Uutiset

Yleinen

Painekattilan avulla levästä raakaöljyä – "Emme halua odotella miljoonia vuosia"

– Visiomme on, että bioöljyjalostamosta lähtisi ainoastaan öljyä, kaikki muu käytettäisiin uudelleen, sanoi professori Phillip Savage Michiganin yliopistosta.

Uuden menetelmän kehityksessä hyödynnetään mikroskooppisin pieniä planktonleviä. Ne ovat yksinkertaisia, kelluvia kasveja, joilla ei ole lehtiä eikä juuria. Koska niiden soluseinät eivät ole kovia, ne hajoavat helpommin kuin monet muut biopolttoaineen raaka-aineet.

Aikaisemmin levien biopolttoainekäyttöä tutkittaessa on käytetty menetelmiä, joissa ensin kasvatetaan erityisiä leviä, joissa on paljon öljyä. Sen jälkeen levät kuivatetaan, ja öljy otetaan talteen uuttamalla.

Uuden painekattilaan perustuvan menetelmän etuna on, että siinä voidaan hyödyntää leviä, joiden öljypitoisuus on pienempi. Menetelmässä ei myöskään tarvita levän kuivattamista, joka on ollut yksi suuren kokoluokan leväenergiaratkaisujen kehittämisen esteistä tähän asti.

– Teemme leväkeittoa. Keitämme levää painekattilassa, jolloin korkeasta lämpötilasta huolimatta vesi ei höyrysty. Puolen tunnin – tunnin keittämisen jälkeen meillä on biopohjaista raakaöljyä.

Korkeassa lämpötilassa ja paineessa levä reagoi veden kanssa ja hajoaa. Levän sisältämä öljy vapautuu, ja sen lisäksi proteiinit ja hiilivedyt hajoavat, joten myös ne saadaan polttoainekäyttöön.

– Yritämme tehdä saman, mitä luonto tekee öljyn syntyessä. Mutta emme halua odotella miljoonia vuosia, Savage sanoi.

Haasteena on vielä muuttaa painekattilasta saatava tervamainen aines nestemäiseksi liikennepolttoaineeksi kohtuullisin kustannuksin.
[Tutkijat keittävät levää painekattilan kaltaisessa laitteessa. Lopputuloksena syntyy biopohjaista raakaöljyä. Kuva: Nicole Casal Moore]

CO2-raportti

Lue seuraavaksi