Uutiset

Yleinen

Osuuskunnalla hake- ja lämmityslogistiikka hoitoon

-Polvijärven kunta rakensi vuonna 1980 lähinnä kunnan ja yritysten kiinteistöjen lämmöntuotantoon kaukolämpölaitoksen, jossa poltetaan pääosin kiinteää polttoainetta. 19 ensimmäistä vuotta laitoksen hakkeen toimittamisesta vastasi yrityksemme. Viime vuonna aloitimme toimitukset Länsi-Karjalan energiaosuuskunnan palveluksessa, kertoo Kari.

Lämpölaitos on Polvijärven kunnan ja kunta myös hoitaa laitoksen ylläpidon. Laitos on kuitenkin lämmitettäviin kiinteistöihin verrattuna hieman alitehoinen, kun vajaan 10 asteen pakkasella käynnistyy täydennyslämmöntuotanto. Alussa 80 -luvulla vuotuinen käyttö oli noin 10 000 hakekuutiota, nyt vuosittain kuluu noin 20000 kuutiota.

Toimitussopimus

Hakkeen toimitussopimuksen kunta teki 2006 vuonna perustetun Länsi-Karjalan energiaosuuskunnan kanssa, joka huolehtii hakkeen kannolta lämpölaitoksen varastoon saakka. Osuuskunnassa on reilu 20 jäsentä, jotka osaltaan huolehtivat hakkeen saannista. Toiminta on kuitenkin ammattimaistunut siinä määrin, että kaksi ostomiestä huolehtii energiapuun hankinnasta.

Liperin puolella hankinta on onnistunut kiitettävästi. Tällä hetkellä on kuusi metsuria metsässä keräämässä energiapuuta yhteistyössä useamman koneurakoitsijan kanssa. Materiaali varastoidaan tienvarteen, josta se haketetaan ja toimitetaan tarpeen mukaan lämmityskohteisiin. Kokopuuhakevarastoja ei yleensä peitetä, mutta hakkuutähteet kyllä peitetään.

Osuuskunta on nyt toiminut kaksi vuotta ja kaksi omaa lämpökohdetta on rakennettu Liperiin. Laitteistot toimitti Suomen Biolämpö Oy ja niiden kokoluokka on 200 Kw. Näiden kohteiden valvonnan hoitaa myös osuuskunta. Osuuskunta toimittaa haketta myös useisiin alueella oleviin lämpölaitoksiin ja osakkaiden lämpökeskuksiin hieman hakevarastojen mukaan.

Mahdolliset voitot jäsenille

Osuuskunnan edut ovat selvät, kun jäsenet myyvät hakkeen osuuskunnalle ja jos voittoa jää, jäsenet jakavat voiton. Osuuskunnan kun ei tarvitse tuottaa voittoa, niin se pärjää pienemmälläkin. Näin hyödyt saadaan kanavoitua suoraan jäsenille ja hakkeen toimittajille.

– Ilman osuuskuntaa ja sen mukanaan tuomaa toimitusvarmuutta ei oltaisi sopimuksia saatu. Nyt asiakkaalle voidaan osoittaa, että ollaan myös tosissaan, vakuuttaa Kari.
”Osuuskunnan edut ovat selvät, kun jäsenet myyvät hakkeen osuuskunnalle ja jos voittoa jää, jäsenet jakavat voiton”.

Saharisen lämpö- ja hakeurakointia

Kari on osuuskunnan jäsen ja hän huolehtii neljän oman kohteen lämmityksistä Suomen Biolämmön valmistamilla lämpökonteilla. Karin hoidettavana ovat myös kahden Keslan 4560C hakkurin työt. Traktoreina hakkureiden edessä ovat kaksi 190T Valtraa ja nostureina Joutsat. Yksi hakkuri on lähes uusi ja toinen on kolme vuotta vanha. Kokemusta on aikoinaan kertynyt mm. TT1000 ja Bruksin hakkureista. Myös kuusi erimerkkistä nosturia on ollut vuosien varrella käytössä.

– Arkipäivisin hakkeen toimitukset hoituvat vakiotyöporukalla, itse ajan viikonloppuna, kertoo Kari. Näin saadaan myös hakettamiseen toimitusvarmuutta.

