Uutiset

Yleinen

Perunasadon suojelu tehokkaaksi – itsekulkeva Tecnoma-kasvinsuojeluruisku

Matti ja Kaarina Muuraiskangas pyörittävät Kallio-nimisellä tilallaan melkoista liiketoimintaa perunoilla. Vuosituotanto on 4,5 – 5 miljoonaa kiloa perunaa, jonka he viljelyn ja varastoinnin lisäksi pakkaavat ja markkinoivat itse, pääasiassa tukkuliikkeille mutta myös jonkin verran vientiin. Toimituksia on päivittäin lähes ympäri vuoden, joten lajittelua ja pakkausta tehdään ympäri vuoden. Tila työllistää vakituisesti 5-6 henkilöä, joista kolme oman perheen jäsentä; Matin ja Kaarinan poika Ari suorittaa maataloustutkintoa ja osallistuu työhön aktiivisesti. Kiireaikoina työntekijämäärä lisääntyy noin kaksinkertaiseksi.

Alkujaan Kallion tilalla oli lypsykarja. ”Perunan viljelyn aloitimme vuonna 1977, pienimuotoisesti jo edellisenä vuonna”, kertoo Matti Muuraiskangas. ”Vuonna 1981 ostimme tilan vanhemmiltani ja varsinaisesti perunan viljelyyn erikoistuimme vuonna 1986 – siihen asti meillä oli myös lypsykarjaa. Pinta-alaa oli silloin 13 hehtaaria, joten viljelyala on siitä tähän päivään kymmenkertaistunut.”

”Ensimmäinen perunavarastomme rakennettiin vuonna 1981, kooltaan 400 neliömetriä. Toinen halli rakennettiin vuonna 1986, jota myöhemmin laajennettiin. Tällä hetkellä omaa varastotilaa on reilulle kahdelle miljoonalle perunakilolle ja loput varastoidaan vuokratiloissa.”

Kasvu-uralla

Tilan suurentuessa myös koneiden koko on kasvanut. ”Viljelyn edellytys on, että varaudutaan ääritilanteeseen”, tietää Muuraiskangas. ”Olemme tehneet suuria laiteratkaisuita ja hakeneet ideoita myös ulkomailta. Esimerkiksi peltojen muoto tehdään lasertasauslaitteella, johon idean sain Kaliforniasta. Myös kastelujärjestelmiin on investoitu runsaasti.”

”Kasvinsuojelulaitteen kapasiteetin tulee olla riittävä vaikeanakin vuonna. Aikaisemmin meillä oli ruiskutuslaitteisto rakennettuna traktorin päälle. Sen uusimisen aika oli nyt ja ratkaisuksi tuli tämä itsekulkeva ruiskutuskone. Ensimmäisen kerran katselin tällaista Hannoverin messuilla jo viisi vuotta sitten ja asiaa on mietitty vuosia.”

”Itsekulkevan laitteiston hinta ei ole paljoa suurempi kuin traktorin päälle rakennetun kokonaisuuden. Ominaisuudet ovat itsekulkevassa kuitenkin selvästi paremmin sopivat juuri tähän käyttötarkoitukseen.”

Vaihtoehdot karsiutuivat

”Haimme eri vaihtoehtoja useilta valmistajilta ja periaatteessa vaihtoehtoja oli, mutta käytännössä Tecnoma oli ainoa varteenotettava. Asia eteni siten, että lähdimme Tecnomaa maahantuovan R. Laaksonen Oy:n Anssi Väättäsen kanssa Ranskaan Tecnoman tehtaille tutustumaan laitteisiin.”

”Saimme tehtailla hienon vastaanoton ja he todella paneutuivat ongelmiin ja tarpeisiimme. Samalla pääsimme katsomaan tehtaat, jotka valmistavat näitä koneita 200-300 kappaletta vuodessa. Hieman harmittaa oman kielitaidon puute – jos osaisi englantia, voisi asioida ja keskustella asioista ilman välikäsiä.”

”Sopiva kokonaisuus saatiin Tecnoma Laser 4240 -mallista, joka varusteltiin riviviljelyyn sopivaksi ja siihen tuli lähes kaikki lisävarusteet. Tilaus tehtiin ja täytyy antaa plussat toimitusajoille, jotka pitivät justiinsa paikkansa. Myös Anssi Väättäselle olen kiitollinen hänen paneutumisestaan asiaan. R. Laaksonen Oy:n kautta huolto- ja varaosapalvelu on kunnossa.”

