Uutiset

Yleinen

Prässillä rasvaa rattaisiin jo kohta 100 vuotta!

Arthur Gulborg työskenteli isänsä valimoyrityksessä. Hänen tehtävänään oli huolehtia koneiden voitelusta täyttämällä öljykupit useasti päivässä. Tehtävä oli työläs ja Arthur alkoi kehittää uutta voitelumenetelmää helpottaakseen työtään. Hänen ensimmäinen keksintönsä syntyi vuonna 1916. Se oli ruuvattava rasvapuristin ja -nippa sekä metallikudosletku suuttimella. Arthur ja hänen isänsä antoivat keksinnölle nimen ”The Alemite High-Pressure Lubricating System”, koska valimon alkuperäinen nimi oli The Alemite Die Casting and Manufacturing Company.

1918 Alemite yhtiöitettiin itsenäiseksi yhtiöksi ja vain vuotta myöhemmin Gulborg sai keksinnölleen patentin. Vielä nytkin käytössä oleva voitelumenetelmä oli syntynyt! Vuosi 1918 oli uuden yhtiön kannalta tärkeä. Yhtiö tarjosi tuotettaan USA:n armeijalle. Armeija suoritti lukuisia testejä ja huomasi, että keksintö helpotti ajoneuvokaluston kunnossapitoa ja jo samana vuonna 10. kesäkuuta hyväksyi sen käyttöönsä.

Seuraava keksintö oli tasonippa vuonna 1922. Tämä oli ratkaisu teollisuuden järeämpiin voiteluvaatimuksiin. Tasonipasta oli kolme versiota: ”junior Button-head” moottoripyöriin, ”Standard” ja ”Giant” versiot teollisuuteen ja raskaaseen rakennuskalustoon. Kuitenkin, henkilöautoteollisuus tarjosi suurimman kasvupotentiaalin. Viiden vuoden päästä patentin myöntämisestä useat henkilöautot varustettiin Alemite rasvapuristimella. Alemite tuli näin tunnetuksi suurelle yleisölle, koska tuona aikana auton voitelun suoritti omistaja itse.
1924 yhtiö laajeni ostamalla Allyne-Zerk Companyn. Zerk yhtiö oli kehittänyt Alemitea pienemmän liittimen ja siinä letkuliitin ei lukittunut nippaan, vaan tiiveys saavutettiin rasvan paineen vaikutuksesta.

1930 yhtiö esitteli nykyisen kaltaisen liitintyypin.
Alemite oli edelläkävijä paitsi teknologiassa, myös markkinoinnissa. Tuotteiden markkinointi oli niin tehokasta, että vuonna 1948 sana Alemite listattiin ”Webster’s New Dictionary -sanakirjaan sekä substantiivina että verbinä. Sana Alemite siis tarkoitti voitelua! Alemite myös julkaisi omaa lehteä ”Alemite High Pressure”, missä kerrottiin tuotteista ja opastettiin auton huollossa.

Vuonna 2010 Alemiten toiminta perustuu edelleen samoihin arvoihin kuin vuonna 1918
1. Jatkuva tuotekehitys.
2. Laatu. Alemiten ylivoimainen laatutaso on tulosta jatkuvasta testityöstä.
3. Palvelu.

Tecalemit Industrialin nimi ei ole sattumaa

Sana Tecalemit on yhdistelmä nimistä Thecla ja Alemite. Tecalemit Industrial on Alemiten edustaja Suomessa. Yhteinen historia on alkanut vuonna 1938 jolloin Oy Voitelutarvike Tecalemit Ab aloitti toimintansa. Alunperin Tecalemit perustettiin Ranskassa jo 1920 luvulla.

Henri Stenroos,
tuoteryhmäpäällikkö,
pneumatiikka ja voitelulaitteet,
Tecalemit Industrial Oy

 

Lue seuraavaksi