Uutiset

Yleinen

Michelin pienillä paineilla

Souvim II -miinantunnusteluajoneuvo Michelin LX PSI 710/75 R 34 -miinanraivausrenkailla.

Michelin on kehittänyt vallankumouksellisen maatalousrengasteknologiaan perustuvaan renkaan miinanraivausajoneuvoihin. Uusilla renkailla varustettu miinanraivausajoneuvo voi ajaa turvallisesti miinakentän halki laukaisematta miinoja, sillä Michelinin kehittämillä renkailla varustetun ajoneuvon maahan kohdistuva paine on äärimmäisen pieni – pienempi kuin ihmisen jalanjäljen.

Tavanomaisen panssaroidun miinantunnusteluajoneuvon maahan kohdistuva paine on 5 kg neliösenttimetrillä. Michelin LX PSI 710/75 R 34 -miinanraivausrenkailla (anti-landmine tyre) varustetun, 7,5 tonnin painoisen Souvim II -ajoneuvon maahan kohdistuva paine on vain murto-osa aiemmasta eli 360 grammaa neliösenttimetrillä. Paine on vain runsaat puolet 80 kiloa painavan ihmisen jalanjäljen noin 660 gramman paineesta – ja jopa vähemmän kuin parikiloisen kaniinin jalanjäljen paine, joka on 450 grammaa neliösenttimetriltä.

Michelinin uuden renkaan ansiosta nyt voidaan raivata maamiinoja 150 km:n matkalta päivässä keskimääräisellä 20 km/h etenemisnopeudella. Miinanraivausrenkaan suurin etu on se, että laakeiden miinojen tunnistusmekanismi ei reagoi niin vähäiseen paineeseen, ja kartiomaisten, kärjellisten miinojen yli ajettaessa renkaan muoto antaa periksi niin, että miina ei laukea.

Suurin tekninen haaste miinanraivausrenkaan kehittämisessä oli oikeanlaisen täytemateriaalin valmistaminen ja sen kiinnittäminen renkaaseen. Täyte on leveä, kymmenen senttimetrin paksuinen, vaahtomaisesta materiaalista valmistettu kaistale. Se kiinnitetään Michelinin maatalousrengasteknologiaan perustuvaan, erittäin matalalla rengaspaineella toimivaan rengasrunkoon. Näin saadaan aikaan mahdollisimman suuri maakosketusala.

Uusi rengas valmistetaan kokonaan käsityönä. Vaahtomaisen täytemateriaalin valmistus ja sen muotoon työstäminen on erittäin vaativa prosessi. Valmis kaistale päällystetään vielä ohuella kumikalvolla, joka parantaa sen kulutuskestävyyttä ja pitoa.

Miinanraivausajoneuvo Souvim II pystyy Michelinin uuden miinanraivausrenkaan ansiosta kulkemaan ennätysmäisen matalalla, vain 0,36 baarin rengaspaineella.

Lue seuraavaksi