Uutiset

Yleinen

Pienkalustoa puunkorjuuseen Tšekeistä – Novotný

Metsäkoneiden edelläkävijämaana tuotamme edistyksellisiä välineitä raskaaseen puunkorjuuseen. Vuosien saatossa koneiden koot ovat kasvaneet tehokkuuden nimissä. Huipputekniikkaa myös ahdetaan koko ajan enemmän ja enemmän näihin puunkorjuuketjun alkupään koneisiin. Metsäkonevalmistuksemme tuotteet päätyvät pääosin vientiin. Pienemmille ja tekniikaltaan ”miedommille” koneille löytyy myös oma käyttäjäkuntansa, kuten pienkoneurakoitsijat sekä metsänomistajat ja maanviljelijät, jotka haluavat itse osallistua puunkorjuuseen. Pienellä koneella on omat rajoitteensa, mutta sillä on myös omat etunsa, pieni koko ja keveys. Tšekkiläinen konevalmistaja Novotný tarjoaa nyt kolmea kuormatraktorimallia tähän kategoriaan.

Novotný LVS 511 on mallisarjan pienin kuormatraktori. Omapaino 4,5 tonnia kuvan Mowi P25 -puukuormaajalla. Kantavuus 5 tonnia. Keveyden johdosta koneen haitat metsän ekosysteemille ovat minimaaliset.

Strojírna Novotný s.r.o on valmistanut pienkoneita jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan Tšekin tasavallassa. Novotnýn nimellä myytävien koneiden lisäksi yritys tekee hitsauskokoonpanoa sekä lisälaitteita alihankintana muille Keski-Euroopan konevalmistajille, kuten esimerkiksi saksalaiselle Weidemannille. Reilut pari sataa kilometriä

Malliston uusin ja samalla suurin jäsen on LVS 720. Omapaino 8,5 tonnia ja kantavuutta 7,5. Tässä ohjaamo on käännettynä siirtoajoasentoon.

Prahasta itään sijaitsevilta tuotantolaitoksilla valmistetaan tänä päivänä kahta liukuohjattua pienkuormaajaa, mallimerkiltään Novotný Bobek B861 ja B961 sekä kolmea kuormatraktoria, Novotný LVS 511, LVS 520 ja LVS 720. Linjoilta syntyy edellä mainittujen lisäksi vielä harvesterikäyttöön soveltuvia peruskoneita sekä erilaisia koneita ja laitteita maatalouskäyttöön ja rakennuksille. Itse harvesteripäät tulevat muilta valmistajilta. Oman pienkuormaajan, yllä mainitun Bobekin, valmistus alkoi vuonna 1997 ja metsäkoneiden valmistus 2004. Puunkorjuukoneissa on keskitytty pienikokoisiin koneisiin. Niiden aiheuttamat vahingot maastolle ovat pienemmät. Painumia tulee vähemmän, jolloin metsän ekosysteemi ei kärsi niin paljon kuin järeiden koneiden kanssa toimittaessa. Pienet koneet mahdollistavat myös ahtaissa paikoissa operoinnin. Koneet mahtuvat pienemmistä väleistä. Näin ne soveltuvat hyvin esimerkiksi harvennushakkuuseen, jolloin puunkorjuuajo on usein pujottelua puiden väleissä. Ja mitä vähemmän nämä pystyyn jäävät puun vahingoittuvat, sen parempi. Pieni kone on luonnollisesti pienemmän kokoinen, mutta sen voimavarat ovat myös pienemmät hyvässä mielessä. Iso kone on usein tunnoton, jolloin vahinkoja syntyy.
Strojírna Novotný on valmistanut olemassa olonsa aikana reilut 1 500 pienkuormaajaa ja yli 160 kuormatraktoria. Työntekijöitä on 85. Yritys on panostanut viime vuosina runsaasti uusien konemallien kehitykseen.

LVS 511 on kapea kulkija. Leveys 1 860 millimetriä. Runko-ohjaus tekee ajosta ketterää. Kaikissa pyörissä on veto.

