Uutiset

Yleinen

Peto 400 & Peto 1000 ja pilkkeitä pakettiin

 

Maanviljelijä-urakoitsija Pauli Jäske on tehnyt sivutöinä polttopuita myyntiin Rantasalmen Osikonmäellä jo 40 vuotta. Alussa määrät olivat pieniä, noin 10-15 mottia vuodessa. Tänä päivänä tilanne on toinen, kun määrä on kasvanut 2 000 – 3 000 mottiin vuodessa. Polttopuita Jäske toimittaa lähinnä Rantasalmen ympäristöön sekä Savonlinna, Mikkeli, Varkaus ja Joensuu alueelle. Jopa niinkin kauas kuin Irlantiin on Rantasalmelta polttopuita konteissa lähtenyt.

Jotta tällainen määrä pilkkeitä saadaan tehtyä tietyssä ajassa ja vielä kannattavasti, on tekovaiheet mietittävä mahdollisimman tehokkaiksi. Kaikki ylimääräiset kädenjäljet ovat liikaa.

Raakapuu Jäskelle tulee sekä omasta metsästä että ostopuuna ja se lajitellaan ennen pilkkeentekoa. Jäskellä on myös oma teko- ja ajokone, mikä helpottaa puun saantia.

Tätä juttua tehtäessä Jäskellä oli vasta päivän käytössä ollut uusi Palax Power 70 -klapikone, jonka katkaisuterän ja syöttökuljettimen liikkeitä ohjataan kevyesti monitoimivivulla ja jonka liikeradat ohjautuvat kuulalaakereilla. Voimansiirto tässä koneessa on hoidettu alumiinirunkoisella kulmavaihteella sekä automaattisella kiilahihnojen kiristyksellä. Sekä Jäske itse että työntekijät tuntuivat olevan tyytyväisiä koneen käytettävyyteen ja tehokkuuteen.

Suurin muutos Jäsken pilkkeiden teossa on tapahtunut pakkaamisessa. Aikaisemmin pilkkeet tehtiin suoraan lavoilla oleviin suursäkkeihin, jolloin kahdeksan tunnin työpäivässä valmistui noin 15 kappaletta motin lavoja. Kun pilkkeet tehdään tänä päivänä kasalle, pilkkeitä tulee noin 25 kuutiota kahdeksan tunnin työpäivän aikana. Lisäksi pilkkeiden pakkaaminen kuormalavoille tehdään nyt puutavarakuormaimella, johon on asennettu Peto 400 -kahmari sekä Peto 1000 -pakkauskoneella, saadaan kahdeksan tunnin työpäivän aikana pakattua 120 kappaletta motin pilkelavoja.

 

Yleiskahmari Peto 400

Yleiskahmari Peto 400 on ylivoimainen työväline pilkkeiden ja irtotavaran purkuun sekä kuormaukseen ja muihin maatilan töihin. Peto 400 voidaan liittää puutavara- ja etukuormaimeen sekä kuorma-autojen kappaletavaranostimiin. Jäskellä se oli Keslan 304 T -puutavaranosturissa traktorin perässä. Kahmarin laskennallinen kokonaistilavuus on 0.4 m3 ja se painaa 190 kg, joten painonsa puolesta se sopii pienempiinkin kuormaajiin. Kahmarin kourat on suunniteltu siten, että se uppoaa helposti esimerkiksi pilkekasaan ja sillä saadaan otettua pilkkeitä seinän vierestäkin eikä hienompi jakeinenkaan tavara varise kahmarista. Myös se, että kahmarin jokainen koura toimii omalla hydraulisylinterillä takaa pilkkeiden pysymisen kahmarissa. Jos vaikka yksi pilke putoaa kahmarista niin koura kiristyy eikä koko kourallinen leviä ympäriinsä.

 

Paketointikone Peto 1000

JTT Konepajan, Pekka Helinin ja Pauli Jäsken suunnittelema ja JTT Konepajan toteuttama paketointikone Peto 1000 on tehostanut pilkkeiden pakkaamisen uudelle tasolle, aikaisempien 15 lavan sijasta Jäsken pilkesavotalla pakataan nyt 120 lavaa samassa ajassa. Pakkauskone Peto 1000 on traktorinostolaitesovitteinen, mutta toimii myös ilman traktoria, jos hydrauliikan saa vaikka kuormaintraktorista.

Paketointikone toimii siten, että kahmarilla pistetään kaksi täyttä tai kolme vajaata kourallista pilkkeita kuution lieriöön, jonka alla on kuormalava. Tämän jälkeen otetaan verkkorullalta verkon pää ja sidotaan se kuormalavan nurkkaan, jonka jälkeen lieriö lähtee hydraulisesti pyörimään ja nousemaan ylöspäin samanaikaisesti. Kun lieriö on yläasennossa verkko on kiristänyt puut tiukasti motin pakettiin juuri kuormalavan levyiseksi paketiksi, joka on helppo lastata trukilla autoon. ”Aikaisemmin säkkien kanssa pelatessa oli joskus ongelmia, koska ne levisivät yli lavan eivätkä siten sopineet kunnolla auton lavalla rinnakkain”, kertoi Pauli Jäske.

Paketoinnissa käytettävä verkko on kustannukseltaan yli puolet halvempaa kuin säkit ja verkon sisällä puut kuivavat myös ulkona säilytettäessä. Lisäksi verkko on helpompi hävittää käytön jälkeen.

 

JTT-Konepaja Oy

Joutsenossa, Terästie 10:ssä toimivan JTT Konepaja Oy:n kunnossapitopalvelutoiminta käsittää eri tyyppisiä kunnossapito-, huolto- ja asennuspalveluja. Mekaanisten kunnossapitopalveluiden lisäksi yritys tekee myös laserlinjauksia sekä lämpökamerakuvauksia. Asiakkaina useiden vuosien ajan olleet metsäteollisuus ja voimalaitokset.

JTT Konepaja Oy:n konepajapalvelut käsittävät alihankinta-, osahankinta- ja sopimustoimituksia konepajateollisuudelle ja muulle asiakaskunnalle. Tuotteiden korkea laatu ja oikea-aikaiset

toimitukset ovat JTT Konepaja Oy:n asiakaspalvelun lähtökohta.

Projektitoimitukset ovat JTT Konepaja Oy:n konepajatoimintaan liittyviä sopimuspohjaisia suoria asiakastoimituksia. JTT-konepajalaiset ovat vuosien kokemuksen perusteella oppineet toimimaan joustavassa yhteistyössä niin asiakkaiden kuin yhteistyökumppaneidenkin kanssa. Osana RAN-ryhmää pystymme tarjoamaan palvelun suunnittelusta käynnissäpitoon. Monien vaativien projektitien kitkaton läpivienti on todistus kokemuksen mukana tulleesta projektihallinnan osaamisesta. Pitkäaikaisen kokemuksen ja motivoitunen ja ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta työt tehdään JTT Konepaja Oy:ssä tehokkaalla tavalla ja kerralla oikein.

 

Miika Nyrö

 

 

Lue seuraavaksi