Uutiset
Patanokka – Nuffieldit 50 vuotta!
Nuffield traktoreiden historia ulottuu vuoteen 1948, jolloin Britteinsaarilla porhalsi ensimmäiset Wolseley Motorsin tehtailta tulleet Nuffield Universal M4 -mallit maan markkinoille. Nuffield M4 oli aikakautensa mittapuulla todella suuri, muotoilultaan kaunis traktori ja sen tekniset perusratkaisut kestivät aikaa myös Leylandin aikakaudelle asti.
Euroopassa monet traktorivalmistajat uusivat mallistonsa 1960-luvun puolivälissä, jolloin monien merkkien ulkomuodot vaihtuivat radikaalisti. Niin oli vuorossa vuonna 1967 perinteisen Nuffieldinkin vuoro uutuusmalleilla 4/65 ja 3/45, jolloin muotoilussa siirryttiin osin mannereurooppalaiseen tyylisuuntaukseen mm. John Deeren ja Deutzin viitoittamaan tapaan. Nämä uudet, edelleen unikonoranssit traktorit saivatkin meillä monta lempinimeä, kuten patanokka ja peltikeula, muutamia mainitaksemme. Konservatiiviset ostajat eivät lämmenneet uudelle muotoilulle, jolla kosiskeltiin Saksan, Ranskan ja vastaavien maiden markkinoita, jotka olivat BMC-tehtaiden Nuffield-traktoreille akilleenkantapää. Nuffield oli myynyt erittäin hyvin mm. Skandinaviassa, mutta Manner-Euroopassa sen markkinaosuudet olivat pienet.
Pelkkään ulkomuotoon eivät Nuffieldin vuoden 1967 uudistukset jääneet, tällä kertaa tekniseen suunnittelutyöhön ostettiin palveluita Ferguson Tractor Research Ltd:ltä, joka suunnitteli traktoriin mm. uuden hydrauliikan hallinnan sekä ohjausjärjestelmän tehostimineen. Ensimmäistä kertaa traktoreissa mittaristo oli yhtenäinen, yhdelle piirilevylle valmistettu yksikkö. Kuljettajan oloja oli myös kohennettu, uudet isot astinlaudat rappusineen sekä leveät lokasuojat toivat kuljettajan oloihin suuren parannuksen. Kuljettajalle tilaa toi 2 tuumaa pidennetty akseliväli, joka paransi myös traktorin vakautta tieajossa ja jatkuvasti lisääntyneissä kuormaustöissä. Suomessa traktoreihin asennettiin Junkkarin valmistamaa ohjaamoa, turvaohjaamopakkohan tuli maahamme vuonna 1969. Uudistuksia edellisiin malleihin oli todella paljon, vaikka isot tekniset ratkaisut olivatkin pitkälle perinteistä Nuffieldia. Moottoreissa luotettiin edelleen samaan vahvaan BMC:n pitkäiskuiseen moottoriin kolme- ja nelisylinterisinä, joiden vääntöominaisuudet olivat alansa parhaimmistoa. Varsinkin kolmisylinterisen moottorin 172 Nm 1350 kierroksella minuutissa olivat erittäin vakuuttavat luvut verrattuna moniin kilpailijoihin. Uudet huipputehot kirjoitettiin 45 ja 65 hevosvoimaa, kuten tyyppitunnuksista voidaan päätellä.
Nuffieldin uusi traktorimallisto palveli maatalouden ohella enenevissä määrin urakoinnin saralla. Skandinaviassa monet kaivinkonevalmistajat käyttivät Nuffieldia traktorikaivureiden alustoina, Suomessa mm. Lännen Sokeri Ukko-Mestareidensa ja Ruotsissa Hymas ab omien koneidensa peruskoneena. Britteinsaarilla JCB vaihtoi peruskoneekseen Nuffield-traktorit vuonna 1965.
Nyt Suomen 100v – juhlavuoden lisäksi voimme juhlistaa viimeisen Nuffield-traktorimalliston 50 –vuotisjuhlaa traktoriharrastajien kesän tapahtumissa. Edelleen, jopa 50 vuotta jälkeenpäin katsottuna, mainoslause ”Hyvin menee kun on Nuffield” ei ole kulunut ollenkaan. Tervetuloa tutustumaan Nuffield- ja Leyland-traktoreiden historiaan keskittyneen yhdistyksemme toimintaan kesän tapahtumissa.
Teksti: Joonas Potkonen.
Nuffield – Leyland Club Finland ry
www.nuhvi.net