Uutiset

Yleinen

Nurmi- ja luomukoneet BT-Agrolta

BT-Agro on tehnyt työtä luomutuotannon kaluston kanssa jo reilu 15 vuotta. Luomuna viljeltävät hehtaarit ovat sinä aikana lisääntyneet huimasti ja tietämys luomusta on lisääntynyt. Luomutuotannossa pitäisi jatkuvasti ylläpitää hyvää hoitotasoa, jotta rikkakasviongelma saadaan pidettyä aisoissa. Nyt tilat ei enää siirry luomuun ideologisista syistä. Luomutuotteiden tuottajalle luomutuotteista saatava lisähinta vain on ollut ongelma.

BT-Agrolla on uudet kotisivut ja aivan uusi logiikka, missä koneet ovat ryhmitelty tuoteryhmittäin. Tuoteryhmät pyörivät karusellissa ja karusellin kuvaa klikkaamalla pääsee tutustumaan paremmin. Tuotesivun yhteydessä on myös videoita ja lisätietoja tehtaasta.

-Luomutuotantoon pitää suhtautua riittävän kiinnostuneesti, muuten satotasot romahtavat, kun rikkakasvit valtaavat pellon ja siinä vaiheessa ongelmat ovat valtavat, Boris Lindgård aloittaa. Luomutuotannossa pitää koko ajan seurata kasvustoja ja olla liikkeellä suunnitelmallisesti ajoissa. Työvaiheet pitää olla myös ajoitettu oikein, jotta teho on paras mahdollinen.

-Minulle tulee runsaasti soittoja, miten luomupeltoja pitää hoitaa, Boris kertoo. Joka kerta haluan kysyä samat asiat asiakkaalta kuin luennollakin; mitä halutaan tuottaa, mikä on sopivin viljelykierto ja millaisilla välineillä työ saadaan tehtyä. Kun nämä asiat ovat ensin selvillä, voidaan alkaa puhua koneista, millä työ voidaan hoitaa.

Vuorottelu kuntoon

Meillä on valikoimissa markkinoiden laajin työkonevalikoima luomupuolelle, mutta kalusto pitää valita käytön ja tarpeen mukaan, Boris kertoo. Esimerkiksi tiloilla, missä on viljaa kierrossa enemmän, voidaan luomutuotantoa ylläpitää, kun välineet ovat oikeat ja siemenrikkakasvit pidetään kurissa. Viljan välissä pitää olla nurmea ja kerääjäkasvit, jotta kierto toimii.

Jos viljaa on usein, kasvukaudella pitää rivivälit rikkaäestetään, eikä hajakylvö silloin oikein käy. Rivikylvössä rikkaäestys voidaan tehdä, jotta siemenrikkakasveja saadaan nujerrettua, vilja saadaan vankistumaan ja varjostusta lisättyä.

Rikkaäestystä tehdään kolmella tavalla riippuen maalajista, ajasta ja rikoista. Piikit voivat olla hylkäävässä asennossa, suorassa tai ottavassa asennossa.

-Meillä on valikoimissa Einböckiltä varta vasten tähän suunniteltu malli, jossa piikit ovat pidemmät ja jossa piikkien kulmaa voidaan pitää ottavana ja vaikeita pieniä rikkakasveja nostaa maasta ylös. Pitää muistaa, että ajonopeutta voidaan silloin pitää vain 3-5 kilometriä tunnissa, koska rikkaäestämme vain noin 5 päivää viljan kylvön jälkeen. Jotta pellolla maltetaan ajaa riittävän hitaasti, pitää työleveyttä olla riittävästi. jotta esimerkiksi yhdeksänmetrisellä koneella voidaan järkevästi ajaa pellolla, pelto pitää olla kohtalaisen tasainen. Toki koneen työleveys on jaettu useampaan lohkoon, jolloin pienet epätasaisuudet eivät haittaa. Suomeenkin on myyty 12-metrisiäkin koneita, Boris kertoo.

Boris Lindgård Einböckin rikkaharan kanssa. Piikit toimivat riviväliä harattaessa etuviistoon käännettynä rikkakasveja nostavasti. Ajonopeus pitää vain olla sopiva siihen herkkään hetkeen. Pitkien piikkien kulmaa voidaan muuttaa hydrauliikalla ja näin rikkaäes voidaan käyttää laajempi. Samaa laitetta voidaan myös käyttää nurmikasvustojen kunnostamiseen. Nurmikasvustojen hoitoon on tarjolla Einböckiltä järeämpiä malleja, joiden kanssa nurmen pinta oikeasti äestetään auki 5 mm ja näin siemenet saavat riittävästi maata ympärille, jolloin siemenet itävät.

Suomessa on liian lyhyt kasvuaika, joten kerääjäkasvien kylvö viljan puinnin jälkeen ei onnistu. Kerääjäkasvit kylvetään viimeiseen rikkaäestyksen yhteydessä, joka on riippuen maalajista ja kuivuudesta 1 1/2 – 2 1/2 viikkoa viljan kylvön jälkeen. Tällöin orgaanisen massan määrää voidaan maassa kasvattaa. Kerääjäkasvien muokkaukseen käytetään kultivaattoreita, mutta tarjolla on myös uutuutena matalaan kyntävä Ovlacin Mini leveäsiipinen kyntöaura.

-Kun pellolla on paljon kasvustomassaa, pitää auran olla läpäisevä, Boris muistuttaa.

Boris Maatalous Konemessuilla esittelemässä Ovlac Mini-auroja.

Kvick-Finn

-Meidän oma tuote, perinteinen Kvick-Finn on saavuttanut Suomessa luomuviljelijöiden keskuudessa hyvän maineen ja kone on ollut toimiva. Mallisto on tuossa tuotteessa laajentunut ja nyt saatavilla on myös kevyempi versio. Perinteinen malli tulee pitämään pintansa etenkin sen takia, että jousitetut piikit toimivat kuten poimintakone ja virallisessa tutkimuksissa Suomessa olemme saaneet jopa 98 % tehon. Jousitetut piikit toimivat myös hieman kivisessä maastossa. Sellaisen koneet, missä on suorat piikit murtopultti, eivät salli kiviä ja työ ei ole joutuisaa. Toisaalta ne eivät poimi rikkakasvejakaan yhtä hyvin, Boris kertoo.

Kvick-Finnin markkinat Pohjoismaihin ovat jo avautuneet ja muutama kone on jo myyty Ranskaan ja Saksaan. Ensi kesänä ulkomailla järjestetään peltopäiviä, missä tuotteita esitellään käytännössä. Myös myynti Baltian maihin on käynnistynyt. Juuri huhtikuussa BT-Agro osallistuu omalla osastolla ja maahantuojan kanssa kaikissa kolmessa Baltian maassa näyttelyt. Vienti Eestiin on ollut jo seisemän vuotta ja Latviassa kolme vuotta ja nyt viikolla laajennettiin reviiriä Liettuaan.

Kvick-Finn on saavuttanut Suomessa luomuviljelijöiden keskuudessa hyvän maineen ja kone on ollut toimiva. Kvick-Finn heittää rikkakasvit juurineen kuolemaan pellon pintaan.

Lue seuraavaksi