Uutiset

Yleinen

Näillä tekniikoilla aurinkosähkö muuttuu kilpailukykyiseksi hiilivoiman kanssa – suotuisilla alueilla

MITissä (Massachusetts Institute of Technology) tehty tutkimus kartoittaa varhaisen vaiheen teknologioita, jotka integroituna voisivat laskea aurinkopaneelien valmistuskustannukset 52 dollarisenttiin watilta. Tällä hetkellä kustannukset ovat yli yhden dollarin watilta.

Olettaen, että myös asennus- ja laitteistokustannukset laskisivat samaan malliin, aurinkoenergia maksaisi USA:n aurinkoisilla alueilla 6 dollarisenttiä kilowattitunnilta, mikä on vähemmän kuin sähkön keskivertohinta tänä päivänä Yhdysvalloissa.

Tällä hetkellä aurinkoenergiaa maksaa aurinkoisilla alueilla noin 15 dollarisenttiä kilowattitunnilta, kun taas pilvisimmillä tai pienemmän laitteiston alueilla kustannukset voivat olla huomattavasti korkeammat.

Paras tapa laskea aurinkoenergian kustannuksia on kehittää aurinkokennoista tehokkaampia, mutta yksin se ei vielä riitä laskemaan kustannuksia 52 dollarisenttiin watilta. Aurinkokennot tulee valmistaa entistä ohuemmista piilevyistä ja pyrkiä vähentämään valmistusprosessissa syntyneen jätteen määrää. Tuotantoprosessia on myös nopeutettava.

Moni start-up-yritys on kehittänyt teknologioita, joiden avulla valmistusprosessissa syntyvän jätteen määrää voidaan vähentää. Suurin osa näistä perustuu piilaattojen sahaamisen korvaamiseen jollain toisella tekniikalla, jolla saadaan aikaan ohuempia laattoja samalla kun jätettä syntyy huomattavasti vähemmän.

Ohuiden piilevyjen käsittelyyn tarvitaan niihin sopivat laitteet ja prosessit, joita myös kehitellään koko ajan. Yksi keino tähän on käsitellä piilevyt niitä tukevan lasilevyn päällä. Toinen tapa on leijuttaa levyjä ilmassa magneetin avulla.

Edellä mainituista teknologioista suurin osa on vielä kehittelyvaiheessa, mutta tulevaisuudessa ne voivat olla ratkaisu tehokkaampaan, edullisempaan ja kilpailukykyisempään aurinkoenergiaan.

Asiasta kertoi Technology Review.

Lue seuraavaksi