Uutiset
Rehujyrällä tiivistä rehua
Junapyöristä valmistettu Rehujyrä on hyvä keksintö. Traktoripainojen hinnalla saadaan lisää painoa traktoriin ja tarvittaessa puntti lasketaan alas, jolloin rehua tallataan samaan aikaan myös pyörien välistä. Rehujyrää valmistaa Koneurakointi Toni Harju Oy ja se on Jalasjärven Lantmännen Agron myynnissä.
Säilörehusiilolla painoa koneissa pitäisi olla riittävästi, jotta tasoitetut rehukuormat saadaan yksi toisensa jälkeen tiivistettyä riittävästi. Tällöin rehusta tulee mahdollisimman ilmatonta ja rehu säilyy paremmin. Kun jokaisen kuorman rehupatja on tasaisesti levitetty ja tiivistetty, kuormien kanssa pääsee paremmin ajamaan kasan päälle. Paras tulos saadaan, kun rehua saadaan levitettyä tasaisena mattona, jolloin perävaunutkin pysyvät pystyssä kippauksessa.
Monella rehukorjuukalusto on vuosien varrella kasvanut ja tunnissa rehua siilolle tulee enemmän. Siilot ovat myös leventyneet ja pidentyneet, jolloin siilolle kalustoa tarvitaan enemmän tai sen pitää olla tehokkaampaa. Siiloa on aikoinaan tasoitettu ja tampattu traktorilla, kun rehua korjattiin hinattavilla silppureilla. Nyt yhä useammalla rehua korjataan ajosilppurilla tai isoilla noukinvaunuilla. Tavaraa tulee Jalasjärvellä Marttilan tilallakin kohtuullista tahtia, kun rehu korjataan Koneurakointi Toni Harjun ajosilppurilla. Siirtoajossa on kaksi perävaunua ja kun siilo ei ole läpiajettava, vaunujen kanssa peruutetaan kasan päälle.
Kun rehua pellolta tulee tasaiseen tahtiin, tamppaaminen edellyttää painavaa kalustolla. Tiukka rehu sisältää ilmaa mahdollisimman vähän, jolloin rehu säilyy paremmin. Rehujyrällä yhden traktorin tamppausleveys kaksinkertaistuu kahdesta 600-millisestä renkaasta 2,4 metriin. Reunoille on nostettu hieman vallia, jolloin renkaalla saadaan painettua rehu tiukkaan muovia vasten.
Marttilassa on siilolla tasaamassa Valtra 8050 varustettuna etukuormaajalla ja kurottaja. Traktorilla saadaan kasaa kätevämmin levitettyä kuin kurottajalla, johtuen osittain kurottajan pienemmästä rengastuksesta. Traktori liikkuu rehun päällä paremmin.
-Näillä kahdella koneella ehditään rehu tasoittamaan ja tamppaamaan, vaikka esimerkiksi pyöräkuormaajasta siilolla ei olisi haittaa. Hintaluokka vain karkaa käsistä, jollei pyöräkuormaajalle ole runsaasti muuta työtä, Matti Marttila pohtii. Matti on tilalla nuorempaa polvea. Tila on osakeyhtiömuodossa ja Matin isä, Kyösti Marttila on edelleen pääomistaja.
Kun siilotyötä haluttiin parantaa, niin traktoria painotettiin. Lisäpainot vanteissa ja nostolaitteissa ovat yleisiä. Tarjolla silppuriurakoitsija Toni Harjulta oli tälle kaudelle ensimmäiset Rehujyrät, jotka Marttilalle hankittiin.
Vasemmalla jyräystä katsomassa Toni Harju ja keskellä Vesa Lehtola. Rehujyristä on tullut hyvää palautetta, eivätkä asiakkaat anna niitä pois, Toni kertoo.
Lisää painoa ja tamppausta
Rehujyrän idea on lisätä tamppaustraktorin painoa, kun jyrä on ilmassa. Kun nostolaitteet ovat kellunnalla, Rehujyrä painattaa koko leveydellään ja painollaan. Marttilan koneessa seitsemällä junanpyörällä rehua renkaiden välistä eli kahden 600-millisen renkaan leveyden sijaan takapäässä tallataan koko leveydeltä ja jälkeen jää pinnaltaan jotakuinkin tasainen rehumatto.
-Koko paketti on yhdellä akselilla Rehujyrässä. Ensimmäiseen seitsemän kappaleen protosarjaan tehtiin koneita laakeroinnilla ja ilman. Laakerointi todettiin turhaksi. Kun laite on ilmassa, muusta ei tule rasitusta kuin massasta. Kun pyörät ovat rehukasalla, niitä vain työnnetään ja vedetään akselilla edestakaisin. Muuta rasitusta ei oikein tule, Toni pohtii.
-Halusimme tarjota näitä laitteita ensin omille asiakkaillemme lähiseudulle, jotta nähdään, miten Rehujyrä toimii. Ensi kaudeksi näitä on myynnissä myös muille, Toni kertoo. Nyt rehujyrät ovat myynnissä Jalasjärven Lantmännen Agrolla.
