Uutiset

Yleinen

Nokian Renkaiden testiradalla vaaditaan huippupuhtautta – Vepi-säiliövaunu täyttää tiukat vaatimukset

Tomi Nieminen on aloittanut Nokian Renkaiden palveluksessa vuonna 1995 ja hänellä on erittäin monipuolinen kokemus yrityksen toiminnasta. Tällä hetkellä hänen koestusteknikon toimeensa kuuluu vastata, että Nokian testirata on aina vaadittavassa kunnossa. Testiradan alue on noin 30 hehtaarin kokoinen ja pisin yksittäinen lenkki on kahden kilometrin mittainen.

Radalla on sekä asfaltoituja että sora­osuuksia, märkäpitoympyröitä, vesiliirto-osuuksia sadesään käyttäytymisen tutkimiseen ja hyvin tarkat äänenvoimakkuusmittauspisteet sekä sisämelulle että ohiajomelulle. Näin monipuolisen alueen kunnossapitoon vaaditaan huippulaitteet ja osana tätä Nieminen hankki radalle Vepi-vaunun varustettuna Reinin pumpulla sekä etupesurilla.

Vepi-vaunu mittatilaustyötä

Niemisen päätymiseen Vepi-vaunuun vaikutti moni tekijä. Testiradalle tulevan vaunun täytyi täyttää useita erikois­kriteereitä eli kyseeseen tuli vain mittatilaustyönä valmistettava vaunu. Oy Petsmo Products Ab -palvelu saa Niemiseltä erityiskiitosta, sillä tehtaalta saapui ammattilaisia tutkimaan rataa ja sen aiheuttamia vaatimuksia. Asiakkaan toiveet otettiin tarkasti huomioon ja sopivaa kekseliäisyyttä ja joustavuutta löytyi tarvittaessa. Kun myös vaunun hinta osoittautui erittäin kilpailukykyiseksi, oli valinta Niemiselle helppo. Vaikka vaunusta tehtiin hyvin yksilöllinen, oli toimitusnopeus kohdallaan, ja jo parin kuukauden kuluttua valmis vaunu saapui Nokialle. Vaunuun tutustuttaessa viimeistelyn taso vakuutti Niemisen, sillä jälki on todella siistiä ja käytetyt materiaalit selvästikin huippuluokkaa.

Käyttömukavuuteen kiinnitetty huomiota

Vepin käyttö testiradalla aloitettiin heti helmikuussa ja vaunua käytettiin radan jäädytykseen. Ensi kaudeksi vaunun perään on vielä tulossa tasainlaite, jolla jään pinta viimeistellään lopullisesti. Nyt kesäkaudella vuorossa ovat radan pesut sekä kastelut. Vepi on selvinnyt kaikista urakoista tyylikkäästi ja työn jälki on saanut kiitosta. Nieminen on tyytyväinen Vepin nopeuteen ja helppokäyttöisyyteen sekä varsinkin sen hiljaisuuteen vanhoihin vaunuihin verrattuna. ”Vanhoissa vaunuissa iskevä pumpun ääni rasitti pidemmän päälle, mutta Vepin äänitaso on todella alhainen ja tasainen. Vepi on muutenkin osoittautunut toimivaksi kokonaisuudeksi ja sen laatuun luotetaan sen verran, että tällä vaunulla pärjätään yli kymmenen vuotta”, kiittelee Nieminen.

Vepi varusteltu mittatilaustyönä

Nokialla Vepin edessä kulkee Valtra N122 Versu -traktori, joka soveltuu hyvin ratatyöskentelyyn. Traktorin etukuormaimeen on asennettu etu­pesuri, jonka avulla rata saadaan puhtaaseen kuntoon ja työnopeutena on keskimäärin kuudesta seitsemään kilometriä tunnissa. Nieminen kertoo, että asfaltin pesussa painetta tärkeämpää on veden runsas määrä, jonka avulla pienimmätkin roskat ja kivenmurut saadaan pois radan pinnalta.

Paineesta yhdistelmässä vastaa Mäki-Reini Oy:n valmistama Reini-paineenkorotuspumppu, jonka maksimituotto on 1 500 litraa minuutissa ja maksimipaineeksi saadaan näin kymmenen baria. Nämä arvot ovat Niemisen mukaan täysin riittävät ratatöitä varten. Lisäksi vaunun etuosassa sivulla on 25 metrin letkukela, jonka avulla voi suorittaa käsin tarvittavia lisäpesuja. Säiliön täyttö tapahtuu Nokian radalla erillisistä täyttöpisteistä, mutta tarvittaessa vesi voidaan imeä suoraan vaikka järvestä.

Vepi on vahvaa kotimaista laatua

Vepi-vaunut valmistetaan kotimaisen monialaperheyrityksen Oy Petsmo Products Ab:n tehtaalla Vaasassa. Vaunuja valmistetaan vuodessa noin 50 kappaletta ja yrityksen vahvuutena on yksilöllisyys ja korkea palvelun taso.

Nokialle vaunun myi Vepi-jälleenmyyjän Turun Konekeskuksen Pirkkalan toimipisteen edustaja Tommi Luomahaara. Hän kertoo, että Vepi valmistetaan kestävästä kotimaisesta teräksestä ja toimivuutta lisää säiliön sisätilojen epoksipikivuoraus. Sen ansiosta minkäänlaisia ruostehippuja ei säiliössä synny ja näin suuttimet pysyvät auki. Toimitusaika tavallisilla vaunuilla on neljästä kahdeksaan viikkoon varustelutasosta riippuen. Vepi-vaunut ovat myös jatkuvassa tuotekehittelyssä, jonka ansiosta uusia malleja syntyy ja esimerkiksi paineistukseen kiinnitetään suurta huomiota.

Lue seuraavaksi