Kolme mallia
Novotný-kuormatraktorimallistossa on kolme erikokoista ajokonetta. Uusimman ja samalla suurimman, LVS 720:n, omapaino on vain 8,5 tonnia ja hyötykuorma 7,5. Pienimmän mallin, LVS 511, arvot ovat vastaavasti 4,5–5,5 tonnia ja 5 tonnia. Omapaino vaihtelee varusteiden mukaan. Pienimpään koneeseen on saatavana kaksi erikokoista Mowin puukuormainta ja yksi kuormain Mohedan mallistosta. Sillä saavutetaan teleskoopin myötä 6,5 metrin maksimiulottuvuus. Keskimmäinen malli, LVS 520, asettuu arvoillaan edellä mainittujen välimaastoon. Kaikissa malleissa on hydrostaattinen voimansiirto ja veto tapahtuu kaikilla pyörillä, 8×8. LVS 511 -mallissa on Bosch Rexrothin komponenteilla toteutettu hydrauliikkajärjestelmä. Suuremmissa malleissa on molemmissa vastaavasti Sauer Danfossin järjestelmät. Moottorina on joka mallissa Cummins; LVS 511 – B3.3T, 57 kW; LVS 520 – QSB 3.3, 74 kW ja LVS 720 – QSB 3.3, 82 kW.

Novotnýn koneisiin on tarjolla runsas valikoima erilaisia lisävarusteita. Kuvassa LVS 520:n nokalla vinssi. Myös renkaita on tarjolla eri levyisenä sekä kuormaajia useilla eri nostokapasiteeteilla.

Kaikissa ohjaamo
Valoisa ja lämmitettävä ohjaamo on kaikissa malleissa vakiona. Kuljettajan istuin kääntyy pienimmässä mallissa 180 astetta mahdollistaen hyvän työskentelyergonomian niin ajettaessa eteenpäin kuin kuormattaessa. Suurimmissa malleissa kääntyy koko ohjaamo puoliympyrän verran. Näin näkyvyys on aina hyvä kuormauskohteeseen, vaikka kone olisi hieman linkussakin. Kuormaajan käyttö tapahtuu minijoystick-ohjaimilla.
Sähköjärjestelmä on LVS 511 -mallissa 12-volttinen ja suuremmissa 24-volttinen. Kuormaajan kapasiteetit ovat LVS 511:ssä 420–450 kiloa, LVS 520:ssä 570–632 kiloa ja LVS 720:ssä 632–418 kiloa. Viimeisin luku on pitkällä teleskoopilla varustetun puukuormaajan arvo. Ulottuvuutta on tuolloin 8,5 metriä. Suurimmissa malleissa on Cranabin nosturit.

Novotný LVS 720 varustettuna Cranab FC 53 DT -puutavaranosturilla. Teleskoopin avulla ulottuvuutta saadaan 8,5 metriä. Nostokapasiteetti ääriasennossa on 418 kiloa. Koneen leveys on vain 2,2 metriä.

Erittelyn mukaisesti
Strojírna Novotnýn tehdas valmistaa kaikki koneet asiakkaan määrittelemän erittelyn mukaisesti. Näin varmistetaan tuotteen hyvä soveltuvuus asiakkaan käyttöön. Muutamien peruskomponenttien, kuten kuormaajien ja renkaiden vaihtoehtojen lisäksi on tarjolla laaja valikoima lisävarusteita.
Salo-Machinery Oü aloitti Novotný-metsäkoneiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin Suomeen viime syksynä. Näillä näkymin ensimmäiset koneet nähdään julkisesti esillä syksyn FinnMetko-messuilla.

LVS 520:n ja 720:n ohjaamo kääntyy puoliympyrän verran, jolloin näkyvyys työkohteeseen on aina ergonomisesti hyvä. Kuormaajan hallinta tapahtuu minijoystick-ohjaimilla.

 

 

Lue seuraavaksi