Uutiset

Yleinen

Nummekilta Biojack-energiakourat

Nummek ei ole aivan tavallinen energiakouria valmistava yritys. Sen tuotevalikoimaan kuuluvat myös AvekoPress-jätepuristimet. Kun on asianmukaiset koneet ja ammattilaiset tekemässä, valmistetaan myös alihankintana komponentteja esimerkiksi Cargotecille ja Mercedes Benzille. Sopimusvalmistusta on myös kuormainvalmistajille. Tällä hetkellä töissä on 16 henkilöä.

Nummek Oy:n historia alkaa vuonna 1975. Päätoimiala oli edellisten omistajien ajalta 80-luvulta nostoteliakselit, joita käytettiin Mercedes-Benz-kuorma-autoissa ja muussakin kalustossa. Mersulle niitä toimitettiin tehtaalle 2018-vuoteen saakka ja sen jälkeen edelleen varaosina. Unto Asikainen, eli Janne Asikaisen isä, osti yrityksen alkuvuonna 2005.

2018 Metkossa Biojackin mallistoon esiteltiin järein 650S kaivukoneeseen sovitettavaksi.

-Itse olen ollut täällä ensimmäisen kerran vuonna 2005 kesätöissä ja tuotantotalouden insinööriopintojen aikana vuosien varrella on tullut tutustuttua tuotantoon, jotta tiedän, mitä pystymme tarvittaessa täällä itse tekemään, Janne Asikainen aloittaa. 2008 tulin tänne töihin vakituiseen.

-Markkinatilanteet saattavat muuttua ja aina pitää olla mielessä ja ajatuksissa erilaisia vaihtoehtoja. Alihankintatöissä vahvuutemme on osakokonaisuuksien ja valmiiden tuotteiden valmistamisessa. Pystymme tekemään tuotteet alusta asti itse, aina hitsauksesta, koneistuksesta ja kokoonpanosta maalaukseen saakka. Samoja työstökoneita käytämme myös omien tuotteiden valmistamisessa, Janne Asikainen kertoo.

Tuotanto on rakennettu omaan osaamiseen tukeutuen ja tuotteet on suunniteltu yhteistyössä asiakkaiden ja eri alojen ammattilaisten kanssa. Metallilevyt tulevat kaikkiin tuotteisiin laserleikattuna ja kantattuna. Niitä töitä ei kaikkien kannata tehdä ja siksi niissä käytetään alihankkijaa.

-Levyn leikkaaminen ja kanttaaminen ovat erikoishommia, joidenka taloudellisuus edellyttää tiettyä volyymiä ja siihen emme itse vielä pääse, Janne tunnustaa.

Valmistuksessa edetään mahdollisimman selkeästi ja suoraviivaisesti. Hitsaamisen jälkeen kappaleet raepuhalletaan ja pohjamaalataan itse. Komponentit koneistetaan pohjamaalauksen jälkeen. Tämän jälkeen tehdään kokoonpanoa ja tuotteet pintamaalataan. Lopullisen kokoonpanon jälkeen tuotteet vielä koeajetaan/testataan testiyksikössä.

Jätepuristimet merkittävä osa

Aveko-jätepuristimia on tehty 1990-vuodesta lähtien ja tuo liiketoiminta ostettiin 2014.

Jätepuristimessa on puristin ja säiliö, joidenka rakenteet vaihtelevat hieman käyttötarkoituksen mukaan. Räätälöinnillä voidaan suunnitella syöttöpäähän asiakkaan toivomat ratkaisut.

Perinteisessä jätepuristimessa on luukku, mihin heitetään puristettava tavara, syöttöpäähän voidaan rakentaa myös astiankaatolaite tai syöttökuilu rakennuksen kerroksista. Koko rakenne voi olla myös matala, jollaisia käytetään kaupungeissa sisäpihoilla, missä on ahtaat porttikongit.

Aveco-jätepuristimien valmistus aloitettiin 1990. On ainoa tällä tietoa Suomessa 100 % valmistettu puristin, Janne esittelee.

