Uutiset

Yleinen

Pellonmetalli pitää pellot ja traktorit kunnossa – Pellonpecco mahdollistaa hinattavan lannoitteenlevityksen

Alavudella Etelä-Pohjanmaalla maatilaansa isännöivä Esa Mäkinen on rohkea yrittäjä, jolla on tänä kesänä valmistumassa 600 naudan suurnavetta, jossa kasvatetaan yli 200 ternivasikkaa. Tämän kokoisen karjan ruokkimiseen tarvitaan runsaasti rehua ja peltojen lannoituksen tulee tapahtua tehokkaasti ja toimivasti. Varsinkin kevään ensimmäisen lannoituksen kanssa on usein ollut ongelmia peltojen kantavuuden vuoksi ja lannoitus on viivästynyt kuivumista odottaessa vaikka muuten kaikki olisi valmista.

Esalla on nurmella 85 hehtaaria ja ala käydään kaksi kertaa kesässä läpi. Nopeuttaakseen ja tehostaakseen lannoitusta Esa hankki viime kesänä Pellonpecco PP6000 FlexControl-alustan Rauch Axis 30.1 -keskipakoislevittimen pohjaksi. Mäkinen on yhden kesän käyttökokemusten perusteella hyvin tyytyväinen valintaansa ja Pellonpecco on todistanut tarpeellisuutensa.

Nopea kiinnitys ja helppo ajettavuus

Pellonpecon hyödyt näkyvät heti kiinnitysvaiheessa. Kun aikaisemmin yksin levitintä traktorin perään asennettaessa kului aikaa ja joskus myös hermot ja rystyset olivat kovilla, niin nyt riittää kunhan vetosilmukka menee koukkuun ja nivelakseli kiinnitetään. Sitten vain ohjaimet valmiiksi ja säkkejä kyytiin. Kuormauksen jälkeenkin Pellonpecco on Esan mukaan erittäin hyvä ajettava. Viime kesänä kyydissä oli yli 3000 kilon kuormia heikkokuntoisillakin peltoteillä ja loistavan jousituksen ansiosta kuorma kulki siististi ja läikkymättä mukana. Samalla traktori pääsee paljon vähemmällä ja pienemmälläkin koneella pärjää, toteaa Mäkinen. Kaikki mitä trakto­rilta vaaditaan on voiman ulosotto ja hydrauliikan meno- ja paluukytkennät.

Vaaka loistava lisävaruste

Itse levitystyö sujuu Pellonpecon ansiosta nopeasti ja säästeliäästi. Levityksen ajonopeutta Mäkinen lisäsi viime kesänä jo 20–30 prosenttia ja kokemusten karttuessa homma nopeutuu jatkossa vielä lisää. Taaksepäin näkyvyys on hyvä, jolloin lannoitesuihkun rajat erottuvat selkeästi eikä haaskuuta tai haukia pääse syntymään. Esa hommasi omaan alustaansa Pellonmetallin omaa tuotantoa olevan vaa’an, mikä on osoittautunut erittäin hyödylliseksi hankinnaksi. Se näyttää todellisen kulutuksen ja kuljettaja näkee heti mille peltosaralle kyydissä oleva kuorma vielä riittää.

Mäkinen on tyytyväinen traktorin suojaukseen, sillä edellisvuosiin verrattuna traktoria syövyttämään lentävä lannoitemäärä on pienentynyt merkittäväksi. Peltoihin tulevien painaumien määrä on Mäkisen pelloilla vähentynyt reilusti ja kuljettajaa miellyttää levityksen tasaisuus ja helppo hallittavuus. Hyvien säätö­ominaisuuksien ansiosta oikea levityskulma löytyy nopeasti eikä levitin keinu, kuten tavanomaisella kiinnitysmenetelmällä.

Laatutuotteet Pellonmetallilta

Pellonpecon taustalta löytyy kihniöläinen Pellonmetalli Oy, joka on keskittynyt maatalous- ja urakointikoneiden suunnitteluun sekä valmistukseen. Pellonmetallin Antti Tarsialla on 30 vuoden kokemus maatalouspuolesta niin kauppiaana kuin viljelijänä. Tämän ansiosta yrityksessä tiedetään tarkkaan mitä nykyaikainen viljelijä ja urakoitsija tulee työssään tarvitsemaan. Antti kertoo, että heillä kuunnellaan asiakkaiden ääntä hyvin tarkkaan ja tuotanto kehittyy alan tarpeen mukaan. Asiakaspalaute onkin se kipinä, joka laittaa yhtiön innovatiivisen toiminnan vauhtiin ja samalla asiakkaille voidaan taata yksilöllistä ja yksityiskohtaista palvelua.

Ajatus Pellonpecon kehittämisestä syntyi, koska pinta-alat tiloilla kasvavat ja lannoitteiden levitykseen tarvitaan tehokkuutta, mutta samalla peltoja ei myöskään pidä ajaa raskailla koneilla pilalle. Hinattavia lannoitteenlevittimiä on kyllä tarjolla, mutta alustan avulla investoinnin osuus jää huomattavasti pienemmäksi. Pellonmetallin miehet varmistivat kiinnitysten onnistumisen ja nyt alustan voi liittää kaikkiin Suomessa markkinoilla oleviin lannoitteiden keskipakoislevittimiin. Lannoitinta on mahdollista siirtää pituussuunnassa ja näin aikaansaada haluttu painonjakautuminen.

Erityishuomiota kiinnitettiin jousitukseen, sillä sen onnistuminen on hyvin olennaista koneen käytettävyyden kannalta. Tuloksena syntyi yksinkertainen, iskunkestävä aisajousitusta ja taka-aisajousitusta käyttävä pehmeästi kulkeva alusta. Oman tarpeen mukaan alustan saa liikennevarustettuna sopivilla renkailla ja huippuluokan led-valoilla varustettuna. Alustan monipuolisuudesta kertoo se, että moduulirakenteen ansiosta alustan voi halutessaan pienellä vaivalla soveltaa vaikkapa kasvinsuojeluruiskun alustaksi. Tarsia kertoo Pellonpecon suosion kasvaneen nopeasti ja esimerkiksi 3,5 tonnin keskiversiota myytiin viime vuoden aikana yli 30 kappaletta tasaisesti ympäri Suomea.

Kihniössä monta rautaa tulessa

Yhtiön valikoima laajenee nopeaa vauhtia ja uusia tuotteita on suunnitteilla jatkuvasti. Pellonpecco-alustojen lisäksi yritys valmistaa esimerkiksi erikoisperävaunuja, metsävaunujen maansiirtolavavarustuksia ja tarvittaessa myös muita metallituotteita urakointiin ja rakennustoimintaan.

Yhtiön vahvuutena on myös kotimaisuuden korostaminen. Materiaalit ovat lähes täydellisesti kotimaisia ja Kihniössä tehdään miltei kaikki itse eli valmiita osia ei juurikaan käytetä. Näin varmistetaan tuotteiden korkea laatu ja sopivuus Suomen vaativiin olosuhteisiin.

www.pellonmetalli.fi

Lue seuraavaksi