Uutiset

Yleinen

Reptail tiehöylän korvaajana

Saarijärveläinen EPT Kone ja Laite Oy on muutaman vuoden aikana kehittänyt ja testannut sekä maatiloille että ulkopuolisiin urakoihin soveltuvan työlaitteen.

Uutuus on paitsi hydraulisesti ohjattava tasauslevy, myös täysin varustettavissa koneohjauksella. Se merkitsee, että laitteella voidaan GPS-ohjattuna tehdä suuria tarkkuuksia vaativia tasaustöitä niin rakennusalueiden pintakerroksiin kuin tietyömaiden ja kenttien rakennekerroksiin.

Reptail-nimellä markkinoitava työlaite on kiinnitettävissä niin traktoriin, pyöräkuormaajaan kuin kurottajaankin. Tavanomainen työlaitekiinnike joko mekaanisella tai hydraulisella lukolla riittää. Peruskoneessa tarvitaan vain yksi meno- ja yksi paluuliitin hydrauliikalle. Lisäksi tarvitaan sähköliitin.

Reptail nousee traktorin tai pyöräkuormaajan aisoissa ylös tiukempia käännöksiä ja siirtoajoa varten.

Reptail nousee traktorin tai pyöräkuormaajan aisoissa ylös tiukempia käännöksiä ja siirtoajoa varten. Siirtoajossa sitä ei kuljeteta omien tukipyörien varassa. Sillä voi siis mennä maantiellä suurinta sallittua nopeutta työmaalta toiselle työlaite ylhäällä. Ja kun pitää kääntyä tiellä vaikkapa ojien välissä, laite nostetaan ylös ja asetukset säilyvät edelleenkin. Kääntymistä ja siirtoajoa helpottaa rungon hydraulinen teleskooppijatke jonka avulla työlaitteen kokonaispituus saadaan lyhimmäksi mahdolliseksi.

Tien päällä voidaan ajaa tehokkaasti tasauksia ja kaltevuuksia. Ja talviaikana Reptaililla poistetaan tehokkaasti polannetta. Tasaukset ja kallistukset ovat helppoja jos Reptailiin hankkii ultraäänianturin, joka seuraa tien reunan muotoa ja sen mukaan säätyvä puskulevy ajaa pinnan oikeaan korkeuteen ja kaltevuuteen. Tiestä tulee näin erinomainen muodoltaan ja laadultaan.

Peltojen tasauksissa ja kallistusten työstämisessä Reptail on lyömätön. Sopivasti varusteltuna se pitää terän kulman aina oikeana ja lisäksi lukee ultraäänianturin avulla edellisen ajokerran korkeuden ja sen avulla kallistuksen jatkaminen ajokerrasta toiseen sujuu saumattomasti.

Laitetta ohjataan hydraulisesti erillisellä ohjaussauvalla. Kun kaikki koneohjauksen GPS-varusteet ovat käytössä, ohjaamon näytöllä on kaikki tarvittavat asetukset työn suorittamiseen. Scanlaserin toimittama, monipuolinen koneohjausjärjestelmä osoittaa koneen paikan, työalueen rajat, kaltevuudet ja korot. Kun työmaan suunnitelma on asianmukaisessa sähköisessä muodossa, koko data vain yksinkertaisesti siirretään Scanlaserin järjestelmään joko pilvipalvelusta erillisen näyttöyksikköön asennettavan SIM-kortin ja modeemin avulla tai muistitikusta. Helppoa ja samalla varmistaa sen, että työ tulee tehdyksi suunnitelman mukaan.

Merkittävä lisäominaisuus ulkopuolisia urakointeja varten on täydellisen koneohjauksen saatavuus Reptail-etuhöylään. Vaihtoehtoina ovat siis kallistusautomatiikka-, laser, takymetri-, ultraääni- ja täydellisimpänä GPS-järjestelmä. Tuolloin GPS-järjestelmän avulla voidaan hallita kaikki mahdolliset työtehtävät. Työalueen ja pintakorkeuksien sekä kaltevuuksien data saadaan tarvittaessa GPS-versioon suoraan sähköisessä muodossa, jolloin koko työmaa on hallittavissa Scanlaserin ohjaustoimintojen avulla. Reptail hoitaa siis koko työmaan aivan samoin kuin monelle tutumpi koneohjauksella varustettu tiehöyläkin. Nyt tarvitaan tiehöylän sijasta vain työlaite, joka on helppo kuljettaa työmaalle ja joka voidaan vaihtaa peruskoneesta toiseen käden käänteessä.

Uuden työlaitteen ominaisuudet tien päällä ovat kuin perinteisessä tiekarhuissa, joiden kanta on vähenemään päin vaikka niiden ominaisuuksia tarvittaisiin edelleenkin. Tämä ”puolikarhu” vastaa tiehöylän toimintoja jotka ovat nyt yhdistetty edulliseen pakettiin. Traktori, pyöräkuormaaja tai kurottaja sekä Reptail muodostavat lähes jäykkärunkoisen, tiekarhua muistuttavan kokonaisuuden, ja Reptailin hydraulisesti jatkettavan teleskooppirungon avulla kokonaispituuskin saadaan tarvittaessa sopivaksi. Höylä kulkee kevyesti jo viiden tonnin koneella.

JKLue seuraavaksi