Lehtolan Vesa Lantmännen Agrolta kertoo, että asiakkaat ainakin Jalasjärven alueella ovat aktiivisia ja he ovat kiinnostuneet tällaisista työtä nopeuttavista ja helpottavista laitteista, jotka eivät kuitenkaan maksa aivan tolkuttomasti.
-Näitähän ei mene montaa kylälle, kun karjat alkavat vähentyä. Ne jotka jatkavat, tarvitsevat entistä toimivammat laitteet, Vesa muotoilee. Marttilalla on tällä hetkellä kahden robotin navetta
Perävaunusta kipatun rehukasan saa levitettyä muutamalla työnnöllä. Samaan aikaan rehujyrää voi pitää tamppaamassa. Tiukassa paikassa rehujyrää nostamalla traktorin takarenkaille saadaan lisää painoa. Rehutampparin ansiosta siilotyöskentely on nopeampaa, jolloin siilotyö ei rajoita korjuunopeutta pellolla.
Levittämisen jälkeen voidaan keskittyä tiivistämiseen ja se tehdään ajamalla Rehujyrä koko ajan alhaalla. Rehujyrä ei tee traktorista pyöräkuormaajaa, mutta Rehujyrän kanssa saadaan parempi lopputulos kuin ilman rehujyrää. – Meillä polkuteho kasvoi ilman isompaa investointia, Matti Marttila kertoo.
Silppuroinnin lisäksi rehujyriä
-Meillä on rehukorjuuseen tarjota asiakkaille silppurikalusto, yksi karhotin ja yksi rehukärry, jos joku lisäkärryä ketjuun tarvitsee. Monesti se on käytössä kokoviljankorjuussa, Toni kertoo.
-Jokainen kone tarvitsee yhden kuljettajan ja minimimiehityksellä yritetään työ tehdä, kun talveksikin pitäisi saada miehille töitä, Toni pohtii. Talvella huolletaan omat rehukoneet, korjataan muiden koneita ja valmistetaan uusia koneita. Pari vuotta sitten Toni rakensi seulaston lietteen käsittelyyn ennen siirtoa, jolla saadaan lietteestä erotettua sinne kuulumaton tavara. Nyt seulontalaitteita on käytössä kaksi.
-Kun halutaan helpottaa omia ja toisten töitä, pitää alkaa miettiä vaihtoehtoja, Toni tokaisee.
-Rehujyrä on sellainen tuote, jota voidaan talvella pajalla tehdä. Teemme myös lietevaunuja. Tarkoituksena on saada valmistettavaksi enintään kaksi lietevaunua talveksi ja muutama rehujyrä. Avainkomponentit jyrässä eli käytetyt junapyörät tulevat Kiinasta, kun niitä ei muualta saanut ostaa. Merirahti vie aikaa ja kun viime talveksi otettiin 42 pyörää, ne painoivat 12 tonnia. Niistä tehtiin kuusi rehujyrää, joissa jokaisessa oli seitsemän pyörää.
-Ensi talveksi tilauksia sopii muutama ja myyntiä hoitaa Lehtolan Vesa Lantmännen Agrolta. Mallisarja on ”2.0”, mihin ei varsinaisesti muutoksia rakenteeseen tule, kun laakerit jo poistettiin, Toni kertoo.
Etukäteen pitää olla selvillä, montako rehujyrää talven aikana tehdään ja niihin tilataan pyörät. Viime hetkeen tilausta ei voi jättää, jotta hinta saadaan pysymään kohtuullisena eli 1,85 euroa/kilo. Mallimerkinnän mukaan painoa on seitsemänpyöräisessä 2150 kiloa ja sen rehujyrän hinta on siis 3990 euroa alv 0 % verolla.
– Hinnoittelu tuotteessa on selkeä ja asiakas päättää ostaako vai ei, Toni esittelee. Ensi kaudeksi on tilattu jo yksi leveämpi 12-pyöräinen rehujyrä, jolle rakennetaan astetta järeämpi runko.Marttilan tilalla on nyt kolmas kesä, kun ajetaan Tonin pajassa tehdyllä lietekärryllä. Teli hankitaan BPW:ltä ja alla ovat 850-milliset renkaat. Tässä vaunussa pumppukuormaimen päässä on lietepumppu, jolloin lietteen siirrossa on hyvä hyötysuhde myös syviä altaita tyhjennettäessä. Toni on itse rakentanut ohjauselektroniikan vaunuun. Alustassa on jousiniput akselin yläpuolella, jolloin pönttöä ei ole tarvinnut loveta. Lietepönttö ostetaan miehistöluukulla ja loiskelevyillä varustettuna. Kaikki muu rakennetaan itse pumppukuormaajaa myöden. Talven aikana on suunnitteilla, että rakennetaan enintään kaksi lietekärryä.
Vaunun on suunnitellut ja rakentanut lieteurakoitsija itse eli Toni.
Lue lisää Harjun uusista silppureista