Uutiset
Mitä keväällä kylvetään?
Markkinatilanne haastava. Sen jotenkin pystyy ennakoimaan, että appelsiinien ja muiden hedelmien hinnat nousevat, kun monin paikoin sato on kärsinyt välimeren maissa johtuen kylmästä ja lumisesta talvesta. Mutta miten käy viljan hinnan? Viljamarkkinat ovat haastavat. Amerikan bioenergiabuumi lienee laantunut ja elintarvikelaatuista viljaa on varastot pullollaan. Varsinkin rehulaatuista viljaa ei kannata loputtomasti tuottaa lisää täysiin varastoihin. Toki Suomen viljamäärät ovat neula heinäsuovassa, kun tarkastellaan viljamarkkinaa maailmanlaajuisesti.
Erilaisia vaihtoehtoisia viljan hyödyntämiselle kannattaa miettiä vakavasti, etenkin jos varastossa on juuri ja juuri viljakauppaan kelpaavaa tavaraa. Sille lämmityskäyttö ei ole huono vaihtoehto, kun kattila ei pohdi hehtolitrapainoja ja roskaisuuksia. Kauppakelvottoman viljan ja lajittelujätteen oikea paikka on joka tapauksessa kattilassa.
Jotta vältytään ensi syksynä lisäsiilokapasiteetin rakentamiselta, pitäisi ehkä kylvää kasveja, jotka vievät vähemmän tilaa kuin vilja, mutta joilla on luontaista markkinaa olemassa.
Pienemmillä kustannuksilla
Yksi yritystalouden näkökulma on minimoida kustannukset. Ei kuitenkaan kannata säästää itseään hengiltä. Tuotantotarvikehankintoja on syytä kilpailuttaa entistä enemmän, koska säästetty euro on arvokas. Erityisesti kannattaa miettiä sitä, mitä rahalla oikein saa.
Viljelyyn käytettävät panokset toki kannattaa miettiä tarkkaan ja olla huolellinen. Kalkitukseen panostaisin edelleen, koska säästöjä tulee taas lannoituspuolelle.
Erityisesti on syytä olla huolellinen ja panostaa aukottomaan kasvipeitteisyyteen entistä enemmän. Rikkakasvit ottavat tyhjän tilan kyllä käyttönsä, jos tyhjää tilaa on. Jos ja kun rikkakasveja tulee, ne kannattaa torjua, muuten rikkasiemenpankki ja -juuristo kasvavat taas seuraaviksi vuosiksi.
Öljykasvit
Öljykasvien tuotantoa on Suomessa ollut vuosikymmeniä ja rypsin ja rapsin viljelyllä on myös maatilatasoisia hyötyjä. Ensinnäkin öljykasvit katkaisevat viljatilan viljaa viljan perään -kierron. Öljykasveilla on paksu pääjuuri, joka aukoo maahan uusia pystysuuntaisia reikiä ja tämä parantaa osaltaan maan rakennetta.
Öljykasvien kasvinsuojelussa on myös tapahtunut positiivista kehitystä sen lisäksi, että hukkakauran torjunta, erityisesti kitkentä, on kätevä tehdä öljykasvipellosta. Öljykasveissa esimerkiksi mataran rikkakasvitorjunta on ollut aiemmin hankalaa, mutta nyt siihenkin on tullut helpotusta.
Öljykasveille on näillä näkymin myös kysyntää puristamoilla ja ehkä uudet bioenergian hyödyntämiseen keskittyvät laitokset tarvitsevat myös oman osansa. Tämä lienee viljelijän kannalta mielenkiintoisin lähtökohta, jolla öljykasviala luultavasti kuluvana kautena kasvaa.