Uutiset

Yleinen

Peltosiemen Oy:n RoadShow Markkinakiertue

 

Ensimmäinen kiertuepäivä oli 9.3. Taisto Junttilan Tilalla Sastamalassa, josta kiertue siirtyi Puuppolaan Tuomas Mäkisen (Tommi Mäkisen serkku) tilalle ja sieltä seuraavaksi päiväksi Matti Lappalaisen tilalle Kiuruvedelle. Viimeiset kaksi päivää, 29. ja 31.3., kiertue oli Kurikassa Jussi Korpi-Tassin tilalla ja Yrjö Ehrnroothin tilalla Mikkelissä.

Junttilan tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua pakkaamon toimintaan ja taidettiin siinä ohessa hieman siemenkauppaakin tehdä. Peltosiemen Oy:n toiminnasta oli kertomassa yrityksen toimitusjohtaja Timo Uusi-Rauva, jolla kiirettä piisasi koko päivän. Kone-esittelystä vastasi Kone-Tampere, esittelyssä olivat New Holland T6050 ja T7030 traktorit sekä 5-siipiset Kverneland EM 85 -kääntöaurat. Koivulahdessa toimiva Ekotjänst Lindgård Ab oli tuonut paikalle Köckerling- ja Einböck-nurmen täydennys- ja suorakylvökoneita.

Esitelmöitsijöitä oli paikalle saapunut useita. Boreal Kasvinjalostus Oy:n Satu Pura kertoi lajikevalinnan vaikutuksesta parempaan kannattavuuteen, MTT:n Marja Jalli puolestaan kertoi lajikkeista ja kasvitaudeista Peltosiemenen vinkkelistä. Berner Oy:n Kari Erkkilältä sai ajankohtaista tietoa kasvinsuojelusta, RavintoRaision Timo Viskarilta viljelyohjeista ja vastaanottovaatimuksista sekä Nordean Tuomo Keskiseltä yrittäjän eduista ja maataloustuotteita koskevasta futuurista.

Lämmitetyssä teltassa kävijöille tarjoiltiin hyvää lohikeittoa ja kahvia. Lapsille ja lapsenmielisille koiravaljakkoajelua.

 

Peltosiemen Oy ja ry

Peltosiemen ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka ensisijaisena tarkoituksena on parantaa maatilapakkaamojen toiminnan edellytyksiä turvaamalla ja edistämällä kantasiemenen saantia jäsenilleen. Lisäksi yhdistys ylläpitää suhteita eri sidosryhmiin, kouluttaa ja välittää tietoa jäsenilleen, organisoi jäsenten keskinäistä työnjakoa sekä edistää siementen markkinoinnin yleisiä edellytyksiä.

Peltosiemen ry syntyi alkuvuodesta 1997, kun Savon seudulla toiminut vuotta aikaisemmin perustettu ”Peltosiemenet” -hankintarengas ja Pohjanmaalla toimintaansa aloittanut ”Pohjanmaan siemen” -niminen siementen tuotanto-oikeuksista neuvotteleva rengas yhdistyivät. Yhdistysrekisterin Peltosiemen ry hyväksyttiin 30.9.1997. Yhdistyksen kotipaikka on Seinäjoki.

Peltosiemen ry puolestaan omistaa Peltosiemen Oy:n, joka perustettiin vuosituhannen vaihteessa. Osakeyhtiön tehtävänä on hoitaa lajikeoikeudet jäsenpakkaamoille, tehdä ketjun yhteismarkkinointia sekä tukkukauppaa. Se myös hankkii tarvikkeita jäsenpakkaamoilleen. Peltosiemen Oy:n toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2008 alkaen Timo Uusi-Rauva.

Tänä päivänä Peltosiemen ry:llä on 64 aktiivijäsentä, itsenäistä maatilapakkaajaa eri puolella Suomea. Peltosiemen ry:n lajike-edustuksista mainittakoon Fairytale ja Einar-ohrat, Marthe-mallasohra, Viviana-kaura, Zebra- ja Quarna-kevätvehnät, Reetta-ruis, Kontu-härkäpapu sekä Karolina-ruokonata. Unohtaa ei sovi myöskään asemansa jo vakiinnuttaneita Jyvä- ja Pilvi-ohria sekä Peppi-kauraa.

Nettisivuilta www.peltosiemen.fi löytyy tietoa sekä Peltosiemen ry:n edustamista vilja- ja nurmisiemenlajikkeista että jäsenten yhteystiedot. Siemeniä on tarjolla pakkaajakohtaisesti joten, jos etsii tiettyä lajiketta myyviä pakkaajia, kannattaa käyttää hakutoimintoa.

Peltosiemen -ketjun tulevaisuus näyttää varsin positiiviselta ja sen markkinaosuus on viime vuosina voimakkaasti kasvanut. Tällä hetkellä se on noin 25 prosenttia siementuotannossa olevasta viljelyalasta ja jatkossakin on tavoitteena saada markkinaosuutta kasvatetuksi.

www.peltosiemen.fi

 

Maatilapakkaamo Junttilan Tila Oy

Viljan ja nurmikasvien siementen käsittely, pakkaus ja myynti ovat alkaneet Junttilan tilalla jo 70-luvun alussa ja se on jatkunut nykyisen isäntäparin Elisa ja Taisto Junttilan toimesta vuodesta 1994 lähtien, kun he ovat viljelleet Elisan kotitilaa. He ovat tilan 16. isäntäpari tilan 1540-luvulle ulottuvan historian aikana. Tilan koko peltoala on siementuotannossa ja kasvussa tilalla on Quarna -kevätvehnää, Einar-ohraa, Retta-ruista ja Kontu-härkäpapua. Tilalla tuotetaan myös säilöheinää hevosille.

Junttilan tilalla toimii Peltosiemen -ketjuun kuuluva siemenpakkaamo. Taisto Junttila on Peltosiemen -ketjun perustajajäsen ja toimii nykyisin yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Junttilan siemenpakkaamo toimii vuonna 1968 rakennetussa kuivurissa, jonka pakkaamossa pakataan oman ja sopimusviljelijöiden tuottamaa siemensatoa, niin nurmi- kuin viljansiementäkin.

Junttilan tilan kuivurissa on nykyisellään kuivaustilaa 420 hehtolitraa. Lajittelija on Cimbria Delta ja peittauskone Rosengren. Säkityslinja on automatisoitu niin pitkälle kuin se on mahdollista.
Maanviljelyn ja siemenpakkaamotoiminnan lisäksi Junttilassa tehdään koneurakointia, muun muassa säilörehun korjuuta.

 

 

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi