Uutiset

Yleinen

PowerCont on täysin varusteltu varavoimakontti

Täydellinen varustelu tarkoittaa tässä sitä, että aggregaatti on apulaitteineen sijoitettu sitä varten suunniteluun sisätilaan, joka pidetään lämpimänä vuoden ympäri pienellä sähkölämmittimellä. Kaikki sähkökytkennät on tehty valmiiksi.

Ostajan tarvitsee vain kytkeä kontti verkkoon ja huolehtia polttoaineen riittävyydestä. Myös polttoainesäiliöt ovat kontin sisällä. Ne on varustettu täysimittaisilla valuma-altailla. Aggregaatti käynnistyy automaattisesti, kun verkkovirta katkeaa. Se myös katkaisee virran syötön ja sammuttaa itsensä kun verkkovirta palaa. Automaattinen vaihtokytkin huolehtii siitä, että varavoimala ja verkko eivät voi olla yhtä aikaa kytkettynä.

Toimitusjohtaja Jari Luoman mukaan ajatus PowerCont tyyppisen varavoimalan valmistamisesta tuli asiakkailta. Pelkkä aggregaatti vaatii aika tavalla sähkötöitä, ennen kuin se on käyttövalmis ja toimii täysin automaattisesti. Aggregaatti vaatii myös kelvolliset tilat, jotta se tosiaan toimii silloin kun tarvetta on.

Luoman mukaan erityisesti riittävä jäähdytys ja ilman saanti muutenkin voivat olla vaikeita järjestää. Elleivät ilman saanti ja jäähdytys ole kunnossa, voimala voi toimia hetken, mutta sammuu ylikuumetessaan. Myös palamisilmaa tarvitaan riittävästi, jotta aggregaatista saataisiin täysi teho.

Oma lukunsa ovat pakkaset. Ei ole ollenkaan harvinaista, että varavoimala on olemassa, mutta sitä ei kylmyyden vuoksi saada käyntiin. Luoma sanoo panneensa merkille, että traktorikäyttöisiin varavoimageneraattoreihin aletaan pikku hiljaa kyllästyä. PowerCont on aina valmis. Moottoriöljy ja polttoaine ovat oikeassa lämpötilassa. Käynnistyminen on helppoa ja varmaa.

PowerContin sisuksiin asennetaan Cumminsin valmistamat aggregaatit. Teholuokat ulottuvat 55 kilovolttiampeerista 250 kilovolttiampeeriin. Sähkötehot ovat kilowatteina ilmoitettuina 44 – 200 kilowattia. Cumminsin moottorit tunnetaan kestävyydestään. Varavoimaloihin on valittu moottorit, jotka kestävät noin 15 000 tunnin käytön ennen peruskorjausta. Kyse on varavoimasta, ei jatkuvasta sähköntuotannosta.

Luoma kehaisee, että PowerCont järjestelmä säilyttää arvonsa paremmin kuin pelkkä aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori. Asian merkitys valkenee viimeistään silloin, kun varavoimala on syystä tai toisesta päivitettävä uuteen teholuokkaan. PowerCont voidaan mainiosti asentaa myös sisätiloihin. Katto on helposti irrotettavissa, jolloin kontti mahtuu melko mataliinkin tiloihin.

Hinnoittelu vaikuttaa kohtuulliselta. 80 kVA:n varavoimakontti maksaa 25 900 euroa verottomana. Luoma vihjaa, että joissakin tapauksissa varavoiman tilapäiskäyttö huippukuormien ajamiseen voi olla edullisempi vaihtoehto kuin liittymän pysyvä suurentaminen.

Lue seuraavaksi