Uutiset

Yleinen

Multivan perävaunut Dometalilta, Loimaalta

Multiva TRM 150 Traffic on kompakti perävaunu, joka täyttää liikennetraktorin perävaunuille asetetut vaatimukset.

Myyntimäärissä on traktorin suosio kuljettamisessa näkynyt viime vuosina. Maansiirtovaunu on aina ollut suosittu vaunumalli, ja suosio on kasvanut, koska se on sopivan järeä moneen tarkoitukseen.

– Asiakkaat arvostavat nimenomaan lujuutta, koska kuljetusmatkat pitenevät ja nopeudet kasvavat. Moni asiakkaistamme on puhtaasti urakoitsijoita, mutta mukana on myös runsaasti maatalousyrittäjä-urakoitsijoita. Ja moni haluaa vielä hankkia korokelaitasetin, jolla nostetaan laitakorkeutta 70 senttiä, Juha kertoo.
– Jotkut pohtivat vaihtoehtona perävaunuja, jotka tehdään vanhoista kuorma-auton alustoista. Niillä päästään puoleen matkaan, mitä ollaan tavoittelemassa. Kuorma-autonrungon omamassa on turhan suuri ja se vähentää hyötykuormaa. Rengastus on myös hieman väärä, kun perävaunulla pitäisi usein liikkua muuallakin kuin maantiellä. Esimerkiksi maatalouteen ja viherpuolelle kuorma-auton renkailla varustetut perävaunut sopivat huonosti, muistuttaa Pasi.
Perävaunujen osuus Dometalin kuuden miljoonan euron liikevaihdosta on noin puolet, mikä kertoo vaunuvalmistuksen merkityksestä.

Laatu ennen määrää

– Halu olisi toki tehdä enemmän, mutta nykyisellä kapasiteetilla emme voi tehdä enempää jos kaikki halutaan tehdä kunnolla. Komponentteja oli ajoittain hieman hankala saada, mutta kyllä nyt rajoittaa oma tehdas, tunnustaa Pasi. Laatu, kestävyys ja käytettävyys ovat kuitenkin ne tekijät, joihin tuotteissamme haluamme panostaa.
Kuljetuspuolella kuitenkin eletään monen tekijän ristiaallokossa ja maatalouden ja muun kuljettamisen suhdanteet vaikuttavat herkästi. Maansiirto traktoreilla on ehkä kuitenkin koko ajan tasaisesti lisääntymässä, koska sinne on traktorikalustolla ollut vetoa. Ja kun urakkatarjouksia jätetään, niiden hyväksymisen jälkeen saatetaan perävaunu tarvita nopeastikin.
– Etenkin liikennetraktorikäyttöön tarkoitetut Multiva TRM Traffic -perävaunut ovat kiinnostaneen asiakkaita yhä enemmän, kun kuljettaminen lisääntyy. Yhä useampi asiakkaamme hankkii perävaunun käyttääkseen sitä liikennetraktorissa, mutta turvallisuus ja rakenteiden lujuus on tärkeää myös muissa töissä, kertoo Pasi.

Turvallisia perävaunuja

– Kun lähdimme aikoinaan suunnittelemaan perävaunuja, lähtökohtana oli, että niillä tavaran kuljettaminen on luontevaa. Kun valmistamamme TRM ja TRH vaunuissa varusteena on vähintään jousitus akseleilla, on perävaunun ominaisuudet parantunut jo paljon. Aisajousitus parantaa ominaisuuksia edelleen, kertoo Pasi. Traffic vaunuissa on aisajousitus vakiona.
– Jokainen perävaunu, joka lähtee tehtaan pihalta, on tarkastettu, lupaa Pasi. Valmistajana kannamme huolta, että perävaunuja koskevat lakipykälät myös täyttyvät. ”Tuotekehitystä teemme jatkuvasti ja olimme ensimmäinen suomalainen traktorin perävaunujen valmistaja, joka varusti hydrauliikan nestepaineella toimivat jarrut toiminnolla, että vaunu pysähtyy, jos perävaunu irtoaa traktorista”, Pasi jatkaa. Paineilmalla toimivissa jarruissa on sama ominaisuus ”luonnostaan”. Lain mukaan perävaunun pitää näin pysähtyä, jos kyseessä on liikennetraktori.
Kun liikutaan tiellä kuorma päällä, pitää traktorin ja perävaunun yhdistelmän myös pysähtyä. Multivan TRM Traffic kaksiakselisissa perävaunuissa on joka pyörä varustettu jarrulla.
-Vaikka jarruja ei joka pyörään vaadita, tällä ratkaisulla perävaunu kyllä pysähtyy kuormallakin, lupaa Juha. Trafficin käsijarru toimii samasta käyttövivusta kuin ”paniikkijarru”, jos vaunu irtoaa traktorista
Kun tiellä liikutaan, yleensä käytössä on kuitenkin maksimi tilannenopeus ja yllättävissä tilanteissa, vahingoilta yleensä vältytään, kun jarrut ovat riittävät.

