Uutiset
Puskat säpäleiksi ja nurkat siistiksi Tehnos-murskaimella
Seppo Kuisma Oy esitteli kolme vuotta sitten syksyn näyttelyssä uuden edustuksensa, slovenialaisen Tehnos-murskaimen. Kyseessä on tukevarakenteinen kelamurskain, jolla saa silpuksi myös puustoa. Käyttäjien kokemukset murskista vaihtelevat, mutta niin vaihtelevat olosuhteetkin.
Moni päivittelee puskittuvia pellonreunoja ja hoitamattomia tienvarsia. Aukikaivetusta ojasta pajukko on miehen mittaista parissa vuodessa. Hoitamattomana kynnys puskien hoitoon kasvaa vuosi vuodelta. Säännöllinen hoito palkitaan, kun kalustona voi olla astetta kevyempi murskalaite. Sääli on murskaamisessa sairautta, mutta vahinkoja pitäisi pystyä välttämään, koska työssä sinkoaa sälää etenkin taakse. Suojavarusteet on syytä olla paikallaan ja kuljettajalla silmät selässäkin, ettei ulkopuoliselle omaisuudelle tai ihmisille satu vahinkoja. Erityisen tarkkana pitää olla teiden varsia murskatessaan, kun esimerkiksi polkupyöräilijä on nopeasti lähellä sinkoilevia palasia.
Teppo Raininko viljelee vaimonsa Mari Rainingon kanssa kasvinviljelytilaa Kärkölässä Päijät-Hämeessä. OP Vakuutuksessa maatilojen vakuutustuotteista vastaavana vakuutuspäällikkönä päätyönään Teppo hoitaa pääasiassa maatilan konetyöt, mutta apuna on myös vaimo, vanha isäntä Antti Sipilä ja tänä kesänä myös harjoittelija, veljen poika Antti Raininko.
Teppo Raininko kuivaamolla. Tepolla on käytössä Kiren perävaunuja. Kuormapeittona ovat käytössä Flip Top, jossa peitto nousee ja väistää taittuvan kehikon varassa. Flip Top on kätevä, mutta sitä ei voi aukoa ja sulkea täällä matalien siilojen alla. Rullattava kuormapeitto on kätevä, kun sen käyttö ei vaadi korkeustilaa. Sen kanssa voidaan käyttää myös hydraulista perälaitaa.
– Tänä kesänä ja etenkin syksyllä puintien jälkeen peltojen reunoista on puskia ja pientareita murskattu runsaasti, kun harjoittelijan työpanosta oli käytettävissä, Teppo toteaa. Peltojen ja teiden pientareet eivät ole erityisen kivikkoisia, mutta aina joskus ottaa terä kiinni johonkin kovempaankin, mitä ei tuuhean pusikon seasta näy tai muista. Korvakkeita on hitsattu rumpuun muutama kiinni, kun iskua on tullut. Myös terät ovat kärsineet kivistä, rajapyykeistä ja muista yllätyksistä. Eksoottisin kontakti oli vuokrapellon pientareella, pusikon piilossa majaillut vanha Mossen moottori.
– Aikoinaan vuonna 2013 kun syksyn näyttelyssä murskaa hankin, moneen asiaan tuli kiinnitettyä huomiota, vaikka laitteet eivät ole monimutkaisia, Teppo toteaa. Useampaan merkkiin tutustuin ja merkit laitoin jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen. Tämän sitten hankin, kun laitteen sai sopivasti näyttelystä esittelykoneena. Minulla oli toki kokemusta Seppo Kuisman laitteista jo entuudestaan, kun ajossa on pari Kiren perävaunua viljan siirtoon.
Seppo Kuisma Oy:n maahantuomat Tehnos-murskaimet valmistetaan Sloveniassa ja erilaisia malleja tehdas valmistaa kymmeniä. Kyseisessä BM 220 LW-nostolaitteisiin kiinnitettävässä raivausmurskaimessa on patentoitu nivel. Nivel on vinossa asennossa, jolloin esteeseen osuessaan kone väistäessään taakse nousee samalla ylöspäin. Monestihan osutaan vaikka kiveen, jolloin yhtä tärkeää on, että kone nousee samaan aikaan, jolloin vahingot ovat mahdollisimman pienet.
Murskain on suunniteltu toimimaan muussakin kuin perusasennossa, kun laitteessa on vakiona laajakulmanivelet molemmissa päissä ja voideltavat tapit. Laitetta voidaan pyörittää 540 ja 1000 kierroksella. Niittopää voidaan kääntää 55 astetta alaviistoon ja täysin pystyasentoon, jolloin voidaan kurittaa reunapuskat peltojen ja teiden varsilta. Laitteen rumpu on tasapainotettu tehtaalla.
Taite tarvitsee toimiakseen kaksi kaksitoimista liitäntää. Laitteen hydrauliletkuissa on säädettävät virtausvastukset, joilla kahden kaksitoimisten sylinterin liikkeitä voidaan hidastaa. Etenkin vanhoissa traktoreissa oma virtauksen säätä on aika tunnoton. Kun virtaukset on säädetty kuljettajan haluamaan nopeuteen, toiminnot ovat rauhallisia.
Siistiä jälkeä
Kun ojanpientareet ovat murskattu, pääsevät kaikki koneet ja kuljettajat helpommalla. Pellon reunassa näkee oikeasti, miten pitkälle voi ajaa, kun ojan penkka on selkeästi niitetty. Toisaalta ojan penkoista ei koneisiin tartu kaiken maailman puskat, jotka purkautuvat sitten keskemmällä peltoa. Kun korkeammat puskat ovat poistettu, vältytään koneiden turhilta naarmuilta ja peilien särkymisiltä.
– Peltotöitä on mukavampi tehdä, kun työ on selkeää. Sesonkina kun on muutakin mietittävää kuin puskien tarpeeton kiertely, Teppo toteaa. Kun teiden varret ovat niitetty, on tietä vain leveämmältä käytössä ja vastaantuleva liikenne uskaltaa mennä pidemmälle tien sivuun. Raskaiden kuormien kanssa taas, on turvallisempi liikkua, kun näkee, miten pitkälle rumpu liittymässä ulottuu.
– Aika ronskisti tällä on penkkoja hoidettu, oikeastaan täysin säälimättä, Teppo toteaa. Jos korvakkeita tai teriä joutuu uusimaan, niin tasapaino on tärkeä pitää mielessä. Jos kone rupeaa täristämään, se käy laakereiden päälle. Murskaimen ulkoreunan laakeri ui monesti ojassa, kun puskat on niitetty pohjalle saakka. Ei kai sitä voi suositella, mutta tehty on. Murskalla on päästetty myös puustoa peltojen ja teiden varsilta ja lanattu nurin pohkeen paksuisia leppiä. Lujaa tekoa tämä on, kun ulkonäkökin on säilynyt uuden veroisena, Teppo kehuu.
Terien korvakkeet on hitsattu vankkaan rumpuun.
Piennarten murskaus on sitä helpompaa, mitä vähemmän vuosia on edellisestä hoitokerrasta. Tällöin kasvusto ei ole varttunut liiaksi. Puskittunut penkka kätkee alleen myös mahdolliset esteet. Oudot paikat tuovat lisämaustetta työhön.
Myrskyn kaataman puun ”karsinta” on mahdollista tehdä murskaimella, jolloin oksat eivät silputtuna häiritse.
Pienen tovin jälkeen on jälkellä vain runko.
Murskalla saadaan aikaan maatuva silppu.
Tarvittaessa voidaan murskaa käytää pystyasennossa, jolloin reunapuusto saadaan siivottua pois.