Uutiset

Yleinen

Padasjoen lämpökeskus säästänyt jo miljoona öljylitraa

Sisäkuva Forssan voimalaitoksesta. Vapo kuva-arkisto

-Padasjoen uusi lämpökeskus mahdollistaa paikallisesti kaukolämmön jakelun taajamassa, turvaa lämpöasiakkaille lämmönsaannin kilpailukykyiseen hintaan ja varmistaa tulevaisuudessakin vakaan hintakehityksen. Tämän takaavat läheltä toimitettavat kotimaiset polttoaineet, turve ja puu, sanoi Vapo Oy:n Lämpö ja sähkö –liiketoiminnan johtaja Petri Heinonen esittäessään Vapon tervehdyksen vihkiäistilaisuudessa.

Lämpölaitoksen perustustyöt aloitettiin huhtikuussa 2008, laitos valmistui vuosi sitten. Puuta ja turvetta käyttävän kattilan teho on 2,5 MW. Polttoaineena käytetään haketta ja tarvi! ttaessa myös turvetta. Varalla on 3 MW:n tehoinen raskasta polttoöljyä käyttävä kattila.

-Ensimmäisenä toimintavuotena polttoaineena on ollut paikallinen puu, kertoo myyntipäällikkö Mika Hillu Vapo Oy:stä.

Padasjoen kunta on rakentanut kaukolämpöverkkoa 8,6 km ja siihen ovat liittyneet kunnan kiinteistöt sekä muutama yksityinen käyttäjä. Yksi merkittävimmistä liittyjistä on Padasjoen seurakunta: seurakuntatalo, pappila ja kirkko lämpiävät kaukolämmöllä.

-Padasjoki on yksi niistä kunnista, joissa tavoitellaan hiilineutraalisuutta. Hiilidioksidipäästöjen suhteen Vapon laitos on merkittävä edistysaskel, koska se on korvannut nelisenkymmentä öljypoltinta. Uskon, että nykyaikaisen tekniikan ansiosta päästöt ovat alentuneet. Toisaalta nuorten metsien kunnostaminen hakeraaka-aineen keräyksen seurauksena merkitsee lisääntyvää metsän kasvua ja hiilidioksidin sitoutumista. Hakelämpölaitoksen käyttöön oton seurauksena Padasjoki on ottanut loika! n kohti hiilineutraalimpaa kuntaa, sanoo kunnanjohtaja Heikki ! Jaakkola .

Laitoksen päälaitteet on toimittanut Vaasan Kuljetuskanavat Oy, kattilarakennuksen toimittaja on Hallisepät KRS Oy Alajärveltä. Maarakennukset ja perustukset urakoi Maansiirto ja rakennus Siik Ky Äänekoskelta. Käyttöpalvelusta vastaa PK-Energy Oy.

Vapo

Lue seuraavaksi