Jousitettua mukavuutta

Vaikka laki ei jousitusta vaadi, on jousitetulle perävaunulla vain huomattavasti mukavampi kuljettaa tavaraa ja vaunun rakenteet eivät turhaan väsy. Turha heiluminen ja rakenteiden väsyminen jää vähemmälle, kun jouset ottavat iskut vastaan. Esimerkiksi vetoaisaan kohdistuva rasitus vähenee huomattavasti, eikä se siirrä heilumista vetokoukulle ja siitä edelleen traktorin heilumiseksi.
Traffic perävaunut rakennetaan putkipalkkirungon päälle, johon kiinnitetään teli kiinteästi. Lava ei nojaa alustarunkoon, vaan välissä on nailonlevyt. Välilevyt säästävät lavan rungon ja alustan maalipintaa kulumiselta.

Kahta akselistoa

Multivan TRM perävaunuissa on käytössä kahden valmistajan akselistot BPW:n ja FAD:n. Jos vaunussa on hydrauliset jouset eli vaunu on 18 tai 22 –tonninen, akselisto on BPW. Jos vaunu on 15 -tonninen ja se on lehtijousitettu, akselisto on FAD:n.

Lavarakenne poikkeuksellinen

Kun lava on teknisesti oikein tehty, se on yleensä myös luja. Lavan rakenne uudistettiin toissa vuonna. Vanha lavakin oli toimiva, mutta halusimme sitä vielä parantaa, kertoo Juha.
Lava tehdään aina yksimittaisista levyistä, jolloin rakennetta monesti heikentäviä saumoja ei jää.
– Lavan suunnittelu oli aikoinaan iso prosessi. Lavan lujuus on laskettu ja käytännössä koeteltu, kertoo Juha. Lavan pohja ja kyljet ovat oma kokonaisuutensa ja lavan alla ja sivuilla oleva runko, lavan tuet ovat oma kokonaisuutensa. Lavaan kiinni hitsattu runko pitää lavan ryhdissä. Samalla rakenneratkaisuilla sitten tehdään muutkin kuin maansiirtolavat, Juha kertoo.
Lava voidaan tehdä kuusi tai kahdeksan -millisestä kulutusta kestävästä levystä. Ainevahvuus laidoissa on neljä tai kuusi milliä.
– Yleensä ammattilaiset haluavat heti paksumman materiaalin ja jos perävaunun hankintaa suunnitteleva olettaa ajavansa murskaa tai louhetta, suosittelen heti paksumpaa ainevahvuutta, Juha kertoo.

Uusi raskashinattava lautasäes

Multiva on esitellyt myös uuden lautasäkeen, joka oli näytillä K-Maatalouden viljelyohjelmapäivillä. Uuden hinattavan lautasäesmallin työleveydet ovat 4, 5 ja 6 metriä.
– Tämä malli poikkeaa oleellisesti muista lautasmuokkaimista siinä, että lautaset murtavat maata aggressiivisesti ja tiivistysjyrän etäisyys viimeiseen lautasakseliin on pitkä. Kun etäisyyttä on riittävästi, lautasmuokkain kulkee tasaisesti, lupaa Juha. Rauhallista liikettä korostaa vielä pyörien sijoittaminen lähes samalle linjalle sivulla olevien jyrien kanssa. Pyörien takapuolella on keskijyrät.
– Lautasten jousitus on toteutettu toimintavarmalla kumijousituksella. Kumien kovuuden vaihtelevat ja meillä on käytössä kovat kumit, jotka eivät jousta vaikka lautanen kohtaisi hieman kovempaa maata. Mutta lautanen kyllä väistää, jos edessä on kivi, eikä kone rikkoonnu, kuvailee Juha.
– Esimerkiksi syysviljamaiden muokkauksessa tämä valmistaa kylvöalustan kynnön jälkeen yleensä kerta-ajolla. Käyttökelpoinen tämä on myös syysmuokkauksessa ja kevätmuokkauksessa toisen kerran ennen kylvöä, Juha kertoo kokemuksistaan.

Töissä noin 40

Dometalin tehtaalla on töissä noin 40 henkilöä, joiden työpisteet ovat kolmessa eri rakennuksessa.
– Metallia otetaan tehtaalle pitkänä tavarana, jonka itse leikkaamme. Pääosa halutaan kuitenkin ostaa valmiiksi määrämittaan laserilla leikattuna ja rei´itettynä. Tällöin voimme paremmin keskittyä siihen, mitä osaamme itse. Yhteistyökumppaneillamme on käytössään viimeisin tekniikka ja mittatarkkuus ovat huippuluokkaa, joten meidän ei tarvitse keskittyä siihen, kiteyttää Juha.
Perävaunujen runkopalat ja lavan levyt tulevat tehtaalle pakattuna settinä, jolloin niiden asettaminen jigiin ja hitsaaminen lavaksi ja rungoksi on nopeaa.
Dometalin tehtaalla olevat hitsarit ovat kaikki Dometalin palkkalistoilla. Alihankkijoilla teetetään toki myös hitsausta. Metallirakenteiden pintakäsittely, hiekkapuhallus ja maalaus tehdään itse.

Lue seuraavaksi