Uutiset

Yleinen

Nurmi nurin ilman murskausta

Niittomurskaimen käyttö vaatii enemmän moottoritehoa ja polttoainetta kuin vastaava niittoyksikkö. Jotta voimaa niittomurskaimen pyörittämiseen olisi, pitää traktorissa olla enemmän voimaa kuin niittolaitteeseen, jossa ei ole murskausta. Jos murskauksesta niiton yhteydessä luovutaan, voidaan käyttää suurempaa työleveyttä tai kevyempää traktoria.

Kun traktori voi olla kevyempi, voidaan niitto tehdä kosteammallakin pellolla, eikä peltoon jää turhaan jälkiä. Niiton työleveyden kasvu taas tasoittaa korjattavan sadon laatua, kun sato saadaan kuivumaan samaan aikaan.

Karhotus tehostunut

Murskaamaton nurmisato kuivuu hieman hitaammin kuin murskattu. Pöyhintä taas edistää kuivumista. Aiemmin pöyhintä oli monesti nurmikorjuussa ongelma, kun pöyhimet eivät olleet riittävän tarkkoja tekemään siistiä jälkeä. Nykyisillä, tehokkailla pöyhimillä saadaan sato vankastakin heinästä nopeasti kääntymään ja kuivumaan.

Kun pohditaan hankittavan pöyhimen kokoa, kannattaa valita ”kaksi pykälää” suurempi pöyhin, kuin ensin oli mielessä. Isokaan pyöhin ei vaadi suurta traktoria eteensä. Kun pöyhintää tehdään työleveydeltään riittävän suurella pöyhimellä, työ edistyy. Samalla saadaan suuremmatkin korjuualat kuivumaan samaa tahtia.

Pöyhinnällä on sadon laatuun merkittävä vaikutus. Pöyhintätyö pitäisi tehdä kohtuullisen pienellä ajonopeudella, jotta märät paakut saadaan auki ja sato kuivuu samantahtisesti. Liian suuri ajonopeus ei paranna sadon laatua, päinvastoin. Pöyhinnässä ei missään tapauksessa pitäisi raapia maata, joka aiheuttaa pölyämistä ja siten heikentää sadon hygieenistä laatua.

Riittävästi sänkeä

Sängen korkeus vaikuttaa sadon hygieeniseen laatuun. Jos sänki jätetään niitossa riittävän pitkäksi, pysyy niitetty sato paremmin irti maasta. Sopiva niittokorkeus on noin 7 senttiä eli kämmenen leveys maasta mitattuna.

Kun niittokorkeutta on riittävästi, eivät mahdolliset lannanlevityksen jäänteetkään päädy rehuun. Samalla saadaan pysymään rehu irti maasta.

Lue seuraavaksi