyt näissä ruiskutuksissa käytetään vaahtomerkitsintä, mikä sekään ei ole aivan tarkka tuulisella säällä.

24-metrinen

Puomiston leveyttä hieman pohdittiin, kun nyt käytössä on nelimetrinen kylvökone ja tulevaisuudessa ehkä kylvetään leveämmällä. 24 metrin puomistoon kuitenkin lopulta päädyttiin, vaikka tällä leveydellä ruiskutettaessa reunasta aloitettaessa jää 2 metriä työleveyttä pois.
Mikalla on Super S – puomisto Profi Folding -taitolla. Tämän puomiston voi taittaa lähes miten tahansa: toispuoleisesti, vajaaseen työleveyteen, kaltevuutta voi säätää ja myös puomiston puoliskojen kaltevuuksia toisistaan riippumatta normaalien toimintojen lisäksi.
Käytännössä ruiskutettavia hehtaareita on 410 ha ja vuosittain ruiskutettava ala on noin 1000 hehtaaria, kun kasvustot yleensä ruiskutetaan vähintään kahteen kertaan. Toki teen myös hieman ruiskutusurakointia.
– Ruiskutin viime vuonna 1150 hehtaari, Mika muistelee. Jos rahtiruiskutusta tekisi enemmän, silloin ainakin pitäisi olla GPS. Ruiskutusuria ei aina ole ja, jos pelto on kylvetty hankalasti, ei kylvön suunnastakaan aina saa tukea.
Treflanin ruiskutuksiin on monena vuonna aiemmin käytetty urakoitsijaa, mutta nyt kylvöjen aloitus on ollut rauhallinen ja siksi ruiskutetaan itse.

Sähköistä ohjausta

Kun ruiskun toimintoja hoidetaan tietokoneella, helpottaa se ruiskuttajan työtä. Mikalla on käytössä Amatron+, mutta tämän lisäksi myös JoyStick, jota ilman olisi hankalampaa ohjata yleisimpiä tehtäviä. JoyStickin kanssa ei tarvitse aina mennä näytöissä valikkoon. Puomista pystytään pudottamaan leveyksiä pois seitsemässä osassa.
– Vaahtomerkitsimen käyttö pitäisi vielä saada sopimaan tähän JoyStickiin, jotta se olisi kätevämpi käyttää.

Opastuksen ja huollon toimittava

Puomiston avaamiseen ja sulkemiseen Mikalla on mukana ohjaamossa pikaohje. Vaikka ruiskun käyttöä käytiin opastamassa kotona saakka, ei tällaisia muista. Opastus on kyllä ehdoton juttu. kehuu Mika. Muuten ominaisuuksia jäisi hyödyntämättä.
– Näissä ruiskuissa kun pesu onnistuu kätevästi, se tulee myös tehtyä heti ruiskutuksen jälkeen. Jos ei pesu käy helposti, jää ruisku helposti huuhtelematta. Nyt voidaan pesuvesi ruiskuttaa vielä lohkolle, jolla oltiin töissä. Tällöin tehoaineet käytetään oikeaan paikkaan. Nyt kun pesu kytketään päälle kääntämällä kahvasta. Lisävarusteena sen saisi myös nappiohjauksella ohjaamoon.

Vakaa puomisto

Kun puomiston leveydet kasvavat, vaimennus- ja vakautustekniikka yleistyy. 24 metrin puomissa liikettä puomin päässä on jo runsaasti, jos kaikki nivelet joustavat hallitsemattomasti ilman vaimennusta.
Puomiston päissä on sukset, jotka ohjaavat puomia ylöspäin esimerkiksi kaarroksissa. Distance –Controller on kätevä pitkäpuomisella ruiskulla ja kallistuvilla pelloilla. Tämä pitää puomiston etäisyyden kasvustosta vakiona, jolloin ruiskutuksessa voidaan keskittyä itse ruiskuttamiseen.
Distance –Control ylläpitää puomiston oikeaa korkeutta kasvustossa, jolloin puomi hakeutuu automaattisesti suoraan. Vaikka puomisto on pitkä ja normaalisti puomisto vaappuu yhdistelmän liikkeiden ja pellon epätasaisuuksien mukaan. Puomiston lukko kun otettiin pois päältä, niin havaittiin selkeästi, miten puomiston vakautus toimi.
Ruiskutusnopeutena oli noin 8,5 km/h, eikä puomistossa havainnut vaappumista, vaikka muokkausjälki poikittain ajettaessa oli hieman epätasaista. Syksyllä pelto oli muokattu Väderstadin Cultuksella.

Valoa lisää

– Kun töitä kasvinsuojeluruiskulla tehdään hämärässä ja pimeälläkin, joku työvalo saisi olla puomin päässä, jotta näkisi, missä puomin kärki oikein liikkuu. Valon ei tarvitsisi olla edes erityisen tehokas, mutta sitä seuraamalla voisi esimerkiksi tolpat väistää tiukemmin, toivoo Mika.

Opastuksen ja huollon pitää pelata

– Hyvän käyttäjäkoulutuksen olen kyllä saanut, että sitä ei voi moittia. Säädöt myös laitettiin paikalleen kerralla. Näissä ruiskuissa alkaa säätöjä ja elektroniikkaa olla sen verran paljon, jotta itse ohjeita lukemalla, niiden opiskelu on jo hankalaa. Mutta, jos ruisku maksaa 50000 euroa, pitää rahalle saada toki vastinettakin, muistuttaa Mika.
– Ja huollon pitää pelata, koska viikonloppuna ja iltaisin näihin koneisiin yleensä tulee vikaa, jos viat ovat tullakseen. Pajahommat kotona eivät näissä ruiskuissa enää tule kyseeseen. Jollei ruisku napista lähde toimimaan, pitää melkein löytää ammattiasentaja paikalle, Mika myöntää.
Ruiskuun valittavia varusteita olisi ainakin syytä päästä koittamaan ennen niiden hankintaa, silloin voisi niiden hyötyjä laittaa järjestykseen. Toki kokemuksia voi kysellä muiltakin ruiskun hankkineilta. Käyttäjiltä toki kannattaa keräillä kokemuksia ennen ruiskujenkin hankintaa, jotta haluttu kokonaisuus saadaan aikaiseksi.

Lue seuraavaksi