Uutiset

Yleinen

Merlon Turbofarmer kotieläintilalle

Leena ja Riku Äijälä Karinaisista pitävät lypsylehmiä, emolehmiä ja kasvattavat lihakarjaa. Ensimmäinen kurottaja hankittiin vuonna 2007, useamman vuoden pohdinnan jälkeen. Vuosien mittaan kurottajasta on tullut jokapäiväinen työkalu karjatilan töissä. Järjestyksessään toinen, nyt Merlon kurottaja, on ollut käytössä vajaan vuoden. Kurottajaan on helppo nousta, kun ohjaamon lattia on matalalla.

Kurottajalla voidaan latoa paaleja pitkälle laakasiilon päälle. Rehunpatjan päällä on kaksi paalikerrosta. Kun paalia asetetaan täyttövaiheessa rehusiilon päälle mahdollisimman pitkälle, on puomi ääriasennossa ja kuormaa puomin päässä paljon. Tällöin Merlon automatiikka alkaa reagoida ja äänimerkki ohjaamossa päristä, kun taka-akselin anturi hälyttää järjestelmän.

Vasemmalla lattialla rakennuksessa katon alla olevissa pinoissa on viisi paalia päällekkäin.

Kuten ensimmäiselläkin kurottajalla, päivittäin lastataan Sekon Tiger VMF 150-pystyruuvimalliseen seosrehuvaunuun komponentteja. Kurottajan kuormauskyky on kuitenkin aivan toista luokkaa kuin etukuormaimen, Riku vakuuttaa.

Kurottajan kanssa ei tarvitse mennä missään tapauksessa aivan lähelle seosrehuvaunua tai muutakaan kohdetta, johon taakkaa siirretään tai josta sitä haetaan. Tällöin kuljettajan ei tarvitse yleensä kurotella katsettaan ylös, vaan katse on viistosti eteenpäin ylös. Seosrehuvaunuun lastaan ja emolehmille olkipaaleja ja säilörehua siilosta. Lihanaudoilla syötetään säilörehua, viljaa ja rypsirouhetta.

Kurottaja on tehty kuormaamista varten, joten se myös onnistuu ergonomisesti. Vaikka nostokorkeutta on nelisen metriä, kuljettajan katse ei nouse turhaan korkealle, kun puomi on riittävän pitkällä.

Kun Äijälän kurottajan Merlo Turbofarmer P38.10 ulottuma ylös on 9,7 metriä, normaalin rakennuksen kattorakenteet ovat nostokykyyn verrattuna matalia. Pyöröpaaleja saadaan kuitenkin varastoon pinottua viisi päällekkäin, kun normaalisti etukuormaimella neljässä on jo vaikeuksia. Uudemmassa teräskaarihallissa voidaan pinota kuudeskin paali keskelle hallia. Katon alle saadaan siis aina vähintään 20 % enemmän tavaraa ja jos vain korkeus antaa myöden, enemmänkin. Puomin sivuttaissiirrolla voidaan tehdä lopuksi lastauksessa pientä hienosäätöä.

Äijälän kurottajan Merlo Turbofarmer P38.10:n ulottuma ylös on 9,7 metriä. Lopullinen syy miksi päädyttiin lopulta Merlon kurottajaan, olivat luotettava laite ja toimiva huoltoverkosto, Riku muistelee.

Lue seuraavaksi