Traktoriosa

Tecnoma Laser 4240 Novatop -peruskoneen runko on koottu putkista hitsaamalla. Moottori on Deutz 6-sylinterinen 147 kW (200 hv) tuottava Tier 3 -päästöluokan diesel. Siinä on alennettu kierrosnopeus ja melutaso. Hydrostaattinen voimansiirto on toteutettu Rexroth Bosch -pumpuin ja ajomoottorein; pumppuja on kaksi ja neljä ajomoottoria, joissa sisäänrakennetut dynaamiset jarrut.

Ajon hallinta tapahtuu ajosauvalla tai jalkapolkimella. Vakionopeus voidaan säätää ”Hydropilotilla”. Ajonopeusalueita (0-15, 0-22 ja 0-40 km/h) voidaan vaihtaa ajon aikana. Nelipyöräohjaus on sähkösäädöllä, jossa on valittavana 2- tai 4-pyöräohjaus sekä ”ajokoiraohjaus”.

Moottorissa on kompressori, joka tuottaa paineilmaa muun muassa nesteen jatkuvaa puomikiertoa varten ja ilmajousitukselle. Jousituksessa on kaksi ilmapussia edessä ja yksi iso takana sekä iskunvaimentimet joka pyörälle. Akselit on kiinnitetty runkoon järeillä pallonivelillä. Taka-akselilla on kallistuksen korjaus automaattipalautuksella sekä tieasento. Tieliikennesäännökset täyttävänä tällä voidaan ajaa turvallisesti ja mukavasti suurinta nopeutta siirtoajossa maantiellä.

Vakiorenkaat ovat kokoa 300/95R52, joilla maavara on 1,15 metriä. Raideleveys on säädettävä teleskooppisen akseliston avulla vakiona 1,80 metristä 2,25 metriin. Erikoistilauksesta on saatavana muitakin raideleveyksiä, kuten tässä koneessa 2,2 – 3,0 metriä.

Ohjaamo on nykyaikainen. Vaimentimien päälle asennetun ohjaamon melutaso on alhainen ja se on ylipaineistettu. Ilma suodatetaan aktiivihiilisuodattimella ja lämmitetään tai jäähdytetään tarpeen mukaan. Ilmaistuimen käsinojaan on koottu ohjainkytkimet: eteen-/taakseajo, puomin sektoriventtiilit, puomin hydrauliset toiminnot ym. Eväät säilyvät tuoreina ja juomat viileinä jäähdytetyssä lokerossa.

Ruiskuosa

Pääsäiliön nimellistilavuus on 4200 litraa, mutta todellisuudessa se on 5 % tätä suurempi. Täyttöaukon koko on 380 mm ja siinä on 500 micronin suodatin. Täyttö- ja poistoyhteet on varustettu 50 mm liittimillä ja pääsäiliön täyttöön on automatiikka ylitäytön estimellä.
Pääsäiliön lisäksi on huuhtelu- / pesusäiliö, jonka tilavuus on 440 litraa. Sitä voidaan käyttää myös tarvittaessa kapasiteetin lisäämiseen, jolloin saadaan noin 3 hehtaarin lisäkattavuus yhdellä tankkauksella. Lisäksi koneessa on 15 litran käsienpesusäiliö.

Säiliön tyhjennysventtiili on päältä hallittava. Säiliön pesusuuttimia on kolme kappaletta. Kemikaalien täyttöastia on integroitu säiliöön ja se on varustettu kannupesimellä ja hydraulisella ylösnostolla. Huuhtelusäiliön ansiosta järjestelmä voidaan työn lopuksi huuhdella täysin automaattisesti heti pellolla ja ajaa huuhteluvesi kasvustolle, jolloin huuhdevedet eivät ole rasittamassa viemäriverkostoa.

Pumppua, moottorin kierroksia ja kemikaalien täyttöastiaa voidaan hallita myös koneen sivulla sijaitsevasta ohjauskeskuksesta, jossa sijaitsevat hallintaventtiilit. Myös sähköistä litramittaria voidaan lukea täältä ohjaamon ison LCD-näytön lisäksi.

