Uutiset

Yleinen

Oikea maatalousnäyttely

National Ploughing Championships on kyntökilpailun ohella valtavan suuri maatalousnäyttely. Irlannissakin sateet ovat jatkuneet koko kesän ja näyttelyn alla poutaantunut sää sai monet viljelijät jäämään puintitöihin. Tästä huolimatta jo ensimmäisenä päivänä näyttelyyn tutustui 75 000 kävijää ja alueen 10 leveää pääkäytävää täyttyivät ihmisistä.

Politiikan näyttämö

Yli 900 näytteilleasettajaa ja yli 200 000 vierasta tekevät tästä kolmipäiväisestä näyttelystä yhden merkittävimmistä maatalousalan tapahtumista koko Euroopassa. Irlantilaisille itselleen tapahtuma on erittäin merkittävä paitsi maatalousalan kohtaamisena, myös politiikan teon näyttämönä.
Paikallisten valtapuolueiden teltat ovat näyttelyn suurimpia ja maan tärkeimmät TV- ja radiokanavat tekevät näyttävillä osastoillaan suoria lähetyksiä eetteriin. Tärkeimmät sanomalehdet uhraavat sivukaupalla palstatilaa tapahtumalle ja maatalouden ajankohtaisille asioille. Tietysti kaikki merkkihenkilöt käyvät paikalla kertomassa viimeaikaisista ponnistuksistaan maatalouden edistämiseksi.
Keskiviikkoaamuna 24.9. ilmestyneiden Irlantilaislehtien etusivuja hallitsivat Kauhajoen kauheudet ja näyttelyn tapahtumat. Avauspäivänä julkistetuista uutisista mielenkiintoisimpina esimerkkinä pisti silmään Irlannille käytännössä jo myönnetty oikeus EU -maataloustukien osittaiselle maksatukselle etukäteen huonojen sääolosuhteiden takia.
Toinen suuri uutinen koski maahan perustettavaa seitsemää bioenergiapuistoa, joiden perustamiseen EU:kin osallistuu. Puistoissa tullaan tekemään bioenergia-alan kehitystyötä raaka-aineen kasvattamisesta ja korjaamisesta, aina sähkön- ja lämmöntuotantoon saakka. Muut puistot tullaan toteuttamaan tiiviillä aikataululla, kunhan sopivat sijoituspaikat saadaan järjestettyä.

Neuvoja ja nähtävää

Oikean maatalousnäyttelyn tapahtumasta tekee kaikkien alan toimijoiden esiintyminen sulassa sovussa samalla areenalla. Osastojen ryhmittely on tehty ilmeisesti ilmoittautumisjärjestyksessä ja oikeastaan vain kotieläinosastot olivat suurin piirtein samalla alueella. Järjestely oli virkistävä poikkeus muiden suurtapahtumien monokulttuurille.
Kyntämisellä on edelleen tärkeä rooli tapahtumassa ja laajalla kilpailualueella miteltiin paremmuudesta kaikissa perinteisissä luokissa ja lisäksi veteraanitraktoreilla oli oma sarjansa. Veteraanitraktoreilla tarkoitetaan tässä oikeasti vanhoja koneita. 60 –luvun traktorit olivat vielä hyvin edustettuina normaaleissa kilpasarjoissakin.
Koneosastoja sijaitsi koko näyttelyalueella ja niitäkin leimasi monimuotoisuus. Suurten kansainvälisten jättien yhden merkin osastojen väleissä oli runsaasti yksityisten kauppiaiden osastoja, joilla esiteltiin kaikki edustuksessa olevat tuotemerkit. Tämän ansiosta saman merkkisiä työkoneita saattoi hyvinkin olla viereisillä osastoilla näytillä.
Poikkeuksellista näyttelyn konekentällä oli myös Suomalaisten konevalmistajien lähes täydellinen poissaolo. Maassa vallitseva innostus bioenergian ympärillä näkyi kattilaosastojen ja polttoainetoimittajien suurena määränä ja kuhinana näillä osastoilla. Suomalaiset valmistajat olisivat erottuneet joukossa rutiinisuorituksellakin edukseen.
Suomalaista väriä näyttelyyn toivat Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa Case IH –traktoreita myyvän, Agri-Haka Oy:n asiakasmatkalla olleet vierailivat. Viikon mittaisella Irlannin matkallaan retkeläiset tutustuivat kattavasti paikalliseen maatalouteen ja alan teollisuuteen. Lisää Irlannin maataloudesta seuraavassa numerossamme.

Lue seuraavaksi