– Hakkuri on toimiva , mutta halusin hieman toisenlaisen vaunun ja kuormaimen. Käytössä on Joutsan vetävä ja jarruttava alusta, joka on tähän käyttöön suunniteltu. Joskus kävi niin, että mäki uskallettiin ajaa ylös, mutta alas ei ole uskallettu ajaa ilman ketjuja, kun ei perävaunussa ollut jarruja. Jarrullisella vaunulla loppuivat ketjusulkeiset ja tienpäällä turvallisuus parani kertaheitolla.

– Nosturinvalinnassa päädyin myös Joutsalaiseen. Perusteena on se, että kasaa ei pureta nostamalla vaan purkaminen tapahtuu vetämällä. Jatkopuomissa ja taitossa pitää siis olla voimaa ja kuormaimen pitää olla näppärä käyttää. Ohjaimina ovat Parkerin IQAN:it, joissa on säädettävät kiihdytys- ja hidastusrampit. Tällöin kuormaimella ei tule reuhdottua.
– Omassa alustavalinnassa yksi ratkaiseva tekijä oli se, että halusin mukaan polttoainesäiliön. Mukana työmaalle kulkee toistatuhatta litraa polttoainetta virallisesti hyväksytyssä Metsätyön säiliössä, joka on asennettu kiinteästi vaunuun. Pisimmillään käydään hakettamassa noin 100 kilometrin päässä.

Puut hakkeeksi

Normaalisti puuta haketetaan vain sitä mukaa, kun haketta toimitetaan tarvitsijoille. Haketta tehdään energiapuusta, joka kerätään hakkuualueilta ja metsänhoitokohteista. Varastojen paikat ja hakkeen laadun on oltava tiedossa heti varaston valmistuttua, joten tarvittaessa voidaan valita mitä, mistä ja minne haketta toimitetaan. Kaikki varastotiedot ovat koordinaatteja myöten internetpohjaisia, mikä helpottaa varaston valvontaa ja logistiikkaa.
Polvijärven laitosta varten on varastoitu 1000 kuutiota pakkas- ja kelirikkovarastoon kuivaa haketta. Haketta kuljetetaan varasto- ja purkupaikasta riippuen kuorma-autolla joko nuppi tai rekkakuljetuksena.

Joutsan maahantuontia ja myyntiä

– Joutsan kuormainten ja metsäperävaunujen tuonti lähti liikkeelle, kun tehtaalta otettiin yhteyttä minuun. Tutustumiskäynti Joutsan tehtaalla varmisti tuotteiden laadun. Itse asiassa tuotteethan olivat tuttuja jo entuudestaan. Omassa käytössä minulla on jo muutamia Joutsan perävaunuja ja kuormaimia. Seuraavasta toimituserästä on jo tehty useita tilausvahvistuksia. Asiakkaat tuntuvat olevan merkkiuskollisia ja luottavat laatuun.

Kari on pitkänlinjan metsämies ja käyttötottumukset ovat tietynlaiset.
– Jokaisella käyttäjällä on toki omat tarpeensa ja siksi itselle pitää valita parhaiten käteen sopiva laite. Joutsalaiset ovat kestäviä ja jouhevia käyttää. Voimaa on riittävästi myös hakkurikäyttöön. Kuormainpukin ja tassujen rakenne on yksinkertainen. Vaunussa on myös nivelaisa, mutta sitä tarvitaan hakkurikäytössä harvoin. Kokonaisuutena Joutsan paketti on siisti ja toimiva, Kari kehuu.

– Kun maavaraakin on 68 senttiä, voidaan hakkuri sovitella vaikka epätasaisemmallekin kohteelle tien varteen. Yksi peruste oman vaunun valintaan oli haluttu korkeus hakkurin syöttöpöydälle. Aurauspenkka on tienvarsikasoissa yleensä kasan ja tien välissä. Tässä voidaan nyt syöttää tavaraa suoraan kitaan ilman lumitöitä.

– Keslan hakkuri on kyllä tehnyt tasaisen hakkeen, mitä asiakkaatkin arvostavat. Tämän kokoluokan traktorihakkureista meidän käyttöön se sopii ainakin hyvin, perustelee Kari.

Erilainen koura

Käytössä on hieman omaperäinen koura. Toisella puolella kouraa ovat pelkät piikit. Tällainen koura on hyvä rankapuussa ja hakkuutähteessäkin piikit uppoaa kasaan jouhevasti, Kari neuvoo kokemuksesta.

Lue seuraavaksi