Uutiset

Yleinen

Nurmet kuntoon ilmastimella

Vaativia asiakkaita

Golfarit ovat vaativia asiakkaita, kertoo Maarit ja nimenomaan golfareille olemme työtä täällä tekemässä. Pelin kulku ei saa olla huonosta nurmesta kiinni.

– Jos kenttä ei ole loistokunnossa, putti saattaa epäonnistua, sanoo Maarit ja hymyilee.

Jos kenttä on pelaajien mielestä huonossa kunnossa, viesti kyllä tulee kentän hoidosta vastaavien korviin nopeasti. Pitää muistaa, että mitä aikaisemmin ja mitä paremmassa kunnossa kenttä on, sitä enemmän täällä on pelaajia. Meidän töiden onnistuminen vaikuttaa suoraan siihen, miten paljon täällä käy vieraita, pohtii Maarit.

– Tavoitteenamme on että kenttä olisi pelikaudella ensiluokkaisessa kunnossa jatkuvasti. Ja välineitä kentän kunnostukseen on kyllä runsaasti varikolla odottamassa, kehuu Maarit. Uusia ideoita toki otetaan aina vastaan, miten voimme työt tehdä vielä paremmin, hän jatkaa.

Talvivauriot merkittäviä

Hoito on tärkeää, jotta nurmi saadaan nopeasti pelikuntoon. Talvi Kainuussa on yleensä kova ja siksi kentän peruskuntoon pitää kiinnittää erityistä huomiota, jotta nurmi saadaan nopeasti kuntoon ja kausi avattua. Erityisesti nurmea täällä koettelee suojakelit keskellä talvea, kun vesi kerääntyy lumen alle etenkin painanteisiin. Keväällä ensimmäinen tehtävä onkin saada nurmi vihertämään, myös aukkopaikoissa.

Nurmi kuluu

Golfkentillä nurmen kulutus on suurta. Vaikka kentät ovat laajoja, pelaajat kävelevät 18 reiän pelissä noin 5 kilometriä ja aikaa siihen kuluu noin 4 tuntia. Koko ajan pelaajat tallaavat nurmea ja siihen tulee pieniä vaurioita.

Sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi nurmipintaan, kun hoito on intensiivistä. Täällä ajetaan koneilla päivittäin. Väylät leikataan yleensä joka toinen päivä ja greenit joka päivä. Nurmen tavoitepituus väylällä on enintään 14 milliä ja greenillä 2,8-4 milliä.

Intensiivistä hoitoa

Golfkenttien leikkuu on intensiivistä, kun lähes kaikki ruohojäte jätetään maahan ja kenttää tallataan jatkuvasti. Kentän pintaan muodostuu vettä ja ravinteita läpäisemätön kuitukerros. Eikä kuitukerroksen läpi vaihdu kaasutkaan kuten pitäisi.

Jos vesi ja ravinteet jäävät pintaan, viihtyvät myös nurmikasvien juuret pinnassa. Pinnassa olevat juuret ovat ongelma, kun tulee kuiva kausi, Vettä ei ole pinnassa varastossa riittävästi ja pitää aloittaa kastelu nopeasti. Kastelu lisää työtä, eikä nurmi ole niin hyvässä kunnossa kuin sen pitäisi olla

– Tämä muutaman sentin syvyydessä oleva kuitukerros on oikeastaan golfkenttien yleinen ongelma, kertoo Maarit.

Jotta vesi ja ravinteet imeytyisivät maan pinnasta syvemmälle, pitää kuitukerrokseen tehdä reikiä. Rei´istä vesi ja ravinteet pääsevät syvemmälle, jonne myös kasvien juuret sitten hakeutuvat entistä hanakammin. Myös kaasut vaihtuvat ja juuristo voi paremmin.

Kuitukerros rikki

Greenillä kuitukerros rikotaan syksyllä tapituskoneella, joka tekee vain reikiä greeniin. Greeneille tehdään keväällä kunnon pystyleikkuu, joka kerää kuolleen ruohon pois ja mahdollistaa uuden heinän kasvun ja kylvön.

Väylille tehdään syksyisin holkitus, josta syntyy holkitusjätettä eli siitä tulee papanoita kentän pintaan. Keväällä aloitetaan väylien hoito verkottamalla ne. Holkitusjäte eli maalieriöt hajoavat samalla.

Väylien pinta-ala on paljon isompi ja niiden hoito vaatii isomman ja leveämmän koneen. Siihen työhön Vuokattiin hankittiin keväällä kaksi ja puolimetrinen McConnel Pasturatur, jolla nyt on ajettu väylät kolme kertaa läpi. Keväällä väylät on ajettu ensimmäisen kerran ja kesällä kahdesti.

