Uutiset

Yleinen

Mullasta eristetyt entsyymit voivat tehostaa bioetanolin tuotantoa

Ksyloosi on sokerin sukulaisaine, jota nykyiset leivinhiivat eivät pysty käyttämään ravintonaan.

Biopolttoaineen tuotanto tehostuisi yli 20 prosentilla, jos etanolia voisi valmistaa myös ksyloosista. Ksyloosi on ensin hajotettava entsyymien avulla sellaiseen muotoon, että hiiva voi käyttää sitä ravintonaan.

Lundin yliopiston tutkija Nadia Skorupa Parachin on nyt onnistunut eristämään puutarhamullasta entsyymejä, jotka ovat ensi vaiheen kokeissa osoittautuneet tehokkaammiksi ksyloosin hajottajiksi kuin mitkään aiemmin käytetyt entsyymit.

Skorupa Parachin eristi maanäytteestä dna:ta ja pilkkoi sen pieniksi palasiksi. Pian hänellä oli käytössään kattava dna-kirjasto, jonka valikoimasta hän poimi lupaavimmat geenit. Puutarhamultaa hän alkoi tutkia siksi, että kaikista maapallon elinympäristöistä kompostin biodiversiteetti on kaikkein suurin.

Yhdessä multagrammassa on kymmenen miljardia bakteeria, jotka sisältävät lukemattoman määrän erilaisia entsyymejä ja proteiineja.

Metagenomiikka auttaa eristämään muitakin entsymejä

Sopivien entsyymien löytäminen suuresta joukosta ei kuitenkaan ole helppoa. Skorupa Parachin käytti hyväksi metagenomiikkaa, joka on ympäristötieteilijöiden käyttämä menetelmä.

Skorupa Parachinin ohjaajana toiminut professori Marie Gorwa-Grauslundpitääkin itse menetelmää mielenkiintoisimpana. Lundilaistutkijoiden tarkoitus on käyttää modifioimaansa metagenomiikkatekniikkaa muidenkin entsyymien eristämiseen. Teollisuudessa on puutetta entsyymeistä, jotka toimivat esimerkiksi korkeissa lämpötiloissa tai hyvin happamissa olosuhteissa.

”Mikro-organismien pitää olla hyvin kestäviä, jotta biotuotanto olisi taloudellisesti kannattavaa”, Gorwa-Grauslund sanoo.

Etanolituotanto ksyloosista on kaupallista tuotantoa ajatellen vielä liian hidasta, mutta lundilaistutkijat uskovat voivansa nopeuttaa prosessia.

Vastikään kuultiin uutinen, että korealais-amerikkalainen tutkimusryhmä on myös edistynyt etanolin tuotannossa ksyloosista käyttämällä geenimuunnettua hiivaa.

 

Lue seuraavaksi