Uutiset

Yleinen

Peltojen ruuvausta Tehourakoinnilta

Ruuvia on käytetty myös ruokamultamiesten töissä, kun pellon pinnasta kerätään maa myytäväksi, vihantilainen Jari Alakangas kertoo.

– Ruuvaustyöt ovat nyt hieman vähentyneet huippuvuosista. Kun aikoinaan lähdin yhdelle työmaalle Lumijoelle, sillä reissulla aikaa kului pari vuotta, kun työtä tuli jatkuvasti lisää. Pääasiassa työ oli silloin karheenlevitystä.

– Minulla on nyt kolmas Suokoneen ruuvi käytössä, Jari kertoo. Ruuvattavia peltoja on etenkin raivioille, joilta karhotetaan murskattavaa tavaraa, mutta ruuvilla myös muotoillaan pellon pinta uusiksi. Kun täälläkin on paljon tasaisia turvemaita, pitää pellon kallistukset laittaa kuntoon perustamisvaiheessa, jotta pelloilta valuu turha pintavesi pois.
Selkeä tilaus maankunnostuksessa

– Maankunnostuspuolella on sama peli, että hyvä työ tuo uusia asiakkaita. Jyrsintää ja ruuvausta tehdään Suokoneen kalustolla. Nyt markkina on hieman jo rauhoittunut, kun peltoa tehdään vähemmän kuin ennen, Jari kuvailee. Jari jatkaa, että muutama vuosi sitten alalle tuli yrittäjiä, jotka saivat kyllä raivattavan pellon pinnan juuri ja juuri tasaiseksi. Kun pellon teettäjät ovat huomanneet, että se ei vielä riitä, pyydetään työtä sitten jatkamaan rankemmalla kalustolla, jolloin viljely voidaan oikeastikin aloittaa.

– Kun peltoa perustetaan, asiakkaat ovat harkinneet teettämistä jo pitkään ja työstä pyydetään hinta-arvio, jollainen annetaankin. Samalla kerrotaan, mitä työvaiheita joudutaan tekemään. Työ tehdään pääosin urakalla, mutta tuntihintakin on mahdollinen, Jari argumentoi.

Yleensä kerralla tehtävät urakat ovat parinkymmenen hehtaarin kokoisia. Joskus niitä teetetään useammassa otteessa ja käsittely vaihtelee hieman tarpeen mukaan. Muutamalle suurimmalle asiakkaalle on tehty toistasataa hehtaaria peltoa.

Lue myös
Tehourakointi Alakankaan Jarin tavoitteena
-artikkeli

Lue seuraavaksi