Uutiset

Yleinen

Pilkettä silmäilemässä

Pilketapahtuman yhdistäminen viikonlopun kauppakeskusvierailuun on hyvä idea. Tutustuminen pilkkeiden tekoon, varastointiin tai pilkkeiden hankintaan valmiina, on kätevä tehdä samaan aikaan, kun muu perhe on kauppakeskuksessa. Näyttely jatkui sisätiloissa, jossa esiteltiin energianhankintaa, ilmalämpöpumppuja ym.

Pilkkeet ovat monella ainoa lämmitysmateriaali. Monelle pilkkeen poltto on lisälämmönlähde ja tunnelman luoja. Takassa tai uunissa räiskyvä valkea antaa oman tunnelmansa. Saattaapa samassa uunissa valmistua paisti tai puurokin.

Pilke on kätevä pakkaus energiaa, mutta se vaatii yleensä runsaasti käsittelyä. Käsittely voidaan myös koneellistaa pitkälle. Tästä oli esimerkkinä viime eli 2/2012 Urakointi Uutisissa ollut artikkeli Kuivahalko Oy:stä ja Reikälevyn valmistamasta Sami Autochopper -automaattipilkekoneesta. Kun pilkettä käsitellään ammattimaisesti, on mahdollisuus myös hoitaa kuivaus kuntoon. Kuivaukseen on toki vaihtoehtoja muitakin kuin hankkimalla vanha parkettitehdas ja käyttää vanhoja kuivausuuneja.

Pilkeyrittäjän sesonki on lyhyt ja rahan kierto on hidasta, kun keväällä hankitaan ranka ja kesän se kuivuu. Syksyllä ja talvella realisoidaan myytävä tuote. Haasteena saattaa olla pilkkeen riittävyys, jota ei oikein voida varmistaa kuin pilkekuivaamolla.

Valitettavan usein pilkkeen markkinahinta kattaa huonosti tuotantokustannukset. Asiakkaat ovat hanakoita myös ostamaan pilkettä ilman kuittia, mutta siihen korkeamoraalisen pilkeyrittäjän ei pitäisi sortua. Asiakas toki yrittää ostaa tuotteensa niin edullisesti kuin mahdollista. Yrittäjän liiketoiminnan kannalta kuititon kauppa johtaa vain ojasta allikkoon ja markkinan harmaantumiseen. Jos ei kuitillista kauppaa muuten ole helppo mieltää on hyvä muistaa, että pilkkeitä ostava asiakashan ne verot viimekädessä maksaa.

Lue seuraavaksi