Uutiset

Yleinen

Pääkirjoitus – Politiikkaa poikkeuksellisesti

Seppo Pentti

Päätoimittaja
Urakointi Uutiset

Muutos vaalitapaan

Suomen vaalijärjestelmässähän pitäisi äänestäjän ensin valita ryhmä, joka parhaiten edustaa omia ajatuksia ja sitten vasta henkilö puolueen sisältä, koska ääni on aina ensisijaisesti puolueen ääni.

Kun jossain vaiheessa muutetaan lainsäädäntöä vaaleissa, niin ehdottaisin siihen pientä muutosta. Minusta negatiivisten äänien antaminen pitäisi olla mahdollista. Monille äänestäjille on presidentin mutta myös eduskunta- ja kunnallisvaaleissa vaikeaa löytää sopivaa henkilöä tai ryhmää, jota äänestää. Monella on kuitenkin selvää, kenen ei ainakaan pitäisi päästä päättämään yhteisistä asioista. Saattaa vaikka olla, että ehdokas ei saa hoidettua edes omia asioitaan. 

Kun lasketaan sekä positiivisia että negatiivisia ääniä, niiden summa jäisi puolueen tai vaaliliiton ja luonnollisesti myös kyseisen henkilön äänimääräksi kuten nytkin. 

Kyseisellä järjestelmällä olisi mahdollista lisätä mielestäni äänestysaktiivisuutta ja parantaa kansalaisten mahdollisuutta vaikuttaa. Vaaleista tulisi myös mielestäni mielenkiintoisemmat. Ehdokkaan tai puolueen kokonaisäänimäärä saattaisi olla siis myös negatiivinen, mikä kertoisi siitä että ”aatteella” on kannatusta, mutta sillä on vielä enemmän vastustajia. Se toisi demokratiaan uuden lähestymistavan. 

Erikoisin tilanne tulisi, jos kaikki tai suuri osa äänestäjistä antaisi negatiivisen äänen. Tällöin vähiten negatiivisia ääniä saanut olisikin vaalien voittaja. Äänikuningas tai -kuningatarkin saattaisi jäädä rannalle, kun puolueen äänimäärä ei kertyneiden negatiivisten äänien vuoksi riitä yhteenkään paikkaan. 

Uutta politiikkaa

Kaikki saattaa tulevan hallituksen osalta olla jo selvää, kun tämä lehti on julkaistu. Toisaalta kirjoittaminen sunnuntaina illalla, kun maanantaina lähetetään lehti painoon, on herkullinen hetki spekuloida tulevaa. 

Esiin on tullut ministereiden ja ministeriöiden vähentäminen ja loppu viikosta koko ympäristöministeriön lakkauttaminen ja sen yhdistäminen maa- ja metsätalousministeriöön. Monet lukijat pitävät sitä luultavasti hyvänä asiana, koska ympäristöviranomaiset ovat toiminnallaan aiheuttaneet monen hankkeen viivästymisen tai torppaamisen. Ympäristöasioita pitää tavalla tai toisella valvoa, mutta turhien toistuvien ja määräaikaisten lupien hakeminen aiheuttaa kustannuksia ja lisää vaivaa. Esimerkiksi kotieläintaloudessa lähes poikkeuksetta tervejärkiset ihmiset ymmärtävät, miten asiat pitää hoitaa. 

Lue seuraavaksi