Uutiset

Yleinen

Moto vaihtui hakkuriin

Esa Heikkilälle ovat metsätyöt tulleet tutuiksi, sillä hän on tehnyt töitä puunkorjuun parissa yhteensä jo lähes 30 vuotta – ensi alkuun kuskina muille ja viimeiset viisitoista vuotta oman firman nimissä. ”Vuoden 2008 kevättalvella alkoi muhia ajatus omasta haketusyksiköstä”, kertoo Esa Heikkilä.

Ensimmäiset kartoitukset tarvittavista laitehankinnoista käytiin Ideachip Machinen kanssa jo varsin aikaisessa vaiheessa ja käyttötarkoitusta vastaava ratkaisu löytyikin sitten yhdessä Ideachip Machinen toimitusjohtajan, Jukka Humalaisen kanssa.

Vuoden loppupuolella suunnitelmat konkretisoituivat, kun tilatun haketusyksikön toimitusaika läheni. Samoihin aikoihin Heikkilä lähti mukaan Bio-Esme nimiseen klusteriin, joka on erikoistunut energiapuun hankintaan ja hakkeen toimitukseen.

– Yhteen hiileen puhaltaa joukko metsäkonekuskeja, hakettajia ja autoilijoita. Yhteenliittymä hoitaa energiapuun hankinnan, hallinnoinnin ja myynnin, joten yrittäjät pääsevät keskittyvät jokainen omaan erikoisosaamiseensa. ”Hyvällä tiimillä mennään”, kehuu myös Esa Heikkilä.

Mukana Mikkelin seudun kilpailussa

Heikkilä toimii Mikkelin talousalueella, jossa bioenergia-alan yrittäjiä on runsaasti ja kilpailu kovaa. Tällä hetkellä Bio-Esmellä on sopimus hakkeen toimituksesta Mikkelin kaupungin voimalaitokselle, johon suurin osa kapasiteetista meneekin. Lisäksi Heikkilä myy haketuspalvelua esimerkiksi Stora Ensolle, jonne on muodostunut hyvät suhteet pitkän uran aikana. Paketti toimii ja kilpailukyky on kohdillaan, joten uskoa tulevaisuuteen riittää.

Ihan tuulesta temmattu juttu ei ole uskoa haketusbisnekseen näinä aikoina, sillä tällä hetkellä uusiutuvan energian käyttöä ollaan kasvattamassa voimakkaasti myös Suomessa.

EU on asettanut uusiutuvalle energialle tavoitteeksi 38 prosentin osuuden energiantuotannosta vuoteen 2020 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että metsäenergian käyttö tulisi nelinkertaistaa nykyisestä noin kymmenessä vuodessa.

Työsarkaa on siis reilusti, ja nopeilla toimijoilla on hyvät mahdollisuudet kasvattaa toimintaansa tehokkaasti.

Heti työn touhuun

Heikkilän haketusyksikkö oli valmiina toimitukseen tammikuun lopulla. Kauppa oli tehty niin sanotusti avaimet käteen periaatteella, eli Ideachip Machinen huoltopalvelu hoiti yksikön eri osat yhteen ja toimintakuntoon. Yksikköön kuului Mersun perään asennettu Jenz HEM 581 DL hakkuri ja Jonsered 1080 nosturi. Ideachip Machinen palvelukonseptiin kuuluu, että huolto- ja varaosa-asioissa voi aina tarvittaessa kääntyä jälkimarkkinoinnin puoleen. Huolloista vastaa Marko Mattila ja varaosia toimittaa Antti Korremäki.

Luovutustilaisuudessa Ideachip Machinen hallilla käytiin vielä koneen tärkeimmät toiminnot läpi, ja sen jälkeen päästiinkin heti töihin. Mikkelissä odotti jo urakka, jossa haketinta päästiin testaamaan aidoissa olosuhteissa. Alku­vaiheessa on tarkoitus, että konetta käyttää Esa Heikkilä itsekseen, mutta jatkossa on toiveissa työllistää myös oma poika. ”Kunhan poika pääsee intin vihreistä niin olisi sille töitä tarjota”, iloitsee Esa Heikkilä.

Raisa Eronen, Ideachip Machine Oy

Lue seuraavaksi