Uutiset

Yleinen

Multivan perävaunuja hitsataan robotilla

Hitsausrobotteja on toki käytössä suomalaisessa maatalouskoneteollisuudessa, mutta perävaunujen valmistuksessa Suomessa robotti on harvinaisuus. Uuden robotin tuotantologistiikka on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, kun tuotantotila on jaettu kahtia ja yhden käsivarren varassa olevalla robotilla voidaan hitsata vuorotellen molemmissa tiloissa tai jos halutaan hitsata todella isoja kappaleita kuten ”junanvaunuja”, on hitsaustila yhtä. Asemalla on siis mahdollisuuksia paljon muuhunkin kuin perävaunujen hitsaukseen.

Tekniikasta etua

– Uusi robotti tarkoittaa asiakkaillemme toimitusvarmuutta ja entistä laadukkaampia tuotteita, kertoo Juha. Myös tuotantomääriä voidaan kasvattaa. Perävaunujemme kysyntä kuten muokkausvälineiden kysyntä on kasvanut melko tasaisesti viime vuodet, keskimäärin kuitenkin enemmän kuin muilla.

– Investointi toki aina maksaa, mutta tämä parantaa merkittävästi kilpailukykyämme etenkin perävaunumarkkinoilla, Juha lupaa. Robotilla kuitenkin päästään laaduk­kaaseen viimeistelyyn ja samaan aikaan henkilökuntaa voidaan käyttää entistä enemmän vaikka muokkauskoneiden valmistuksessa. Uusia tuotteita voidaan myös ottaa valmistusohjelmaan tarpeiden mukaan kohtuullisilla kustannuksilla.

Kootut rungot robotille

Rungot ja lavat heftataan ensin jigissä kiinni ja hahmollaan oleva rakenne nostetaan robotille. Kun lavaa ja runkoa pyöritetään tarvittaessa aina optimaaliseen asentoon, on sauman laatu aina huippu­luokkaa.

Hitsausrobotti vaihtaa ”tuotantotilaa”

Uuden tuotantotilan logistiikka toimii niin, että kun toisessa osastossa hitsataan lavaa, toisessa viimeistellään juuri hitsattua runkoa ja poistetaan mahdollisia hitsausroiskeita. Tämän jälkeen kiinnitetään uusi hitsattava runko odottamaan hitsausta. Kun lava on hitsattu, vaihdetaan sitten runko hitsaukseen.

Käsivarsi ohjelmoidaan

Jokainen lava- ja runkomalli ohjelmoidaan etukäteen koneelle, jotta robotti osaa hakeutua oikeisiin aloituspisteisiin.

Robotti hakeutuu hitsattavaan kulmaan automaattisesti ja kun sauma on haettu, aloitetaan hitsaus. Kulma tunnistetaan hitsauslangalla. Kun työ etenee ja lanka palaa, railon seuranta on päällä koko ajan ja oikean paikan haku tehdään hitsausvirran mittauksella. Robotti hakee koko ajan automaattisesti railon kulmaa.

Ajastettuna, kun tietty matka on hitsattu, robotti katkaisee automaattisesti langan, putsaa sorvissa holkin ja ruiskuttaa tarttumisenestoainetta. Tämän jälkeen hitsaus jatkuu.
Kun uusia hitsauskappaleita ohjelmoidaan, niin silloin ei varata koneen aikaa, vaan se voidaan tehdä vaikka kotona tietokoneella.

Lue seuraavaksi