Uutiset

Yleinen

Mense tekee laitteita puunkäsittelyyn

Mense Oy:n tuotantolaitokset sijaitsevat Taavetissa Luumäen kunnassa Etelä-Karjalassa. Mensen tuotteet tunnetaan etenkin metsäkonepuolella, kun Mense on valmistanut syöttörullia motojen kaatopäihin. Uutena tuoteryhmänä ovat raivauslaitteet, joiden parissa tehdään tuotekehitystä.

Mensen pajalla häärii noin 15 henkilöä. Yrittäjät Seppo ja Marja-Leena Mentula ovat vahvasti myös mukana yrityksen toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Mense perustettiin 1996. Marja-Leena hoitaa yrityksen paperiasioita ja myyntiä. Seppo on toimitusjohtaja, tuotekehittäjä, esittelijä jne.

Uusi Mensen RP8L vaatii vähemmän tuottoa hydrauliikalta kuin edeltäjänsä. Kaivukonesovitus ei edellytä kuin yhden menopaluulinjan. Raivauspäätä on kiinnittämässä Seppo Mentula.

Tuotevalikoimaamme kuuluvat myös muottiin valetut, puristetut kumituotteet, joita käytetään esimerkiksi värinän vaimentimina ja kaivukoneiden tassujen alla pehmikkeinä asfaltilla. Uusia syöttörullia valmistetaan, mutta niitä myös kunnostetaan valmiiksi ja niitä on myös varastossa. Syöttörullia kunnostetaan myös tilauksesta. Asiakas voi halutessaan ostaa myös piikit haluamallaan kulmalla ja kunnostaa syöttörullat itse, Seppo kertoo.

Syöttörullat valmistetaan itse. Hitsarin pitää tehdä heftaamista, jotta robotti voi jatkaa.

Mensen tuotantotiloissa hyödynnetään automaatiota. Osa hitsaustyöstä tehdään käsin, mutta hitsaustyöt, jotka on voitu automatisoida, hoidetaan robotilla. Esimerkiksi vetorullien rakenteet ja piikit hitsataan robotilla. Robotti tekee väsymättä tasaisen hyvää jälkeä ja mitä yksitoikkoisempi ja selväpiirteisempi hitsaustyö, sitä paremmin se sopii robotille.

Uusi Mensen RP8L vaatii vähemmän tuottoa hydrauliikalta kuin edeltäjänsä. Kaivukonesovitus ei edellytä kuin yhden menopaluulinjan.

– Rakensimme uuteen koneeseen toisentyyppisen käyttömekanismin, jolla hydrauliöljyn tuottoa ei tarvita niin paljoa kuin aikaisemmin. Keräämme kokemuksia uutuudesta ja testaamme sen kestävyyttä. toimitamme tätä koeajoon halukkaille ympäri Suomea. Jos peruskoneessa on S45, S60, Lännen LE tai NTP10–kiinnike, laite voidaan toimittaa kokeiltavaksi, jolloin saamme tunteja koneeseen. Minulle voi asiasta soittaa:0500 158447, Seppo kehottaa.

Meidän valmistamilla raivureilla puut saadaan poikki, mutta niillä ei aiheuteta vaaraa ulkopuolisille. Vaikka puuta kaatuu, tavaraa ei lennä lähiympäristöön. Puu voidaan kaataa osissakin, jolloin roskaamisalue on pieni. Etenkin taajamissa, teiden varsilla ja junaratojen varsilla ollaan yhä tarkempia, ettei vaaraa aiheudu ulkopuoliselle ja ympäristölle. Yhä useampi urakoitsija joutuu myös kiinnittämään tähän huomiota, koska vahingonvaara ja -vastuu ovat jatkuvasti olemassa, Seppo Mentula esittelee.

Käsipelillä etenkin sekalainen pajupusikko on hankala hoitaa, kun rungot kasvavat monesti maata myöden. Murskatyyppisellä laitteella hoito onnistuu, mutta säleitä lentää runsaasti ympäristöön. Mensen raivauspäällä puu voidaan katkaista korkealtakin ilman pelkoa lentävistä lastuista saatikka kettingin tai vasaran palasista. Kun raivauspää on kytketty kaivukoneen puoliin, jossa on pyöritys, saadaan niitettyä myös esteiden takaa.

Leikkuu käy sukkelasti ja pellon reunaa vapautuu varjostavasta pusikosta. Mensen raivauspäällä voidaan hoitaa myös metsäautoteiden varret, puutarha-aidat ja puiden leikkuut korkealta. Poikki saadaan myös isot puut.

Lue seuraavaksi