Tuotteet ovat saaneet myös avainlipputunnuksen.

-Tällaisiin erikoiskohteisiin toimitamme puristimia. Ne ovat toki aina pieniä sarjoja, mutta niihin on meillä piirustukset ja osaaminen, kuten normikokoisiin puristimiinkin. Kyselyitä erikoiskohteiden asiakkailta tulee säännöllisesti ja uusia piirustuksia tehdään aika ajoin. Jätepuristin saatetaan uusia vaikka viiden tai kymmenen vuoden välein.

-Jätepuristinvalmistusta on Suomessa muuallakin, mutta yrityksemme on kustannustehokas ja tällä hetkellä tiettävästi olemme ainoa valmistaja, jolla on 100 % Suomessa valmistettu puristin, kun ostamamme komponentit valmistetaan myös Suomessa, Janne kertoo.

Jätekontti on kokoonpanovaiheessa, joka rakennetaan komponenteista. Hitsattavat pellit tulevat leikattuna ja särmättynä. Kun kokoonpano on tehty, siirretään kontti ulkokautta raepuhallukseen ja siitä suoraan pohjamaalaukseen.

Jätepuristimia toimitetaan kotimaahan, koska aivan tolkuttoman kauas jätekontteja ei kannata myydä ja viedä, kun kuljetuskustannus on kontilla suuri. Rekalla saadaan kuljetettua 2-3 kappaletta kontteja, joiden sisällä on pääasiassa ilmaa. Jätepuristinkauppaa hoitavat oman myynnin lisäksi jälleenmyyjät, joilla on useiden merkkien edustukset, Janne toteaa.

Koneistamossa on tarvittavat työstökonekeskukset, jotta esimerkiksi venttiililohkot voidaan itse koneistaa täällä.

Toimitamme asiakkaille puristimia myös leasingrahoituksella lähinnä Op-rahoituksen kautta. Sen verran haluamme pelata avoimin kortein, että laitteelle määritellään jäännösarvo kauden loppuun. Tarvittaessa asiakas voi sitten jatkaa uudella sopimuksella uudella, alemmalla jäännösarvolla.

Jätepuristimet ovat vaatineet aikoinaan myös panostuksia. Uusi isompi maalaamo tehtiin Avekoa varten aikoinaan vanhan lähettämön tiloihin. Jätepuristimet kun pitää saada maalattua kokonaisena. Ennen maalaamoa on 7*10-metrinen raepuhallus ja maalaamo on saman kokoinen.

Biojackit metsään

Meille yrityksen ja tuotteiden kehittäminen on jokapäiväistä. Siksi oikeastaan aikoinaan aloitettiin myös Biojack-energiakouran kehittely. Valmistajia aikoinaan oli vähemmän ja teknisiä ratkaisujakin oli rajoitetusti, joten päätimme panostaa modulirakenteiseen kouraan, jolla voidaan sekä korjata energiapuuta ja myöskin kuormata sitä. Myöhemmin mallistoon tulivat harvesterikourat.

Kuvassa näkyy metallikuutio ja siitä työstetty venttiili. Ainoastaan venttiililohkot harvesterikouraan ostetaan alihankkijalta.

Aikoinaan vuonna 2008 Biojack 150-malli esiteltiin Metkossa. Seuraavassa Metkossa oli esillä malli 300 ja siihen asiakkaat halusivat sovitteet kaivukoneeseen. Kaivukoneessa on toki voimaa ja tuottoa enemmän kuin perinteisessä traktorissa ja puutavarakuormaajassa. Siitä lähtien mallistossa on ollut tarjolla molemmat vaihtoehdot. Etenkin vientiin toimitetaan kaivukonesovitteisia energiakouria. Kaivukonetta käytetään yhdyskuntatöissä, mutta myös peltojen reunojen siivoamiseen. Tällöin tavara saadaan kerättyä hallitusti kasoihin myös ahtaissa paikoissa. Nyt mallistossa on tarjolla sekä riippuvia malleja puutavarakuormaimiin että kaivukoneisin, sekä ns. kiinteitä puomimalleja pikakiinnikkeineen kaivukoneisiin.

