Uutiset

Yleinen

REM:illä viljan siirtoon

– Kun viljaa viime vuonna satona tuli kohtalaisen paljon, eikä varastotila oikein meinannut riittää, otimme itsekin käyttöön varastoiksi vanhoja rakennuksia, joissa kuitenkin oli lattia, seinät ja katto kunnossa. Viljaa varastoitiin tilapäisvarastoihin, joita lastattiin suoraan kippaamalla tai viljaa kannettiin niihin etukuormaimella. Nyt näitä varastoja on tyhjennetty, Timo kertoo.

Lattiavarastojen tyhjentämiseen on muutamia vaihtoehtoja. Tyhjennys voidaan tehdä etukuormaimella, jos lattia kestää. Kuormaimella rikotaan helposti myös seiniä, jos viljakasaan pukataan huolimattomasti. Epätasaisista lattioista irtoaa myös betonia ja kiviä viljan sekaan. Toinen vaihtoehto on ruuvi ja lapiotyhjennys, joka on työläs. Kolmas on imupainelietso. Neljäs on REMin lastausimuri.

REMillä saadaan muutamia etuja muihin menetelmiin verrattuna. Imuri on tehokas, koska ilmaa käytetään vain viljan imemiseen. Vilja siirretään ruuvilla eteenpäin. Kun vilja imetään varastosta, pysyy varaston ilma puhtaana, kun vilja imetään pölyineen ja pölyt puhalletaan ilman poistoputkesta taivaalle.

– Myös henkilöt kuten minä, jotka eivät voi muuten olla viljanpölyssä voivat käyttää laitetta, Timo kehuu.

Sileässä pienempi vastus

Imu saadaan aikaan turbiinilla. Laitteen turbiini pitää kovaa ulinaa, mutta imuri voidaan sijoittaa etäälle varastosta tai sulkea ovea, jolloin ääni jää työtilan ulkopuolelle. Vilja lastataan aina laitteen ruuvilla perävaunuun, koska puhallusta ei ole.

Imuputkisto rakennetaan suorista sileistä putkista ja metallihaitariputkesta sille osalle, jota ei tarvitse siirtää. Näitä käytetään pääsääntöisesti varaston alkutyhjennyksessä. Sileässä putkessa vastus on pieni ja kun suulake sujautetaan kasaan, tavaraakin liikkuu nopeasti.

Loppusiivousta

Kun tehdään loppusiivousta, käytetään myös joustavaa haitariputkea. Tällöin suulakkeen kanssa on kätevämpi liikkua ympäri varastoa.

Taipuisa letku aiheuttaa imurille suuremman vastuksen ja vie tehoa ja letku kuluu myös puhki nopeammin kuin sileä peltiputki.

Matti Raita, Timon työntekijä, on loppusiivoamassa lattiavarastoa, jossa oli talvella kolmen merin viljapatsas ja josta on otettu helpot ja nopeasti tyhjennettävät kasat pois. Korvausilmaventtiilillä säädetään viljan imuteho, kun tehdään loppusiivousta.

– Kätevämmin ja nopeammin tällä vilja siirtyy kuin 30 tonnin imupainelietsolla, jossa osa tehosta hukkuu viljan puhaltamiseen eteenpäin, Matti kertoo.

– Tämä parantaa kummasti hengitysilmaa varastossa ja samalla kone toimii esipuhdistajana, kun pöly lähtee ilman mukana. Perävaunuun siirretään vain viljaa, Matti esittelee.

Isoon siiloon

Kun Timo rakensi uuden 14 metriä halkaisijaltaan olevan 2 miljoonan kilon peltisiilon, sen lattia tehtiin tasaiseksi. Kartio vie paljon siilokorkeutta eli varastointitilavuutta ja on kalliimpi kuin tasolattia, jos kallistus olisi riittävä lapiottomaan tyhjennykseen. REMillä saadaan siilo tyhjäksi kätevästi, kun siilon lattialle rakennetaan putki, josta siilo tyhjennetään alhaalta.
Siilon alareunaan jäävät viljat voidaan sitten käydä siivoamassa letkun kanssa erikseen.

Voimaa tarvitaan

Melkoisen vastuksen imurin turbiini aiheuttaa traktorille, kun varomattomasti ulosottoa kytkettäessä 150-heppainen traktori sammuu.

Maatilalle ja urakointiin

– Tämä on kätevä peli urakointiinkin, kun kaikki tarvikkeet kulkevat siististi laitteen matkassa. Putkille on oma telineensä. Putket on kätevä liittää toisiinsa, kun ne kiristetään kevyesti pannalla.

– Kun tämän kanssa mennään työmaalle, liitetään putket ja aletaan hommiin. Kun hankin laitteen, niin varauduin myös pienimuotoiseen viljansiirtourakointiin, Timo kertoo.
– Viljallehan tämä on tarkoitettu, mutta teollisuudessa laitteella voidaan siirtää myös muita rakeisia materiaaleja, kuten granulaatteja.

www.yrma.net

Lue seuraavaksi