Uutiset

Yleinen

Noukinvaunuihin parannuksia

Noukinvaunujen markkina on kasvamassa, ja useimmiten urakoitsija mutta myös maatalousyrittäjä hankkii laatuvaunun, kertoo Tomi Korpinen Pöttingeriltä. Pöttingerin osuus noukinvaunuissa on korkein maailmassa ja Euroopassa Pöttingerin noukinvaunujen markkinaosuus on 69 %.

– Se kertoo, millaisesta tuotteesta on kyse ja kun katsoo, millä vaunuilla urakoitsijat Euroopassa töitä tekevät, niin useimmiten vaununa on Pöttinger, Tomi jatkaa.
– Mitä alhaisemmiksi halutaan kustannukset, sitä useammin valitaan noukinvaunu, pohtii Tomi korjuumenetelmiä.

Mallisto muuttunut

Vuoden vaihteessa mallistoon on tehty parannuksia, mutta vanhat hyvät ominaisuudet on säilytetty. Tyyppimerkinnöissä mallistonmuutos näkyy siinä, että esimerkiksi Jumbo 7200 tyyppimerkintä on vaihdettu 7210:ksi.

Jumbossa on uusi noukin, jossa piikit ovat kahdeksassa rivissä. Noukkimen halkaisija on suurempi ja noukkimen nopeutta on nostettu. Uuden noukkimen ansiosta, karho nousee ylös, vaikka ajonopeus olisi korkea.
– Silppuria on muutettu siten, että terä kulkee lähempänä silppurikammion seinää. Tällöin pidempää silppua ei pääse terien ohi kammion seinän ja terän välistä, Tomi esittelee.

Purku nopeutunut

Pöttingerin purkukelaston rakennetta on muutettu kierteiseksi ja ylikuormitussuoja on nostettu 1500 Nm:iin. Purkupiikkien rakennetta on myös hieman muutettu, jotta kuorma purkautuu nopeammin.

Terähuolto kätevää

Pöttingerin terät on nopea vaihtaa, jos ne jostain syystä vioittuvat. Veivillä vapautetaan pakat, jonka jälkeen pakat laskeutuvat alas ja tämän jälkeen terät voidaan ottaa yksitellen pois. Pakat kääntyvät myös vaunun sivulle, jolloin vaunun alla ei tarvitse kyykkiä, vaan kaikki huoltotyöt voidaan tehdä vaunun sivussa.
Pöttingerillä on tarjolla myös automaattiteroituslaite, jolla pidetään terät jatkuvasti kunnossa ja tällöin silppuaminen vaatii mahdollisimman vähän voimaa. Kun terät pidetään jatkuvasti kunnossa, silppu pysyy myös koko ajan tasaisen lyhyenä.

– Vaunun rasvausta varten ei tarvitse kyykistellä vaunun alla. Rasvattavat nipat on koottu telineisiin vaunun sivuun, josta rasvaaminen on kätevä tehdä, Tomi esittelee. Nippatelineet ovat vaunun kyljessä edessä ja takana.

Kevyt käyttää

– Pöttinger on kevyt käyttää, kun sullojalta vaunun lattiantasoon on lyhyt matka eikä rehun kulkua ahdisteta. Tällä rakenteella vaunussa ei tarvita myöskään viistottuja lattioita tai väliteloja, eikä rehun siirto vaunuun vie turhaan voimaa.
Tämä on se ominaisuus, jolla ratkaistaan ero muihin merkkeihin verrattuna. Pöttinger tekee hyvän ja tasaisen silpun ja pienemmällä polttoainemäärällä, Tomi kehuu.

– Traktorin voimaa tarvitaan silppuamiseen ja vaunun liikuttamiseen etenkin silloin, kun vaunu alkaa olla täysi, Tomi kuittaa. Noukinvaunun lavan pitää hieman joustaa, kun rehun pakataan tiukkaan lavalle. Vaunun rakenteet eivät kuitenkaan jarruta rehun siirtymistä. Lavalla ei ole esimerkiksi poikittaisia hitsaussaumoja sivupalkeissa.

Voimansiirrossa vääntömomenttisuojaus on 2 500 Nm, joka vastaa noin 300 hv huipputehoa. Vaihteistot ja akselit on tarkoitettu rankkaan työhön ja siksi voimansiirrossa ovat käytössä Walterscheidin voimansiirtoakselit.

www.poettinger.co.at
www.konefarmi.fi

Lue seuraavaksi