Painejärjestelmä

Ruiskutusjärjestelmän pumppu on hydraulimoottorivetoinen mäntäkalvopumppu PM700, jonka tuotto on 300 litraa minuutissa ja maksimi paine on 15 baaria. Koneen takana olevassa pumpussa on lisäksi ”nopea täyttö”, jolloin tuotto on 400 litraa minuutissa. Pumppu on varustettu jäätymisenestojärjestelmällä. Veden puhtauden varmistamiseksi koneessa on 365 ja 594 micronin imusuodattimet sekä 2 x 365 micronin painesuodattimet.

Säätöjärjestelmä säätää virtauksen suhteessa ajonopeuteen. Tietokone on Novatop Isobus 11783 -standardilla, jota voidaan laajentaa GPS-laitteella, kuten tässä koneessa, sekä automaattisella sektorien auki/kiinni -hallinnalla.

Ruiskutuspuomi on tyyppiä HLE 28/14, jota voidaan käyttää myös 14-metrisenä. Se on varustettu pakotetulla kallistuksella (tilt), muuttuvalla geometrialla ja ¾ sisääntaittomahdollisuudella. Hydraulinen hissi on 4-nivelripustuksella ja paineakkuvaimennuksella. Puomi on kuljetusasennossa 3 metriä leveä.

Lisävarustusta

Muuraiskankaan kone on varustettu lähes kaikilla varusteilla. Esimerkiksi puomissa on automaattinen nosto, joka nostaa ja laskee puomia automaattisesti päisteissä. Suuttimia hallitaan ilmaventtiileillä ja ja puomistossa on jatkuva nestekierto, jonka ansiosta ruiskutus voidaan aloittaa heti pellolle tultaessaoikealla väkevyydellä, ilman puomin ”täyttöä” paikallaan seisten. Puomin päissä on vielä lisäsuuttimet.

Kone on varustettu 5 metrin imuputkella, joten myös luonnonveden otto on mahdollista. Käytännössä kuitenkin käytettävä vesi on puhdistettua säiliövettä ja tankkaus tapahtuu vaihtolavan päällä olevasta tankista.

Ominaisuudet käytännössä

Vielä uudella koneella ei ole kuin kokeiltu pelkän veden ruiskuttamista. Koneen käyttökoulutuksen on käynyt Ari Muuraiskangas, joka oli jutuntekohetkellä suorittamassa maatalousoppilaitoksessa ammattiosaamisen näyttöä. Matti Muuraiskangas ei kaikista nappuloista vielä ollut perillä, mutta esitteli laitteen ominaisuuksia kuitenkin.

”Yllättävän ketterä tämä on”, kehuu Muuraiskangas. ”Nelipyöräohjaus ja sen eri toiminnot mahdollistavat monia asioita. Esimerkiksi pehmeässä voidaan tasata kuorman aiheuttamaa painetta ja ajaa etu- ja takarenkailla eri raidetta. Vaikkapa sähköpylvään tai muun esteen kiertäminen on helppoa ja tarkkaa.”

”GPS:n ja tietokoneen avulla saadaan tarkka tieto pellon muodoista ja jo käsitellyistä alueista. Vaikkapa tuota sähköpylvästä kierrettäessä ohjelma tunnistaa jo ruiskutuksen saaneen osa pellosta ja säätää automaattisesti sulkemalla jo ruiskutetun alueen päällä olevat suuttimet.”

”Jousituksen ja vakaimen ansiosta tällä voi ajaa suhteellisen suurella nopeudella myös pellolla. Meillä nopeus tulee olemaan 5-7 km/h, mutta näillä ajetaan muualla maailmassa jopa 20 km/h työnopeudella.”

”Tietokone on tässä ensimmäisessä virallisesti Suomeen tuodussa mallissa vielä vailla suomen kieltä, mutta se on tulossa tähän jälkikäteen. Kaikki on sujunut hyvin ja aikataulun mukaan – toivottavasti, ja uskon niin tapahtuvankin, jatko sujuu samaan malliin. Nämä itsekulkevat laitteet tulevat varmasti ottamaan sijansa meilläkin ja niitä tullaan tuomaan Suomeenkin vielä useita”, ennustaa Muuraiskangas.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi