Uutiset

Yleinen

Polaris maastoon ja maantielle

Polaris mönkijöiden vuoden 2018 uutuuksia ja uudistuksia pääsi kokeilemaan Vantaalla. Menoa on muutenkin luvassa, kun mönkijöiden tieliikennekelpoisuuksiin tulee muutoksia. Vaikka lainsäädäntö ei tunne mönkijä-nimitystä, ajoneuvoluokittelu kehittyy. Hyötykäytössä ja harrastuksissa mönkijöitä käytetään mopoina ja traktoreina. Ajoneuvoluokittelun mukana kulkee tekninen rajoitettu huippunopeus ja tieliikenteessä suurin sallittu nopeus. Tekniikka tulee kuljettajan avuksi myös mönkijöissä.

Ajoneuluokkatarjontaa on riittävästi

Mopomönkijä tieliikennekäyttöön rekisteröitynä kuuluu luokkaan kolmipyöräinen mopo (L2e), kolmipyörä (L5e), kevyt nelipyörä (L6e) tai nelipyörä (L7e). Vastaavasti traktorikäytössä luokkia ovat T1 ja T3 ja näissä alaluokat A ja B erikseen. Tarkka jaottelu eri ajoneuvoluokkiin on pitkä, mutta kiteytettynä mönkkäreillä saa ajaa kilometrituntinopeudella 40, 45, 60, 80 tai tiekohtaisen rajoituksen mukaisesti. Kaikki nämä silloin, kun kunkin ajoneuvotyypin tietyt ehdot täyttyvät.

Tutustuimme vantaalaisella moottoriharjoittelualueella vuoden 2018 mallisiin Polaris -mönkijöihin. Meno oli välillä hurjaa. Työkäyttöön tarkoitetut koneet vakuuttivat. Nopeudet oli suljetulla alueella rajoitettu turvallisiksi ja henkilökohtaisia varusteita käytettiin asianmukaisesti. Pientä kaasuttelua ja taitokikkailua sai toki Polariksen eri malleilla koettaa, mutta omalla kohdalla kuljettajan uskallus ja taito loppuivat paljon ennen laitteiden ominaisuuksia. Kotiin viemisenä oli hieman kuraantuneiden vaatteiden lisäksi erinomaisia kokemuksia.

Lainsäädäntö ja tekniikka muuttuvat

Paikalla olleiden Polariksen henkilökunnan lisäksi mönkijöitä ansaintaan käyttäviltä sai ajovinkkien lisäksi kommentteja vuoden 2018 malleista. Hallintalaitteiden kehittymiseen, jousitusjärjestelmiin tai esimerkiksi alamäkihidastamiseen tulleet uudistukset saivat kehuja. Tällä kertaa ei ollut paikalla, mutta uutuuksista esimerkiksi Polaris Ranger XP 1000 EPS Crew:n saa rekisteröityä kuudelle henkilölle. Elämysmatkailuun tai vaikka metsästysporukalle siitä saa maastokykyisen laitteen. Samalla se on erinomainen lisä Polaris-mallitarjontaan. Lainsäädäntöuudistukset puhututtivat. Tekninen nopeusrajoitusjärjestelmä on Polariksella aukoton. Liikennekäyttäjien turvaksi tehdyt ajovakaus- tai jarrujärjestelmät auttavat ääritilanteissa. Hyötykäyttöön sopivat traktorimönkijät voivat ominaisuuksien puolesta korvata traktorin tai työkoneen, jos käyttötarve jää vähäiseksi. Maastossa mönkijän etu on joka tapauksessa pieni hiilijalanjälki ja samalla mönkijöiden omien renkaiden jättämä jälki. Pieni kone pystyy suureenkin tekoon, mutta pienellä jäljellä.

Verkossa

www.polaris.fi

Trafilta tietoa ajoneuvoluokista

Lue seuraavaksi