Kun leikatut ja särmätyt kappaleet on saatu Nummekille, ne kaikki hitsataan itse. Hitsaamisessa käytetään jigejä, jolloin kappaleet saadaan heftattua kiinni ja sitten hitsaus viimeistellään. Ensin polttoleikkeet on hitsattu, raepuhallettu ja sitten pohjamaalattu. Sitten vasta työstetään akselilinjat, jotka ovat suorat. Näin varmistetaan pienemmät välykset.

Emme aikoinaan halunneet kiinteää terää, vaan pienimässäkin Biojackissa on liikkuva terä, joka väistää katkaisun jälkeen. Tällöin koura on monikäyttöinen ja sillä voidaan myös kuormata puutavaraa ja metsään riittää yksi mies ja yksi kone.

-Kaikkihan eivät kuormausominaisuutta välttämättä tarvitse. Monelle kuormausominaisuudesta olisi helpotusta ja se vähentää työlaitteiden määrää, Janne muistuttaa.

-Jos ensin alkuun ei aivan tiedetä, mitä tai kuinka paljon kouralla tehdään töitä, niin energiakoura ilman lisävarusteita on järkevä ratkaisu. Meidän kouraa voi kuitenkin täydentää myöhemmin esimerkiksi joukkokäsittelyominaisuudella, jolloin päästään taloudellisesti tekemään monenlaisia hakkuita, Janne esittelee.

-Meillä on Suomessa jälleenmyyjiä, jotka hoitavat oman alueensa myynnit. Me hoidamme tällä hetkellä itse sitten loput alueet. Jälleenmyyjien konepäivillä tuotteita käydään myös esittelemässä ja kertomassa Biojackin hyvistä puolista. Ulkomaille Biojackia myydään vain jälleenmyyjien kautta ja tammikuussa palkattiin uusi vientipäällikkö. Pääasiallisimmat vientikohteet ovat Saksa, Sveitsi, Itävalta ja Pohjoismaat.

Vaikka kilpaillulla alalla olemmekin, niin haluan nukkua yöni rauhassa ja olla asiakkaille rehellinen, Janne toteaa. Biojackin ostaja esimerkiksi saa myöhemmin lisävarusteena hankittavat komponentit samaan hintaan, kuin että olisi hankkinut kaiken kerralla eli ylimääräistä hintaa ei esim. keräävistä kourista joudu maksamaan.

-Meillä on hyvät ja ammattitaitoiset jälleenmyyjät, jotka tuntevat tuotteet, mutta aina saa soitella myös tehtaalle ja kysellä tuotteistamme.

Biojackin lähtökohta on moduliajattelu. Energiakouria ja kaatokouria on toimitettu nyt 11 vuotta ja puuta käsitellään noin 2000:lla kouralla noin 20:ssä eri maassa. Osa käyttää kouraa kuukauden ja osa kauemman aikaa vuodessa. Osa asiakkaista on päivittänyt kouraansa myöhemmin ja hankkinut lisävarusteita vuosien varrella. Puuta saadaan tämän jälkeen oksittua ja kaulattua kaadon yhteydessä tai koura on varustettu keräyskäpälillä, kun kohteet ovat olleetkin entistä enemmän risukkoa. Energiakouria voidaan myös varustaa pituusmittaavilla ja kuutioivilla mittalaitteilla. Mallistossa on myös erikokoisia kahmareita.

-Melkoinen määrä näillä kourilla on vuosien varrella puustoa metsästä poistettu ja parannettu jäljelle jäävien puidenmahdollisuuksia, Janne päättää.

Kuvassa Janne Asikainen ja Ruotsiin on lähdössä isoin mallistossa oleva kaivukoneeseen kiinnitettävä energiakoura, missä on myös keräävät kourat ja käpälät. Kokoonpanoon menee aikaa noin puoli päivää.

Lue artikkeli Nummekin keräävistä energiakourista

.

Lue seuraavaksi