Traktorit väylillä

Traktorikalustolla voidaan tehdä töitä väylillä, mutta isolla traktorikalustolla ei ole mitään asiaa greeneille, koska greenin pintaan ei saa tulla epätasaisuuksia. Greenien hoitoon on käytössä runsaasti erikoiskalustoa.

– Greenien leikkaaminenkin on tavallista väylän leikkuuta tarkempaa ja siksi siihen työhön hankittiin tänne täksi kaudeksi uusi sähkökäyttöinen greenileikkuri.

Katinkullan kenttää hallinnoi Katinkulta Golf ja kentän hoito ostetaan Vuokatin Nurmi Oy:ltä. Vuokatin Nurmi Oy tekee myös paljon muuta viherrakennustyötä Sotkamossa ja lähiympäristössä kuin hoitaa Katinkullan golfkenttää. Vuokatin Nurmi tekee erilaista piha- ja tiealueiden rakentamista kokonaispalveluna. Tarjolla on suunnittelua, uudisrakentamista, kunnostusta sekä alueiden hoitoa ja ylläpitoa.

Kuitukerros rikki Pasturaterilla

Jotta kuitukerros saadaan rikki, pitää siihen pistää reikiä. Nurmenhan pitää olla pelikunnossa jatkuvasti, eikä sitä voi muokata muuten. Vuokatin Nurmi on hankkinut tähän tarkoitukseen McConnel Pasturater, nurmikon syväilmastajan. Pasturater voidaan kiinnittää joko etu- tai takanostolaitteisiin ja sillä voidaan ajaa kumpaan suuntaan tahansa.

Pasturater on sangen yksinkertainen, mutta tehokas kone, kertoo Boris Lindgård Ekotjänst Lindgårdilta.

– Siinä on yhteen rumpuun kiinnitetty laipat, joihin kuhunkin kiinnitetään viisi veitsileikkuria. Kun rumpu ajettaessa pyörii, painuvat veitsileikkurit vuorotellen maan alle ja tekevät reikiä, Boris kertoo

– Kone on siis yksinkertainen käyttää, sillä pitää vain ajaa edestakaisin väylää, kertoo kentänhoitaja Ismo Niskanen, joka hoitaa työkseen kenttiä Vuokatissa ja on ajanut väylät läpi. Sen verran kun pitää huolta, että koneella ajaa suoraan, niin siinä kaikki ja sadetuslaitteiden putkia ja sadettimia pitää hieman varoa

– Itse asiassa tällä koneella pitäisi melkein aina olla jonkun ajamassa, mutta vähintään kerran kuukaudessa alueet pitäisi käydä läpi. Olemme kyllä huomanneet, että nurmi on terhakkaampaa hetken aikaa. Ilmastuksen vaikutus vain kumotaan nopeasti, kun kenttää taas tallataan, muistuttaa Maarit. Mistä aloitus lähtee eli tiiauspaikoille, ei tällä laitteella ole tähän mennessä menty, koska siellä on herkät sadettimet. Veitset saattaisivat rikkoa ne.

– Kun täälläkin on paikkoja, jossa nurmi ei ole kauttaaltaan kunnossa, kone hieman repii nurmen pintaa. Kaikki paikat kuitenkin pitäisi ajaa, jotta nurmi tulisi kuntoon. Heikko nurmi vain kielii ongelmista maan alla, huomaa Maarit.

Jälkiä nurmessa

Kun Pastaraturilla on ajettu ja tarkastellaan jälkiä nurmessa, havaitaan, että kerta-ajolla nurmeen jää noin 20 sentin välein pituussuunnassa pitkän ”autonavaimen mentävä” reikä. Reikä on hieman pitkulainen ja noin 7 senttiä syvä.

– Nyt ei kuitenkaan ollut lisäpainoja, jotka lisäävät massaa ja terät painuvat syvempään, kertoo Ismo. Ja jos veitseniskuja haluaa lisää, ajetaan toiseen kertaan ja vaikka hieman ristiin.

Väyliä täydennyskylvetään meillä aika harvoin, viilto edesauttaa aukkopaikoissa olevan kylänurmikan siemenen itämistä jolloin väylä saadaan ilman kylvöä nopeasti vihertymään jos viilletään tarpeeksi usein

– Viillot kun tekee, niin siitä se innostuu kasvamaan, kertoo Maarit.

Lue seuraavaksi