Uutiset

Yleinen

Monikäyttöinen EC 2000 -etukuormaaja- ja nosturivaaka

Kari Pekonen on viljellyt kotitilaansa Kirjavalassa vuodesta 2001 lähtien ja maatalouskoneurakointia Kari on tehnyt vuodesta 1998 alkaen. Tällä hetkellä Karilla on viisi alihankkijaa ja useita sopimuskumppaneita sekä palvelun tarjoajia, jotta urakointityöt sujuvat sovitussa aikataulussa.

Oman tilan pinta-ala vuokramaineen on 85 hehtaaria, josta suurin osa on heinällä, sillä noin 130-päisen emolehmäkarjan ruokkimiseen tarvitaan kuivaheinää melkoinen määrä vuodessa. Omien töiden lisäksi Pekonen urakoi alihankkijoidensa kanssa vuosittain noin 1200 hehtaaria säilörehua kolmella JF ES 3 500-tarkkuussilppurivaunulla, levittää 25 000 kuutiota kuivalantaa yhdellä JF MTS 12 000-vaunulla, yhdellä Samson SP 16 Flex-tarkkuuslevitinvaunulla ja yhdellä Samson SP 11-vaunulla sekä lietelantaa 30 000 kuutiota Agronicin 14 kuution rapuohjauksella varustetulla multainvaunulla, raivaa pellonreunoja ja tienvarsia, kerää energiapuuta ja tekee paljon muuta.

Vaa’an käyttö omalla tilalla ja urakoinnissa

EC 2000-vaakajärjestelmä on ollut Kari Pekosen Valtra T171 Advance traktorissa uudesta lähtien ja käytössä se on lähes päivittäin. Muun muassa karjalle annettavan rehumäärän punnituksessa se oiva apuväline, jolloin määrät pysyvät suunnilleen oikeina. Esimerkiksi tätä juttua tehdessä Pekonen nosteli etukuormaajalla pyöröpaaleja koekäytössä olevaan Trioliet 2-1800 -apevaunuun, jossa oli myös vaaka. Etukuormaajavaaka näytti paalille painoksi 470 kg ja apevaunun vaaka 480 kg, joten punnitustulosten ero 10 kg (2 %) on melko pieni.

Tarkkuus riippuu paljon vaa’aan säädöistä, jotka on tehtävä huolella. Pekonen oli tehnyt sen lannoitesuursäkillä. Toinen kohde, jossa Pekonen käyttää vaakaa, on kuormatessaan kuivalantaa puutavarakuormaimella. Tällöin saadaan punnittua lantamäärä, joka levitetään hehtaarille. ”Vaa’an käytössä oikeastaan mielikuvitus on rajana”, toteaa Pekonen.

EC 2000 – muistilla varustettu kuormaajavaaka

Vaakaan kuuluu valaistu ja roiskesuojattu EC 2000-led-näyttöpaneeli, joka on kooltaan 271x190x71 mm ja painaa 1,9 kiloa. Näyttö toimii 12 voltin jännitteellä ja sen tehonkulutus on 1 watti. Näytön numeroiden korkeus on 25 mm, joten se on riittävän selkeä. Vaa’an asennusliittimet on asennettu hydrauliikan väliin sekä etukuormaajassa että nosturissa ja varsinaiset anturit on viety suojaan suojapeltien alle. Vaa’an vaihto kuormaajasta nosturiin ja päinvastoin tapahtuu Pekosen vaa’assa vaihtamalla anturilta tulevaa johto vaakaan, tämän saisi varmaan hoidettua katkaisijallakin.

EC 2000 vaa’an punnitusten yhteenlasku- ja muistitoiminnot ovat: kappalemäärä, kokonaispaino, keskipaino, suurin punnittu paino ja pienin punnittu paino.

Pekosen EC 2000 -etukuormaaja-nosturivaa’an asennuksen on tehnyt Punkaharjulla toimiva Punkaharjun AM Asennus Oy, joka on tehnyt Pekosen Valtraan muutakin hydrauliikkaa, jotta tuotto on saatu 150 litraan minuutissa. Käytössä on summautuvan hydrauliikan komponentit, sillä hydrauliikan tuotto pitää riittää myös Keslan nosturiin ja etukuormaajaan liitettäviin lisälaitteisiin.

www.vaakatalo.com

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi